Weten of u risico loopt op diabetes type 2? Dit zijn de symptomen en deze test kunt u doen
Publicatiedatum: 13 mei 2024
1 op de 5 mensen tussen de 40 en 75 jaar heeft (ongemerkt) prediabetes. Deze voorfase van diabetes type 2 beschadigt het lichaam al ongemerkt. In totaal 1,4 miljoen Nederlanders met prediabetes lopen het risico om echt diabetes type 2 te krijgen. Door er op tijd bij te zijn, kan de schade worden beperkt en de ziekte mogelijk nog worden voorkomen. We vertellen wat de symptomen zijn en hoe u via een test van het Diabetes Fonds kunt bekijken hoe veel risico u loopt.
Wat houdt diabetes type 2 in?
Bij diabetes type 2 blijft er te veel suiker in het bloed. De ziekte wordt daarom ook wel suikerziekte genoemd. Normaal zorgt insuline ervoor dat cellen genoeg suiker uit het bloed halen, maar bij diabetes type 2 werkt dit niet goed. Wanneer deze situatie te lang zo blijft, is dat slecht voor onder andere de ogen, het hart en de nieren.
Diabetes type 2 heeft meerdere oorzaken. Het ontstaat meestal pas na het 40e levensjaar en kan optreden wanneer u te zwaar bent. Op jongere leeftijd komt het ook voor en dan vooral bij mensen die te zwaar zijn. Maar ook erfelijkheid en afkomst spelen een rol. Mensen van Hindoestaanse, Surinaamse, Marokkaanse of Turkse afkomst lopen meer kans.
Wat zijn de symptomen van diabetes type 2?
Het is niet altijd merkbaar dat uw bloedsuiker verhoogd is. Het Diabetes Fonds noemt suikerziekte dan ook “een sluipmoordenaar”. Soms zijn er wel klachten als: veel plassen, dorst, moeheid, afvallen, vaak blaasontsteking, bij vrouwen jeuk aan de schaamlippen en bij mannen ontsteking van de eikel.
Wanneer u jarenlang te hoge bloedsuikers heeft, kunnen uw ogen, nieren, zenuwen en bloedvaten beschadigen. Dan kunt u klachten krijgen als: slechter zien, pijn en tintelingen in uw armen en benen, minder gevoel in uw voeten, wondjes aan uw voeten die slecht genezen, problemen met lopen en bij mannen moeilijk een erectie krijgen. Ook is er meer kans op een hartinfarct, een beroerte en psychische klachten als een depressie.
Hoe veel risico loopt u? Doe de Diabetes Risicotest
Het Diabetes Fonds wil mensen met een hoog risico op diabetes type 2 eerder opsporen en met persoonlijke leefstijladviezen ondersteunen. Hiervoor hebben zij een test ontwikkeld, die aantoont hoe groot het risico is. Naar aanleiding van de testuitslag wordt een advies gegeven, dat uiteenloopt van leefstijltips tot het bezoeken van de huisarts.
U kunt de Diabetes Risicotest hier doen
Dat er in Nederland 1,4 miljoen mensen met prediabetes zijn, is volgens het Diabetes Fonds nog een voorzichtige schatting. De cijfers zijn gebaseerd op een studie van Maastricht University en daarvoor zijn mensen tussen de 40 en 75 jaar jarenlang gevolgd. Groepen in oudere en jongere leeftijden zijn hierin dus niet meegenomen. In werkelijkheid gaat het daarom om nog veel meer mensen.
Hoe kan het risico op diabetes type 2 verkleind worden?
Een gezonde levensstijl heeft een aantoonbaar gunstige invloed op het risico op diabetes type 2. Heeft u reeds suikerziekte, dan kan gezonder leven ervoor zorgen dat uw klachten verminderen of u geen of pas later medicijnen nodig heeft. U kunt daarvoor:
- Gezonder eten.
- Veel bewegen en zo nodig afvallen.
- Stoppen met roken. (Roken geeft 40 procent meer risico om diabetes type 2 te krijgen.)
- Voldoende slapen en genoeg ontspannen.
Soms lukt het niet om met gezond leven alleen uw bloedsuiker onder controle te krijgen. In dat geval zijn er dan soms ook medicijnen nodig om uw bloedsuiker te verlagen. En het kan ook zo zijn dat er insuline moet worden gespoten.
(Bron: Archief, ANP, Thuisarts, Diabetes Fonds. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb een beetje zitten spelen met de test.
Er komt wel heel erg snel uit dat je een verhoogd risico op diabetes 2 hebt.
Ik denk dus dat met deze test zeker 75% van de ouderen het advies krijgen zal, naar de huisarts te gaan.
Het zal daar druk worden.
Ik vraag me af of deze test klopt?
Ja, voor mij klopt de uitslag wel.
Ik had een licht verhoogd risico op diabetes 2. Dat is de leeftijd.
Verder heb ik mijn bloed laten testen en het was voor de tweede keer goed.
In mijn zucht om aan te komen was ik verkeerd aan het eten.
Verantwoord aankomen is hetzelfde als verantwoord afvallen.
Geen calorieën tellen of gewicht als leidraad volgen.
Nee, gewoon voedingsadviezen om diabetes om te keren of medicatie onnodig te maken.
Het werkt.
Er zijn ook verrassingen wat betreft de invloed op het suiker.
Het is echt de moeite waard om eens te bekijken. Op youtube zijn heel veel filmpjes te vinden.
Nee, ik ben geen huisarts. Gezondheid is het grootste goed. Lekker (vr)eten is minder waard dan je gezondheid te sparen.