Tandpasta

Te veel tandpasta kan ongezond zijn: zo voorkomt u dit

Meerdere keren per dag onze tanden poetsen, het is één van de basisregels in onze hygiëneroutine. Maar let dan wel op dat u niet te veel tandpasta gebruikt, want dat kan schadelijk zijn. Wij leggen uit waarom.

Wat is de ideale hoeveelheid tandpasta?

Bent u gewend om alle haartjes van uw borstel te bestrijken met tandpasta? Volgens de gerenommeerde Amerikaanse tandarts Scott H. Froum is dat niet aan te raden. De ideale klodder tandpasta is zelfs even groot als een erwt, legt hij uit aan het Amerikaanse medium Well And Good. Voor kinderen tot 6 jaar oud is dat een rijstkorrel. Als u een tandenborstel met haartjes in meerdere kleuren heeft, kunt u zelf inschatten hoeveel tandpasta u nodig heeft. De kleuren in het midden van de borstel zijn een indicatie van hoeveel u kunt gebruiken.

Wat gebeurt er als u wél te veel tandpasta gebruikt?

Als u incidenteel meer tandpasta gebruikt dan aanbevolen, kan dat geen kwaad. Maar als u dit regelmatig doet, kan dit vervelende gevolgen hebben. Ten 1e produceert u zoveel schuim dat u niet goed kunt zien waar u poetst en – vooral – waar u al gepoetst heeft. Dan ontstaat het gevaar dat u structureel tanden overslaat bij het poetsen. Ook uit praktisch oogpunt is het niet handig om uw hele tandenborstel te vullen met tandpasta. U gebruikt meer dan u nodig heeft, uw tubes zijn sneller leeg, u moet vaker nieuwe tubes halen en u bent daardoor meer geld kwijt.

tandpasta
Lees ook: Tandpasta is niet alleen goed om tanden mee schoon te maken

Daarnaast kan een teveel aan fluoride uw tandglazuur aantasten, waarschuwt tandarts Froum. Afgebroken tandglazuur kan niet meer hersteld worden en dat kan uw algehele gezondheid aantasten. Uw tanden hebben fluoride nodig om gezond te blijven, maar te veel fluoride is dus ook niet goed. Nog een reden om goed op de hoeveelheid tandpasta te letten.

Let vooral op met kinderen

Met name jonge kinderen zijn kwetsbaar als het op de gezondheid van hun gebit aankomt. Een klodder ter grootte van een rijstkorrel is dus wel genoeg, maar veel ouders doen alsnog te veel tandpasta op de tandenborstel van hun kinderen. In een Amerikaans onderzoek onder 17.000 kinderen heeft liefst 40 procent te veel tandpasta binnengekregen. En dat kan vervelende gevolgen hebben, in de vorm van zogeheten zebratanden. Dit zijn verkleurde strepen en vlekken op de tanden, als gevolg van een teveel aan fluoride.

(Bron: Well And Good, De Lieve Tandarts, Science Signaling, Gezondheidsplein, EenVandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord