Haar beschermen

Uw haar beschermen tegen de zon doet u zo

Tijdens zomerdagen doet u er goed aan om uw huid te beschermen tegen de zon. Een goede zonnebrandcrème met een hoge SPF factor mag daarom zeker niet ontbreken. Maar niet alleen uw huid kan schade oplopen, ook uw haar kan het te verduren krijgen.

Haar beschermen

De zon kan naast uw huid ook uw haar aantasten. UV-straling kan het pigment in uw haar veranderen en verlichten. Hierdoor kan het haar splijten, dof, droog en pluizig worden. Om dit te voorkomen kunt u een aantal dingen doen. We zetten de mogelijkheden hieronder op een rij.

Hoed
Lees ook: Een hoed of pet dragen? Dat heeft deze voordelen

Hoofddeksels

Een simpele oplossing, maar hij werkt wel. Door met een hoed, pet of sjaal uw haar te bedekken, is de kans op beschadiging minimaal. Bovendien beschermt u zo ook uw hoofdhuid tegen de zon.

Haarproducten

Een andere mogelijkheid om uw haar te beschermen, is het gebruiken van een haarverzorgingsproduct met SPF. Vaak bieden deze ook extra verzorging voor uw haar doordat er allerlei vitaminen en oliën in verwerkt zijn. Lees van tevoren wel goed de gebruiksaanwijzing voor een optimale bescherming.

Beschermen met olie

Heeft u geen product met SPF? Dan kunt u ook een voedende olie voor het haar aanbrengen. Kam deze door uw gehele haar en steek dit vervolgens (als dat kan) op. Zo wordt uw haar gedurende de dag verzorgd en is er minder haar blootgesteld aan de zon.

Haarmasker

Merkt u dat uw haar droog aanvoelt na het zonnen? Dan kunt u een haarmasker uitproberen. Deze kunt u het best aanbrengen nadat u shampoo en conditioner gebruikt. Het masker spoelt u na een tijdje intrekken weer uit. Door het masker zal uw haar meer vocht vasthouden en zo sterker, soepeler en minder droog worden.

vet haar
Lees ook: Vet haar? Met deze tips heeft u daar geen last meer van

Chloor en zeewater slecht voor uw haar

Naast de zon, kunnen ook chloor en zout zeewater uw haar aantasten. Bovenstaande tips helpen ook uw haar te beschermen bij deze boosdoeners. Maar er zijn nog een aantal dingen die u kunt doen om extra beschadiging te voorkomen.

  • Het zout en chloor drogen uw haar uit en kunnen het dof maken. Spoel uw haar daarom zo snel mogelijk en goed uit na het zwemmen.
  • Als het kan, maak uw haar dan alvast nat met ‘gewoon’ water voordat u een duik neemt. Als uw haar al nat is, kan het haar minder chloorwater of zeewater opnemen.
  • Heeft u lang(er) haar? Steek dit dan op voordat u het water in gaat. Zo voorkomt u dat het chloor of zeewater uw haar kan beschadigen.

(Bron: Hair Kappersopleiding, Elle, Harpers Bazaar, Linda, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord