Waarom krijgen nog steeds zoveel mensen gaatjes in hun gebit?

2 keer per dag 2 minuten lang de tanden poetsen en niet te veel suiker eten, dit is wat de meeste tandartsen zeggen. Ondanks dit advies krijgen veel mensen gaatjes in hun tanden. Onder volwassenen is er bijna niemand meer met een volledig gaaf gebit. Waar gaat het mis?

Bacteriën zijn de boosdoeners

Door een keer een poetsbeurt overslaan zult u niet zo snel een gaatje krijgen. Doet u dit regelmatig dan is de kans op een gaatje en de tandartsboor een stuk groter. Gemiddeld hebben we zo’n 4 tanden of kiezen in ons gebit waar een gaatje in zit. Cariës oftewel tandbederf is het meest voorkomende tandprobleem. Het wordt in gang gezet door zuren die uitgescheiden worden door bepaalde bacteriën, omgezet vanuit suikers. Voorbeelden van de meest voorkomende bacteriën die cariës veroorzaken zijn Streptococcus Mutans en Lactobacillus. Deze 2 bacteriën leven van fermenteerbare koolhydraten. Deze vind u vaak in alle producten waar suiker of zetmeel in zit. De bacteriën tasten het tandglazuur aan en zo ontstaan gaatjes in uw gebit.

Hoe herkent u een gaatje?

In de eerste fase van een gaatje ziet u een witte doffe plek op uw tandgalazuur verschijnen, die naarmate de tijd verstrijkt kan verkleuren. Tot dit punt is er nog een kans dat de tand zich herstelt. Een beginnend gaatje wordt ook wel een laesie genoemd. Een laesie die herstelt kunt u herkennen aan het nog aanwezig zijn van de verkleuring wat meestal wit of bruin is. Wanner het proces van het gaatje wel doorzet zal het glazuur dermate verzwakt worden dat het glazuur afbrokkelt en er een holte ontstaat. U heeft dan een gaatje. Doordat het proces van een gaatje zo vaak gebeurt bij mensen raden tandartspraktijken aan om elke 6 maanden voor een controle langs te komen. Zo kan waar nodig in een vroeg stadium worden ingegrepen.

Oplossingen om gaatjes tegen te gaan

Gelukkig heeft de wetenschap al heel lang geleden ontdekt hoe u gaatjes kunt voorkomen. “Als u 2 keer per dag poetst met fluoridetandpasta, verstoort u de bacteriënontwikkeling” , zegt tandarts en onderzoeker aan onder meer de Rijksuniversiteit van Groningen, Erik Vermaire tegen Nu.nl. “De fluoride zorgt ervoor dat uw tandglazuur minder snel oplost”. Verder is het ook erg belangrijk om niet te vaak te eten en drinken. De hoeveelheid suiker die u eet maakt dan niet heel veel uit, want uw gebit kan per keer toch maar een bepaalde hoeveelheid bacteriën verwerken. Maar hoe vaak u suiker eet heeft wel veel effect op het tandbederf. Daarom is het belangrijk om niet te vaak op een dag suikerrijke tussendoortjes te eten en drinken. Zo kan het glazuur goed herstellen.

Week van de mondhygiënist

Tot en met zondag 24 maart 2019 vindt de 7e editie van de Week van de Mondhygiënist plaats. De beroepsvereniging NVM-mondhygiënisten en de aangesloten mondhygiënisten organiseren activiteiten in het gehele land op verschillende locaties en geven voorlichting over mondgezondheid.

(Bron: nu.nl, weekvandemondhygienist.nl)

Geef een reactie

Reactie

    WIM VAN STRALEN says:

    GAATJES KOMT NIET ALTIJD DOOR TEVEEL SNOEPEN MAAR DE BOOS DOENDER IS MEDICIJNEN DIE TAND BEDERF MAAKT ALS JE BIJ DE TANDARTS KOMT EN ZIET DAT JE EEN GAATJE VRAAGT ALTIJD OF JE MEDICIJNEN SLIKT DAN LIGT HET AAN DE CLIENT OF HIJ GEBRUIKT OF NIET.