Kiwi slaap

Kiwi’s als slaapverwekkend fruit: slaapt u inderdaad beter als u ’s avonds een kiwi neemt?

’s Avonds nog wat eten pakken, vlak voordat u gaat slapen? Het is meestal geen goed idee, als u tenminste goed door wil slapen. Uw spijsvertering werkt ’s avonds trager en de kans is groter dat u wakker schiet. Wel zijn er voedingsmiddelen die een slaapverwekkende reputatie hebben, in de positieve zin van het woord. Naast de banaan is dat de kiwi. Maar slaapt u echt beter als u ’s avonds nog een kiwi neemt?

Beter slapen door kiwi’s: klopt dit?

Dat is een vraag die in de loop van 2023 bij steeds meer voedings- en slaapdeskundigen rijst. De Telegraaf en andere media in binnen- en buitenland pakken uit met artikelen over de slaapverwekkende effecten van kiwi’s. De Nieuw-Zeelandse vrucht bevat onder meer anti-oxidanten, vitamine B en serotonine, is de argumentatie hierbij. Vooral de aanwezigheid van serotonine is in dat geval belangrijk, want dit hormoon stimuleert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

Veel wetenschappelijke onderzoeken die deze beweringen ondersteunen, zijn er niet. De bekendste onderzoeken naar het verband tussen kiwi’s en slaap zijn afkomstig uit Taiwan en Nieuw-Zeeland. Volgens deze studies valt u sneller en dieper in slaap, als u consequent een paar uur voor het slapengaan een portie kiwi nuttigt. Maar beide onderzoeken zijn klein van opzet, met elk 24 proefpersonen. Zij mogen ‘s avonds na het innemen van de kiwi verder niets eten en alleen water drinken (wat sowieso al goed is voor de nachtrust). Bovendien heeft fabrikant Zespri, als opdrachtgever, de kiwi’s voor de deelnemer geleverd…

slaapkamer
Lees ook: Zo krijgt u een donkerdere slaapkamer voor een betere nachtrust

Waarom twijfelen deskundigen aan deze onderzoeken?

Dit vermeende verband tussen kiwi’s en slaapopwekkende effecten zorgt dan ook voor twijfel, vooral bij Belgische factcheckers en slaap- en voedingsexperts. In een groot artikel in het medium Knack verschijnen meerdere vraagtekens bij deze bevindingen. “Puur theoretisch kunnen de stoffen in bepaalde voeding bijdragen tot een betere slaapkwaliteit. Maar als ik kijk naar die onderzoeken, dan zijn de effecten klinisch verwaarloosbaar. Een kiwi zal dus amper verschil uitmaken”, stelt bijvoorbeeld Johan Verbraecken, verbonden aan het slaapcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Johan Newell (Universitair Verplegingscentrum Brugmann, Brussel) voegt toe dat slaap ‘een samenspel van zo veel verschillende factoren’ is.

Ook slaapcoach Irma Leijten (gezondheidscentrum LIJV) gelooft niet in een direct verband tussen kiwi’s en slaapopwekking. “Er zijn talloze mensen die geen kiwi of banaan eten en prima slapen. Een kiwi kan misschien serotonine stimuleren, maar bevat ook suikers en die remmen de slaap. Dus waarom de werking van 1 stofje accentueren en de andere negeren?”, aldus Leijten tegenover MAX Vandaag. Een banaan heeft ook een slaapverwekkende reputatie, maar Leijten plaatst opnieuw een kanttekening. “Het is veel belangrijker en zinvoller om uw vertrouwen in uw vaardigheid om lekker te ontspannen te vergroten, dan uw vertrouwen op goede slaap in een kiwi of banaan te leggen.”

Wat helpt wel om goed te kunnen slapen?

Want wilt u ’s nachts een goede nachtrust, dan zijn er meerdere zaken om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan een regelmatig slaapritme, ook in het weekend, op vakantie en na het ingaan van de zomer- of wintertijd. Houd uw slaapkamer zo donker mogelijk. En vermijd vooral smartphone- en televisieschermen, vanaf 1 uur voordat u gaat slapen. Het innemen van extra melatoninepillen is ook geen aanrader, zoals we in dit artikel uitleggen. En kijk uit met middelen als Droomsap. Of het helpt om ’s avonds nog wat te eten, verschilt volgens Leijten per persoon. “Avondmensen hebben vaker nog trek in een snack voor het slapengaan dan ochtendmensen”, vertelt ze. “Slapen met een lege maag is niet aan te raden en slapen met een te volle maag ook niet. Dus op een redelijk vaste tijd uw niet te zware avondmaaltijd nuttigen is verstandig.”

Let tot slot goed op wat u inneemt, want van cafeïne en suikers blijft u meestal wakker. Yoghurt en warme melk zijn voorbeelden van lichte maaltijden, waar u mogelijk beter van gaat slapen. Tot slot is het belangrijk om voor het slapengaan vaste rituelen te gebruiken, waar u zich prettig bij voelt. Houdt u van kamillethee ’s avonds en bent u er zelf van overtuigd dat u hier beter van gaat slapen? Drink dan vooral kamillethee voor het slapengaan (of eet een kiwi, al is het slaapverwekkende effect dus niet bewezen). Het is vooral het ritueel zelf dat ontspanning geeft, zodat u goed kunt slapen. “Op 1 voorwaarde: dat je geen ernstige, chronische slaapproblemen hebt. Die kun je helaas niet oplossen met een kiwi”, aldus Newell in het Knack-artikel.

Een man ligt 's nachts wakker en kan niet slapen.
Lees ook: Wat moet u doen als u ’s nachts wakker wordt en niet meer kunt slapen?

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, De Telegraaf, Knack, LinkedIn: Inge Declerq, National Library of Medicine, Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, Quest, Gezondheidscentrum LIJV. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Mieske says:

    Ik had begrepen, dat vitamine C een slechte basis is voor een goede nachtrust. En een kiwi zit volgens mij bomvol vitamine C.
    Een glas sinaasappelsap kan de nachtrust flink in de weg zitten is mij ooit verteld.