Lentezon

Lentezon kan net zo verraderlijk zijn als de zomerzon: hoe kunt u zichzelf beschermen?

De eerste lentezon na de wintermaanden, het is meestal een mooi moment om naar buiten te gaan. Maar let wel goed op, als u bijvoorbeeld gaat wandelen, fietsen, het strand bezoekt of op het terras gaat zitten. Ook als de temperatuur nog niet al te hoog is, is het verstandig om u in te smeren. Want de lentezon is verraderlijk.

Uw huid moet wennen aan de lentezon

KWF Kankerbestrijding benadrukt dat uw huid na de winterperiode weer aan de zon moet wennen. Hoe warm of fris het ook is, blootstelling aan de eerste lentezon is niet zonder gevaren. Als de temperatuur relatief laag is, kan de zonkracht, de hoeveelheid UV-straling die de aarde bereikt, alsnog hoog zijn. Als het niet bewolkt is, kan de lentezon dus net zo gevaarlijk zijn als de zomerzon.

Ook de lentezon kan een hoge zonkracht hebben

Hoe kunt u zich hierop instellen? Het KNMI geeft dagelijks een overzicht van de zonkracht, op een schaal van 1 tot 10. Hoe hoger de beoordeling, hoe eerder u kunt verbranden als u zich niet insmeert. Ook bij een zonkracht van 3 of 4 kan uw huid rood worden, als u te lang onbeschermd in de lentezon zit. Hoeveel tijd u heeft voordat uw huid verbrandt, kunt u ook teruglezen in dit dagelijkse KNMI-overzicht.

zonkracht
Lees ook: De zonkracht is hoog, maar wat houdt dat in?

Pas op tijdens de warmste uren van de dag

Wees tussen 12.00 en 15.00 uur extra voorzichtig. Niet alleen de zomer-, maar ook de lentezon staat dan hoog aan de hemel en is dan het meest krachtig. KWF Kankerfonds raadt verder aan om u thuis al in te smeren, 30 minuten voordat u naar buiten gaat. De zonnebrandcrème blijft namelijk langer zitten als u nog niet bezweet bent, zoals we in dit artikel uitleggen. Bent u voor een langere tijd buiten, vergeet dan niet om elke 2 uur opnieuw te smeren. Ook kan het zeker geen kwaad om een nieuwe fles zonnebrandcrème aan te schaffen, zodra de lentezon doorkomt. Als u nog een geopende fles gebruikt die u een jaar eerder heeft gekocht, biedt de zonnebrandcrème namelijk veel minder bescherming.

Bescherm uw jonge (klein)kinderen tegen de lentezon

Draagt u een lange broek, een zomerjas en/of een shirt met lange mouwen? Dan bent u extra goed beschermd, zeker op de heetste uren van de dag. Om uw gezicht te ontzien, kunt u een hoed, pet en/of zonnebril dragen. En heeft u jonge (klein)kinderen? Bescherm hen dan extra goed tegen de lentezon, want een kinderhuid is kwetsbaarder dan een volwassen huid. Jonge kinderen hebben elke 2 uur minstens factor 30 nodig. Baby’s kunt u het best helemaal uit de zon houden.

zonnen
Lees ook: Verbranden we sneller door de zon op warme dagen of niet?

Wat kunt u doen als u alsnog verbrand bent?

Mocht u toch nog verbranden in de lentezon, dan kan het zijn dat uw huid gaat vervellen. In dit artikel over vervelling leggen we uit wat u kunt doen als u een vervelde huid heeft. Daarnaast geven we in dit artikel 5 algemene tips voor als u verbrand bent.

(Bron: KWF Kankerbestrijding, Radar, Naïf Good Care, KNMI, Wij,nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord