lichte slapers

Waarom worden lichte slapers van alles wakker en slapen anderen door alles heen?

Bij sommige mensen kan bij wijze van spreken een kanon naast hun bed afgaan, terwijl zij rustig door blijven slapen. Bij lichte slapers is het geringste geluid genoeg om ze wakker te maken. Hoe kan het dat de 1 door alles heen slaapt en wordt een ander van het kleinste geluid wakker?

Hersengolven

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat het verschil erin zit hoe effectief mensen geluiden kunnen blokkeren tijdens hun slaap. Bij mensen die zonder problemen doorslapen bij geluiden blijken er meer hersengolven te zijn. Die hersengolven produceren snelle trillingen, die spoelen genoemd worden. Des te meer spoelen er geproduceerd worden, hoe minder kans er is dat mensen wakker worden van geluiden. Door de spoelen worden prikkels namelijk effectief geblokkeerd. Ook al veroorzaakt bijvoorbeeld een drukke weg of een voorbij razende trein gedurende de nacht veel geluidsoverlast, het bereikt degenen met voldoende trillingen niet actief, waardoor zij niet in hun slaap gestoord worden. Bij mensen waarbij de hersenactiviteit geringer is en waarbij dus minder trillingen oftewel spoelen aangemaakt worden, komen geluiden minder gefilterd binnen. Waardoor zij veel minder goed door geluiden heen kunnen slapen.

Hoop voor de toekomst

Met deze ontdekking hebben wetenschappers een eventuele oplossing in handen voor lichte slapers, die veelvuldig in hun slaap gestoord worden. Als bij hen de hersengolven opgewekt kunnen worden die de trillingen produceren zullen ook zij minder vatbaar worden voor geluiden. Zo ver is het nog niet, maar het biedt hoop voor de toekomst.

Doorslapen
Lees ook: Doorslapen een probleem? Bekijk oorzaken en oplossingen

Geluiden buiten sluiten

Lichte slapers hebben gelukkig al wel wat handvatten achter de hand om ’s nachts minder gewekt te worden door geluiden. Zo kunnen oordopjes de overlast van bijvoorbeeld een snurkende partner verminderen. Sluiten antitocht-strips en speciale beglazing verkeersoverlast buiten en kan extra isolatie, een kastenwand of een dik tapijt geluiden van buren verminderen. Ook het gebruiken van ‘witte ruis’ kan effectief zijn. Dit vermindert hinderlijke geluiden niet, maar neutraliseert ze met een ander, constant achtergrondgeluid. Denk bijvoorbeeld aan het ruisen van de zee, de wind door gebladerte of een ventilator. Het geluid mag niet te hard zijn, zo tussen de 40 en 55 decibel, en het moet op u persoonlijk een rustgevend effect hebben. Via het internet, bijvoorbeeld op YouTube, zijn hier voorbeelden van te vinden.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Lees ook: met deze tips blijft u beter wakker na een nacht slecht slapen.
Samen slapen of alleen, wat is beter voor een goede nachtrust?
Nachtelijk piekeren: waarom gebeurt dit? En heeft het zin?

(Bron: inslaap.nl, demorgen.be, matras.info, Slaapexpert, Sleep.org)

Geef een reactie

Reactie

    mare says:

    als ik alleen thuis ben slaap ik veel lichter dan wanneer er iemand anders ook nog in mijn huis slaapt.
    ik heb dan het gevoel dat ik de boel in de gaten moet houden. Herkenbaar??