Duur 00:00
Gepubliceerd op 17 juli 2018

Nijmeegse Vierdaagse 2018: ontmoet Fred

Het grootste wandelfestijn van Nederland barst op 17 juli 2018 los in Nijmegen. We hebben het natuurlijk over de Nijmeegse Vierdaagse. Tijdens de 102e editie volgen wij de ervaren Vierdaagse-wandelaar Fred. Vanaf begin tot eind doet hij verslag in woord en beeld. 

Ontmoet Fred

Voordat we overgaan tot Fred’s verslag van de aanmelddag op 16 juli 2018 – volgens hem altijd een heel ritueel- stellen wij hem aan u voor.

fred

Fred is 64 jaar, woont in Rotterdam en doet in 2018 voor de 17e keer mee. Fred is een groot deel van zijn leven marinier geweest en loopt in 1982 voor het eerst de Vierdaags. Hierover vertelt hij het volgende: “In die periode was ik aan boord van het schip Hr.Ms. Piet Heyn. Van trainen op de afstanden kwam in die dagen niet veel. Het schip ging immers vaak voor oefeningen naar zee. Dus er waren in dat jaar maar heel weinig trainingsmarsen in mijn voorbereiding. Ook namen de militaire pelotons in die jaren nog deel met een wapen bij de uitrusting. Het reglement schrijft voor militaire deelnemers 40 km en een bepakking van 10 kilo. Het wapen woog 5 kilo en de rugzak ook 5. Ik had zelfs 2 stukken lood onder in mijn rugzak geplaatst, want onderweg werd er regelmatig gecontroleerd of je wel het juiste gewicht bij je had.”

Fred 1982

Militairen tijdens de Vierdaagse van 1982.

Eén grote reünie

Inmiddels is Fred heel wat vierdaagsen verder en kijkt hij er elke keer weer reikhalzend naar uit. “Wandelen verbroedert en door alle jaren heen ontmoet je tijdens de Vierdaagse veel mensen”, legt Fred uit. “Sommigen worden zelfs echt fijne goede vrienden of vriendinnen, waar ik ook contact mee onderhoudt na de Vierdaagse. Anderen ontmoet je elk jaar weer tijdens de wandeldagen. Het is jaarlijks werkelijk één grote reünie.”

De reünie begint voor Fred al op de zondag voorafgaande van de Vierdaagse, want dan gaat hij al richting Nijmegen. Al jaren slaapt hij bij hetzelfde gezin, waarmee hij inmiddels vrienden voor het leven is geworden. Op 16 juli begint het serieuze werk, want dan moeten alle deelnemers zich aanmelden. Het verslag hiervan ziet u boven dit artikel.

Update!

Inmiddels heeft Fred al behoorlijk wat kilometers gewandeld én verslagen.  Lees én bekijk snel zijn bijdragen.

Freds verslag van wandeldag 1

Freds verslag van wandeldag 2

Freds verslag van wandeldag 3

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer