bruin worden vanachter het raam

Bruin worden vanachter het raam, kan dat?

Nu de lente is aangebroken, breekt het zonnetje steeds vaker door. Helaas brengen we door de coronapandemie nog altijd veel tijd binnenshuis door. Lekker buiten zonnen zit er dus niet altijd in. Maar hoe zit dat eigenlijk met zonnen vanachter een raam, kun je door een raam heen bruin worden van de zon? 

Ultraviolet licht

Het antwoord op die vraag is ja. U heeft er alleen wel wat geduld voor nodig, want bruin worden achter een raam duurt langer dan wanneer u daadwerkelijk buiten in de zon zit. Dat u ook achter het raam uiteindelijk bruin wordt, komt door het ultraviolette licht (UV) van de zon. Dit licht zorgt echter niet alleen voor een bruin kleurtje, maar kan ook een rode huid tot gevolg hebben wanneer u verbrandt in de zon.

Bruinen vanachter het raam

Bruin worden achter het raam kan dus wel, maar het duurt wel een stuk langer dan wanneer u buiten zit. Dit heeft te maken met de sterkte van de UV-straling. Bruinen gaat het best bij een UV-straling tussen de 2900 en 3050 ångström (een ångström is 1/10 van een miljardste meter), maar normaal glas laat geen stralen onder de 3000 ångström door. De straling moet dus behoorlijk hoog zijn, wil het door het glas heen kunnen komen.

Toch is dit zeker niet onmogelijk. Als u op een zonnige dag maar lang genoeg achter glas blijft zitten, krijgt u vanzelf een bruine tint. Dit betekent overigens ook dat u kunt verbranden achter glas. Op een zonnige dag is het dus goed om ook daar rekening mee te houden, ook al zit u binnen. Dit kunt u doen door de zonkrachtverwachtingen in de gaten te houden. Deze geven aan hoe sterk de UV-straling wordt. Bij zonkracht 9 of 10 kunt u bijvoorbeeld al binnen 10 minuten verbranden en is het dus een goed idee om zonnebrand op te smeren.

verbrand
Lees ook: Verbrand? Dit kunt u ertegen doen

Zonnebank

Niet elke soort glas houdt overigens UV-straling tegen. Zonnebanken worden bijvoorbeeld gemaakt van een speciaal soort glas, dat grotendeels uit kwarts bestaat. Dit glas laat wel alle straling door, waardoor u onder een zonnebank extra snel bruin wordt.

(Bron: Quest, Cosmopolitan, Dermalogica. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie