Tandenborstel

Wat is beter? Tandenborstel wel of niet nat maken en voor of nadat er tandpasta op gaat?

Tandenpoetsen is een dagelijkse gewoonte, waarbij de poetsvolgorde voor iedereen net iets anders kan zijn. Maakt u uw tandenborstel bijvoorbeeld nat voordat u er tandpasta op doet of erna? Of helemaal niet? Wat is beter en is het überhaupt van belang voor de kwaliteit van het poetsen?

Is water van belang?

Wetenschappelijk tijdschrift Quest heeft de vraag voorgelegd aan Dagmar Else Slot, hoogleraar preventie in de mondzorg aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij heeft onderzocht wat het belang van water is tijdens het poetsen. Daaruit is gekomen dat het voorspoelen van de mond met water er niet voor zorgt dat er meer tandplak verwijderd wordt. De tandenborstel wel of niet nat maken heeft daar ook geen effect op. Of u hem voor of na het aanbrengen van de tandpasta nat maakt is dus wat haar betreft totaal niet van belang en meer een kwestie van persoonlijke voorkeur.

tandenpoetsen
Lees ook: Hoe en hoe vaak poetst u uw tanden het best?

Tandpasta bevat uit zichzelf voldoende water

Fysica Dirk Van Dyck van de Universiteit Antwerpen beaamt dit. Volgens hem heb je eigenlijk helemaal geen water nodig voor het poetsen met tandpasta. “Tandpasta heeft al de juiste combinatie tussen water en korreltjes: er zit 20 tot 40 procent water in, net genoeg om optimaal te schrobben”, vertelt hij op de Belgische radiozender Radio 1. Tandarts Raha Sepehrara legt hetzelfde uit tegenover Metro UK. “Met water verdun je de tandpasta, waardoor de effecten verminderen.” Haar team adviseert daarom de tandenborstel helemaal niet nat te maken of anders zo min mogelijk water te gebruiken, zodat de tandpasta niet verdunt. Heeft u water nodig om de tandenborstel zachter te maken, dan is dit volgens de deskundigen een teken dat er een te harde tandenborstel gebruikt wordt.

Conclusie: tandenborstel hoeft niet natgemaakt te worden

Het is voor de kwaliteit van het poetsen niet nodig de tandenborstel nat te maken voor het tandenpoetsen. Wordt het gedaan om de borstel zachter te maken, dan is een zachtere borstel wellicht een optie. Voor degenen die wel graag de borstel nat blijven maken is het advies dit met niet teveel water te doen, om de tandpasta niet teveel te verdunnen. Het belangrijkste blijft 2 keer per dag minimaal 2 minuten te poetsen, zodat de tanden en kiezen goed schoon worden en de fluoride tijd heeft om het gebit tegen gaatjes te beschermen.

Lees ook: 9 veelvoorkomende oorzaken van pijnlijke tanden en kiezen.
Met deze tips helpt u uw gebit een handje.
Waarom krijgen nog steeds zoveel mensen gaatjes in hun gebit?

(Bron: Quest, HLN, Viva, Radio1.be, Tips en weetjes, allesoverhetgebit.nl)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Dick Sassem says:

    Tijdens het poetsen ontstaat zoveel speeksel, dat extra water zinloos is… Dat water wordt wel gebruikt om de wastafel weer schoon te maken van tandpasta en weg gepoetste etensresten…

      farida says:

      Dus, u spoelt en gorgel ook niet na het poetsen

    farida says:

    Goedemorgen
    ik heb nog nooit van gehoord
    ik was mijn tandenborstel altijd, ook de elektrisch borstel
    bah, zit nog bacteriën op, moet altijd was, goed uitslaan en dan de pasta.
    zo heb ik dat geleerd

    mvg

    Tibo says:

    Geheel een persoonlijke keus. Als je eenmaal gewend bent om op een bepaald manier te poetsen, dan gebeurd het poetsenproces automatisch. En mocht je iets overslaat dan voelt het incompleet aan.
    Tibo