versoepelingen

Verdere corona versoepelingen en persconferentie uitgesteld

De persconferentie van maandag 3 mei 2021 is met een week uitgesteld. Het kabinet vindt het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic’s te hoog om de verdere versoepelingen van de coronaregels, die mogelijk vanaf 11 mei zouden ingaan door te laten gaan. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

Persconferentie vooralsnog op dinsdag 11 mei

De verdere versoepelingen van de coronaregels, zoals het openen van sportscholen en dierentuinen laten langer op zich wachten. Het overleg van het kabinet op het Catshuis over de 2e stap van het zogeheten openingsplan vindt nu in het weekend van 8 en 9 mei plaats. Op dinsdag 11 mei volgt dan vooralsnog een persconferentie. De eerstvolgende datum dat de versoepelingen kunnen ingaan is waarschijnlijk 18 mei.

Verdere versoepelingen verschuiven

Het is nog niet bekend wat de verschuiving voor de rest van het openingsplan betekent. De 3e stap, oorspronkelijk gepland voor 26 mei, volgt nu waarschijnlijk ook later. Die houdt in dat men weer 4 mensen thuis mag ontvangen en weer uit eten kan in horecagelegenheden. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft via Twitter laten weten dat de daling nu nog niet voldoende is om de volgende stap van het openingsplan “verantwoord te kunnen zetten”. Wel ziet het kabinet dat de coronacijfers “over een piek heen raken”.

Minister Kuipers op de persconferentie
Lees ook: Coronavirus in Nederland: alle overheidsmaatregelen op een rij

1e stap ingegaan

Op woensdag 28 april is de 1e stap van het stappenplan gezet. Sindsdien zijn terrassen onder voorwaarden weer open en kunnen winkels weer klanten ontvangen zonder dat zij daarvoor verschillende uren van tevoren een afspraak gemaakt moeten hebben. Het OMT heeft het kabinet eerder “met klem” geadviseerd hiermee te wachten, omdat de deskundigen eerst meer zekerheid willen op basis van de coronacijfers. Na een iets verbeterde prognose van het OMT is toch besloten om de 1e stap te zetten.

(Bron: ANP)

Geef een reactie