tanden poetsen

Tanden poetsen voor of na het ontbijt, wat is beter?

Kunt u de ochtend het beste beginnen met tanden poetsen of is het beter om tot na het ontbijt te wachten? Voor beide opties is wel wat te zeggen.

Voordelen en nadelen van voor het ontbijt tanden poetsen

Als u meteen na het opstaan de tanden poetst, begint u uw dag met een fris en schoon gebit. Bovendien wordt er direct een beschermend laagje fluoride aangebracht. Ook wordt door tandpasta de speekselaanmaak gestimuleerd, wat gunstig is na de nacht, omdat de hoeveelheid speeksel vaak vermindert tijdens de slaap. Hierdoor ontwikkelen bacteriën en tandplak zich gemakkelijker. Dit effect is nog groter bij degenen die met de mond geopend slapen. Maar er zijn ook nadelen. Als er na het poetsen wordt ontbeten, wordt de smaak in 1e instantie beïnvloed door de tandpasta. Vooral koffie of jus d’orange is dan niet echt lekker. Ook gaat het frisse effect verloren.

Tandenborstel
Lees ook: Wat is beter? Tandenborstel wel of niet nat maken en voor of nadat er tandpasta op gaat?

Voordelen en nadelen van na het ontbijt tanden poetsen

Als u tot na het ontbijt wacht met tanden poetsen, heeft de smaak van de tandpasta geen invloed op wat u eet. Ook gaat u daarna met een schone mond de dag in. Het is echter niet altijd handig om binnen 30 minuten na het ontbijt de tanden te reinigen. De in de mond aanwezige bacteriën zetten de koolhydraten in het voedsel namelijk om in zuur. Dit effect is het 1e half uur het sterkst. Als u binnen die tijd uw tanden poetst, is de zuurgraad op zijn hoogst en dat kan het tandglazuur aantasten. Het komt echter niet altijd uit pas na een half uur na het ontbijt de tanden te poetsen, dus dit kan een extra nadeel zijn.

tanden stoken
Lees ook: Tanden stoken met houten of rubberen stokers, wat is beter?

Wat is nou echt beter?

In theorie is het beter om de tanden voor het ontbijt te poetsen, maar in de praktijk ligt het dicht bij elkaar. U kunt daarom kiezen wat u zelf het prettigste vindt. Op Nu.nl legt Frank Abbas, hoogleraar tandheelkunde aan het Universitair Medisch Centrum Groningen uit hoe dat zit. Het doel van tanden poetsen is het verwijderen van plak. Of dat voor of na het ontbijt gebeurt is minder belangrijk. Ook valt het volgens Abbas relatief mee hoezeer het glazuur beschadigd raakt als u vlak na het ontbijt de tanden poetst. Dat hangt namelijk af van de hoeveelheid schuurmiddel in de tandpasta en dat valt meestal wel mee. Tenzij u juist specifiek voor een product met extra schuurmiddel kiest. Ook herstelt de fluoride in de tandpasta eventuele schade direct weer. Alleen voor diegenen die grote hoeveelheden frisdrank of vruchtensap drinken is het raadzaam om vooraf de tanden te poetsen, vanwege het beschermende laagje.

Wanneer het voor u persoonlijk het beste moment is om de tanden te poetsen hangt dus af van verschillende factoren. De allerbeste optie is wellicht nog wel om voor het ontbijt de tanden te poetsen met tandpasta en na het ontbijt nogmaals poetsen, maar dan zonder tandpasta. En verder in elk geval 2 keer per dag met tandpasta.

(Bron: Radar, Nu.nl, AD)

Geef een antwoord

Reactie

    maxwout says:

    Quote: “De in de mond aanwezige bacteriën zetten de koolhydraten in het voedsel namelijk om in zuur. Dit effect is het 1e half uur het sterkst. Als u binnen die tijd uw tanden poetst, is de zuurgraad op zijn hoogst en dat kan het tandglazuur aantasten.”
    Dit is geschreven door iemand die het niet begrijpt of niet snapt wat het zuur doet.