tanden

Help uw tanden met deze tips

Tanden hebben dagelijks veel te verduren en kunnen daarom wel een beetje extra verzorging gebruiken. Met deze tips helpt u ze een handje. 

Vermijd zure drankjes

U zou het misschien niet zeggen, maar de zuurgraad van veel drankjes – zelfs als ze zoet smaken- is bijzonder hoog. De Consumentenbond neemt in 2017 25 verschillende soorten drankjes onder de loep en controleert deze op het zuurgehalte. Wat blijkt? sommige zijn bijna net zo zuur als azijn (!) en werken zodoende tanderosie in de hand. Bij tanderosie lost het beschermde glazuur om de tand op en kunnen zenuwen bloot komen te liggen. Als u drankjes met een hoog zuurgehalte drinken (denk aan vruchtensappen, koolzuurhoudende drankjes en vruchtenthee), spoel dan na het drinken uw mond met water.

Rietje erbij

We blijven nog even bij de drankjes, want dranken met kleurstoffen erin zijn ook niet best voor de tanden. Als u die drinkt, kunt u het best een rietje gebruiken. Dan komen uw tanden niet in aanraking met de stof.

Suiker is geen vriend van tanden

Dit is natuurlijk al langer bekend, maar veel suiker eten is erg slecht voor de tanden. Daarom is het goed om zo min mogelijk snoepjes, koekjes en andere snacks nuttigen. Zodoende worden de tanden niet constant aangetast door de suikers in dit voedsel.

Grijp niet direct naar de tandenborstel

Nadat u iets gedronken of gegeten heeft met een hoog zuur- of suikergehalte is het niet handig om direct tanden te poetsen. Tandenpoetsen zorgt er juist voor dat de werking van de net gegeten suikers versterkt wordt en dat wil natuurlijk niemand.

Terugtrekkend tandvlees behandelen

Naarmate iemand ouder wordt, is de kans groter dat het tandvlees zich terugtrekt. Een pijnlijke bedoeling, want daardoor kunnen zenuwen bloot komen te liggen. Om dit tegen te gaan, kunt u met de tandenborstel cirkelvormige bewegingen maken over het tandvlees. Zo beweegt u het als het ware weer op de juiste positie.

Elektrisch poetsen is beter

3 keer per dag de tanden poetsen is goed, maar het is nog beter als u dit 3 keer per dag met een elektrische tandenborstel doet. Het is aangetoond dat dit type tandenborstel de aanslag effectiever verwijderd dan de handtandenborstel.

Spoelen na het poetsen?

Bijna iedereen doet het, maar goed is het niet: de mond spoelen na het poetsen. Door de spoelen, wordt de net aangebrachte fluoride (de stof in tandpasta die beschermt tegen gaatjes) weer weggespoeld.

Kies de juiste tandpasta

Er zijn heel veel soorten tandpasta op de markt die allemaal uw tanden schoon maken, maar sommige hebben nog een extra functie. Zo zijn er merken die extra beschermen tegen tanderosie of tandsteen. Als u hier last van heeft, kunt u op zoek gaan naar een pasta die hier extra effectief tegen is.

(Bron: Consumentenbond, Algemeen Dagblad)

Geef een antwoord