Een vlonderpad door de natuur.

Eens ergens anders wandelen? Kies eens voor vlonderpaden

Wandelen in de natuur is een fijne bezigheid. Het is goed voor onze gezondheid, zowel mentaal als fysiek. We hebben in Nederland tal van prachtige plekken om te bezoeken. Kent u de vlonderpaden al? We leggen uit wat het zijn en welke routes de moeite waard zijn.

Wat zijn vlonderpaden?

Vlonderpaden zijn verhoogde paden door een natuurgebied. Ze zijn meestal gemaakt van hout, maar kunststof en metaal worden ook gebruikt. Ze zijn bedoeld om kwetsbare gebieden te ontlasten of plekken die drassig zijn om zelf doorheen te lopen. Zo houdt u droge voeten tijdens het wandelen. Let wel op wanneer het regent of net geregend heeft, de paden kunnen dan glad zijn.

De paden zijn onderdeel van sommige wandelroutes. Het gaat dan om 500 of 750 meter aan vlonderpad bijvoorbeeld. Het zijn vaak smalle paden.

Vlonderpad Marker Wadden, Flevoland

Het nieuwste stukje land van Nederland is de Marker Wadden. Het hoofdeiland is gerealiseerd en hier is een wandelroute van 7,2 kilometer. Hier loopt u ook deels over vlonderpaden, want water staat centraal in dit natuurgebied. Let goed op, want u kunt diverse vogelsoorten tegenkomen. Het kost wel iets meer moeite om bij het gebied te komen, u moet namelijk met de veerboot vanuit Lelystad die kant op. Maar het is zeker de moeite waard, zagen wij in 2018 al.

Het vlonderpad op de Marker Wadden.Foto: Marijs Jan/Shuttterstock

De Moerputten in Brabant

Ten westen van ’s-Hertogenbosch ligt natuurgebied De Moerputten. Hier is een wandelroute van 5 kilometer, die gaat door hooilanden, moerasbos en langs kades. Naast een houten vlonderpad is hier ook een ander bijzonder stuk pad. Namelijk de route over de Moerputtenbrug. Dit is een oude spoorlijn van 600 meter, wat industrieel erfgoed uit de 19e eeuw is.

Vlonderpad in natuurgebied de Moerputten in Brabant.

De moerputtenbrug.

Vlonderpadenroutes bij Landgoed Tongeren, Gelderland

Tussen Apeldoorn en Zwolle in ligt de plaats Epe. Hier ligt Landgoed Tongeren, een natuurgebied in particulier bezit. Er zijn 3 wandelroutes, waarvan er 2 over het vlonderpad gaan (de gele route van 3 kilometer en de groene van 6 kilometer). De routes gaan afwisselend door bos, over onverharde paden, zandpaden en langs heidevelden en weilanden. Ondanks dat er vlonderpaden zijn, kunnen andere gebieden nog wel drassig zijn. Dus trek waterdichte schoenen aan.

hongerklop
Lees ook: Hongerklop tijdens het wandelen of fietsen, zo voorkomt u ‘de man met de hamer’ en zo lost u het op

Vlonderpad Twickel, Overijssel

Het mooiste vlonderpad van Overijssel ligt op Landgoed Twickel. De route gaat door bos- en weidegebied, langs akkers en dus over een vlonderpad. Het houten pad ligt in een nat heidegebied in het Koematenveld. Door de lage naaldbomen, is het een bijzonder gezicht om hier te lopen.

Het houtenpad in landgoed Twickel.

(Bron: Wandel.nl, Visit Brabant, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landgoed Tongeren, Visit Oost, Landschap Overijssel, Roots magazine. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie