zomervakantie

Zomervakantie in Nederland? Dit is er te doen

Gaat u normaal gesproken altijd naar het buitenland op vakantie, maar blijft u door de coronacrisis in 2020 in Nederland? Ook hier is gelukkig genoeg te doen.

Bezoek de Nationale Parken

Nederland telt 20 nationale parken. Sommige zijn erg druk en bekend, zoals de Veluwe, maar er zijn er ook genoeg waar u ook in coronatijd in alle rust tijd kunt doorbrengen. De Drentse Aa, op de grens van Groningen en Drenthe, is er hier 1 van. Dit stukje Nederland is zeer uniek, want de eeuwenoude natuur is hier bijzonder goed geconserveerd. Zo vindt u in geen enkel ander nationaal park zulke authentieke kronkelende beekjes als in de Drentse Aa. U kunt er prachtig wandelen en fietsen en ook de 21 gehuchten en dorpen die het gebied omringen zijn een bezoekje waard. Daarnaast vindt u in hier ook nog eens verschillende hunnebedden. Nabij Zuidharen vindt u bijvoorbeeld hunnebed D4, zoals deze wordt genoemd.

De kronkelende beekjes zijn typerend voor de Drentse Aa.

Noordhollands Duinreservaat

Hoewel de Nationale Parken natuurlijk prachtig zijn, zijn ze – zoals al gezegd- ook vaak druk. Dit geldt ook voor het Nationaal park Zuid-Kennemerland, dat IJmuiden met Zandvoort en Haarlem verbindt. Gelukkig vindt u hier in de buurt nog een ander natuurgebied dat een bezoek waard én minder druk is: het Noordhollands Duinreservaat. Dit stuk tussen Wijk aan Zee en Bergen is ongeveer 2,5 kilometer breed en 20 kilometer lang. Hoewel u niet op alle plekken kunt komen, is het grootste gedeelte wel toegankelijk voor publiek. U moet dan wel een duinkaart kopen bij 1 van de verkooppunten. Bij elke opgang van het Duinreservaat staat een automaat waar u zo’n duinkaart kunt aanschaffen.

U kunt wandelen en fietsen in de duinen, maar ook een bezoek brengen aan de stranden. Let op! Bij mooi weer kunnen de stranden snel vol liggen en worden de duiningangen  ook afgesloten. U kunt er dan wel voor kiezen om 1 van de natuurgebieden in de buurt te bezoeken. Zo vindt u in Velsen-Zuid buitenplaats Beeckesteijn. Praktisch tegenover Beeckesteijn zelf ligt het kleine, karakteristieke dorp Velsen-Zuid, wat ook leuk is om te bezoeken.

Wandelpaden door heel Nederland

Naast mooie natuurgebieden, heeft Nederland ook heel veel bijzondere lange-afstands-wandelpaden. Ideaal als u van wandelen houdt, maar nooit eerder tijd heeft gehad om de mogelijkheden in Nederland te verkennen. Laat u overigens niet afschrikken door het woord lange-afstands: u hoeft niet de hele route te lopen.

Zo kunt u bijvoorbeeld delen van het welbekende Pieterpad of het Grote Rivierenpad lopen. Die laatste route loopt van Rotterdam naar het Duitse Kleve en is prima op te delen in etappes. Zoals de naam al zegt loopt u vrijwel de gehele route langs rivieren als de Maas, de Waal en de Lek

Ook het trekvogelpad, het langste natuurwandelpad van Nederland, is een aanrader. Dit pad voert van Bergen aan Zee tot aan Enschede. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om de route op te knippen en bijvoorbeeld alleen het gedeelte in Oost-Nederland te doen. Meer tochten kunt u vinden op bekende wandelwebsites die u gemakkelijk kunt vinden via Google.

wandelroute

Lange-afstands-wandelroutes worden doorgaans aangegeven met wit-rode markering.

Fietsen door het land

Naast wandelpaden zijn er ook genoeg fietspaden die u kunt verkennen. Ook de lange-afstands-fietstochten kunt u gemakkelijk online vinden en uiteraard geldt hier ook voor dat u heus niet meteen de hele tocht hoeft te doen. Zo kunt u bijvoorbeeld de Zuiderzeeroute fietsen, waarbij u letterlijk rond de voormalige Zuiderzee fietst. U komt dus over de afsluitdijk, langs Enkhuizen en door Kampen. Ook het voormalig eiland Schokland maakt deel uit van de route.

Ook telt Nederland vele knoopunt-routes die worden aangegeven met bordjes langs de weg. Deze routes zijn ook allemaal online terug te vinden.

schokland

Voormalig eiland Schokland maakt deel uit van de Zuiderzeerote.

Landwinkels en theetuinen

Het fenomeen landwinkel is momenteel erg populair. Meestal zijn dit winkeltjes bij boerderijen waar producten worden verkocht die op de boerderij zelf gekweekt worden, maar inmiddels zijn er ook landwinkels waar u kunt overnachten of een workshop kunt volgen. Het kan zijn dat deze workshops door corona niet doorgaan.

In sommige gevallen is de landwinkel zelfs omgetoverd tot theetuin. Theetuinen vindt u overigens niet alleen bij landwinkels, maar door het hele land. Normaal gesproken kunt u hier gewoon spontaan langsgaan, maar door corona kan het raadzaam zijn om eerst contact op te nemen.

Gratis musea

Nederland telt een aantal gratis musea die u ook in coronatijd kunt bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan het landschapsmuseum in Berg en Dal (Gelderland), waar u langs miniaturen van Nederlandse landschappen kunt lopen. Dit gedeelte van het museum is buiten, dus ideaal voor een zonnige dag. Ook het juttermuseum in Zandvoort en streekmuseum De Roode Toren in Doesburg zijn weer open voor publiek. Informeer voordat u gaat wel even of u moet reserveren of niet.

Veel andere gratis musea zijn nog dicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor het binnenvaart museum in Dordrecht of beeldenmuseum Het Depot in Wageningen. Uiteraard kunt u altijd de website van deze musea raadplegen op het moment dat u in de buurt bent, want wellicht zijn zij dan wel weer open.

(Bron: dagjeweg.nl, wandel.nl, nationaalpark.nl)

Geef een antwoord