tandenpoetsen

Hoe en hoe vaak poetst u uw tanden het best?

Door uw tanden en tandvlees te poetsen houdt u ze schoon en gezond. U zou daarom denken dat u uw tanden niet vaak genoeg kunt poetsen. Dit is echter niet het geval, voor de meeste mensen is 2 keer per dag 2 minuten poetsen genoeg. Langer en vaker is vaak zelfs slecht voor uw gebit.

Schade aan glazuur en tandvlees

Door uw tanden te lang of te vaak te poetsen kan er schade ontstaan aan het glazuur en het tandvlees. Dit komt doordat tandenpoetsen vaak met een schrobbende beweging wordt gedaan. Wanneer dit te hard of te lang op dezelfde plek wordt gedaan, bestaat de kans dat u uw glazuur of tandvlees wegpoetst. Wanneer het tandglazuur slijt ontstaan er groeven en deukjes in de tanden en als u te hard op uw tandvlees poetst, trekt dat naar boven waardoor de tandhalzen bloot komen te liggen. Een merkbaar gevolg hiervan is dat uw tanden gevoelig worden voor warm en koud.

Tandplak weghalen

Dat het teveel poetsen van het gebit slecht is, betekent niet dat u er helemaal mee moet stoppen. Tandenpoetsen is belangrijk, omdat het tandplak weghaalt. Tandplak ontstaat uit de resten van eten, drinken en speeksel en wordt pas schadelijk als het langere tijd op uw tanden zit. Daarom is het voldoende om de plak één keer per 24 uur goed te verwijderen.

Zachtjes poetsen

Te hard poetsen kunt u voorkomen door de tandenborstel altijd aan het einde van het handvat vast te houden tussen uw duim en de toppen van uw vingers. Om zeker te weten dat u niet te hard bent voor uw gebit kunt u het best een zachte (niet te zacht) of elektrische tandenborstel gebruiken. Met deze borstel kan minder kracht worden uitgeoefend, waardoor de kans op beschadiging aan het tandvlees of de tanden een stuk minder groot is. Met een zachte of elektrische borstel kunt u ook zonder problemen wat langer dan de aanbevolen 2 minuten poetsen. Die 2 keer per dag 2 minuten poetsen gaat trouwens niet voor iedereen op. In sommige gevallen kan uw tandarts u vertellen dat u langer of vaker moet poetsen om uw gebit gezond te houden.

Niet naspoelen met water

Te vaak en te hard poetsen is dus niet goed voor uw tanden. Maar er zijn nog meer dingen waar u rekening mee kunt houden voor een gezond gebit. Bijvoorbeeld niet naspoelen. Want een belangrijk ingrediënt in tandpasta is fluoride, dit houdt uw tanden sterk. Fluoride vormt een laagje over uw tanden en heeft wat tijd nodig om in te werken. Wanneer u direct na het poetsen spoelt met water, spoelt u een groot deel van de fluoride weer weg. Daarom kunt u het best even wachten met naspoelen of gebruik maken van mondwater met fluoride.

Niets eten na de laatste poetsbeurt

’s Nachts zijn uw tanden kwetsbaarder voor bacteriën, omdat er minder speeksel wordt aangemaakt. Dat speeksel beschermt uw tanden. Als u wat eet of drinkt na de laatste poetsbeurt voor het slapengaan, krijgen de bacteriën alle kans om zich te vermenigvuldigen, waardoor tandplak ontstaat.

Even wachten met poetsen

Het is ook niet slim om uw tanden direct na de maaltijd te poetsen. Door te eten en te drinken, verhoogt de zuurgraad in uw mond. Dat maakt tandglazuur tijdelijk kwetsbaarder, waardoor het makkelijker is weg te poetsen. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat uw speeksel het zuur heeft geneutraliseerd. Wacht daarom minstens een half uur na het eten, voordat u uw tanden poetst.

Flos niet te vaak

Het is goed voor uw gebit om de ruimtes tussen uw tanden schoon te maken met flosdraad of tandenstokers. Met de tandenborstel kunt u immers niet overal goed bij. Want ook al eet u niets, er zitten bacteriën in uw mond die evengoed tandplak veroorzaken. 1 keer per dag stoken, ragen of flossen is meer dan voldoende. Overmatig gebruik kan uw tandvlees namelijk beschadigen.

(Bron: Tandenpoetstips.nl, Margriet, Radar)

Geef een antwoord

Reactie

    YET says:

    Uw tip is: houd het einde van de borstel vast om te hard poetsen te voorkomen.
    Uw foto: kom opa, goed schrobben…..