De UV-index, de zonkracht, kan in het najaar nog steeds krachtig zijn.

Warmte in het najaar: let op de UV-index en verbranden, gebruik ook nu zonnebrandcrème

Dat de huid in hartje zomer gemakkelijk kan verbranden, weten we allemaal. Maar ook in een zonnig najaar kan de zonkracht nog sterk zijn. De UV-index geeft aan hoe snel dit gaat. We leggen uit wat die index is en waarom het ook in het najaar belangrijk is om zonnebrandcrème te blijven gebruiken en u te beschermen tegen de zon.

De zonkracht wordt gemeten met de UV-index

De kracht van de zon is door het jaar heen wisselend. In de zomer is deze vaak op het hoogst, maar ook in het najaar kan de zonkracht nog hoog zijn. Dit wordt aangeduid met de UV-index. Het KNMI brengt dit in kaart met cijfers, van 1 tot 10 en hoger. Diverse weerapps geven ook de UV-index aan.

De UV-index geeft aan hoe snel u kunt verbranden

Bij een UV-index van 1 en 2 is er vrijwel geen zonkracht en kan de huid rood kleuren na 50 – 100 minuten. Bij 3 en 4 is de zonkracht zwak en kan de huid na 25 tot 35 minuten rood kleuren. Een stapje hoger, bij index 5 en 6 is de zonkracht matig en kan de huid na 15-25 minuten rood kleuren. Daarnaast kan de huid nu gemakkelijk verbranden.

Bij UV-index 7 en 8 is de zonkracht sterk en verkleurt de huid na 10 tot 15 minuten al. Verbranden gaat nu snel. En bij index 9, 10 en hoger is de zonkracht zeer sterk en wordt de huid binnen 10 minuten rood. Verbranden gaat nu zeer snel. Dit alles is gemiddeld genomen, want iedereen heeft een andere huidtype. De één verbrandt sneller dan de ander.

zonnebrandcrème
Lees ook: Dit maakt zonnebrandcrème zo duur, maar zijn goedkope merken ook een goede optie?

Smeren vanaf index 3

In het najaar is nog vaak UV-index 5 (op een onbewolkte dag), waardoor de huid nog redelijk snel rood kan kleuren. Dermatoloog Jetske Ultee adviseert zelfs vanaf UV-index 3 al om de huid in te smeren met zonnebrandcrème. Volgens haar hebben we die index van april tot aan oktober.

In het najaar misschien niet meer verbranden, maar schade kan nog ontstaan

Hoewel uw huid door het jaar heen misschien al een kleurtje opbouwt en in het najaar niet zo snel meer verbrandt, kan de UV-straling nog wel schadelijk zijn. Het veroudert de huid en huidcellen beschadigen. Hierdoor neemt het risico op huidkanker toe. En smeren zorgt er ook voor dat rimpels voorkomen worden of minder goed zichtbaar.

Om de 2 uur smeren hoeft niet in het najaar, maar wel voor u op pad gaat

Smeer uzelf niet alleen in als u gaat zonnen. Ook wanneer u een wandeling maakt, gaat fietsen of op een terrasje gaat zitten, krijgt uw huid zon op zich. Daarom wordt aangeraden om ook op deze momenten zonnebrandcrème te gebruiken. Om de 2 uur smeren hoeft nu niet, maar doe dit wel voordat u naar buiten gaat. De beste manier om uw huid te beschermen tegen de zon is in de schaduw. Daarnaast kan kleding u beschermen tegen de straling van de zon. Wat het beste beschermt op warme dagen, leggen we in dit artikel uit. Belangrijk is bij veel zonneschijn dat de kleding niet te veel UV-straling doorlaat. Dat is vaak het geval bij dunne, lichte stof.

(Bron: KNMI, Smeer je in, Dr. Jetkse Ultee, Libelle.be, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie