oren

Jeukende bultjes op de oren zodra de zon schijnt? Dit kan er aan de hand zijn

Zodra de zon zich laat zien, krijgen sommige mensen last van jeukende, rode bultjes op de oren. Dit kan een vorm van zonneallergie zijn.

Lente-oren?

Zonnestralen kunnen heerlijk warm aanvoelen, maar de huid is er vaak wat minder blij mee. Zeker in het voorjaar, want dan moet de huid weer flink wennen aan al die uv-straling. Bij mensen die gevoelig zijn voor de zon en zich niet goed insmeren, kan dit leiden tot zonne-allergie. Dit zijn jeukende, rode bultjes of blaasjes die ontstaan op plekken die zon hebben gezien, ook als u normaal gesproken goed tegen de zon kan.  Zonneallergie kan werkelijk overal op het lichaam voorkomen, zo ook op de oren.

In de medische wereld wordt zonneallergie op dit lichaamsdeel ook vaak beschreven als lente-oren. Ze heten zo omdat het voornamelijk voorkomt in de lente, na de eerste zon.

zonneallergie

Zo kan zonneallergie eruit zien.

Ook bij ouderen

Wel is het zo dat lente-oren eigenlijk alleen voorkomen bij kinderen. Wie ouder is en last heeft van zonneallergie op de oren, heeft feitelijk gezien ‘gewoon’ zonneallergie en geen lente-oren.

Wat te doen?

Heeft u zonneallergie op de oren, of een andere plek op het lichaam? Dan is het vaak een kwestie van afwachten. De blaasjes of bultjes trekken immers meestal vanzelf weg. Om dit proces zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, doet u er wel goed aan om uit de zon te blijven totdat de plekjes weg zijn. Dan krijgen ze de tijd om te genezen.

Jeuken de plekjes erg? Dan kunt u een mentholcrème gebruiken om dit te verzachten. Volgens thuisarts.nl moet 1 a 2 keer smeren per dag voldoende zijn, maar vaker mag. U kunt de zalf zo lang gebruiken als nodig is. Op thuisarts.nl, een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap, valt te lezen dat een corticosteroïdcrème ook kan helpen. “Smeer de crème 2 keer per dag dun op de plekjes. U mag de crème niet in lichaamsplooien smeren. Gebruik de crème maximaal 1 week”, wordt er als uitleg gegeven.

 Zonneallergie voorkomen

Uiteraard is voorkomen van zonneallergie op de oren, of andere plek, nog beter dan genezen Dit kunt u doen door niet meteen lange tijd in de zon te gaan zitten. Bouw dit liever op. Vermijd uv-stralen daarnaast tussen 11.00 en 15.00 uur, als de zon op z’n sterkst is. Smeer u tevens altijd in met zonnebrandcrème van factor 30 of hoger en draagt een pet of hoed als u weet dat uw hoofd of uw oren extra gevoelig zijn voor zon.

(Bron: thuisarts.nl, libelle, Trouw, Healthline. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord