coronamaatregelen

Coronamaatregelen versoepeld: dit verandert er per 1 juli

Op 24 juni 2020 maken minister-president Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid bekend dat de coronamaatregelen verder worden versoepeld. De versoepelingen gaan op 1 juli 2020. Wat er dan precies verandert? Wij zetten het voor u op een rij.

Geen maximum aantallen meer

Voor musea, bibliotheken, horeca, pretparken, dierentuinen en winkels gelden geen maximale hoeveelheden bezoekers meer. Voorwaarde is wel dat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar kan houden. Deze regel moet worden gehandhaafd door het personeel.

Ook bioscopen, theaters met vaste zitplaatsen kunnen de maximum aantal bezoekers-regel loslaten, mits zij werken met reserveringen en er vooraf wordt gevraagd of de bezoeker coronaklachten heeft. Er mogen maximaal 100 mensen binnen als dit niet het geval is.

coronamaatregelen

De stoelen in het Concertgebouw in Amsterdam worden weer op hun plek gezet.

Activiteiten in de buitenlucht

Voor buitenactiviteiten zonder vaste plekken en reserveringen geldt nog wel een maximum capaciteit. Daar is 250 mensen exclusief personeel nu de regel. Dat wil zeggen dat evenementen als buurtbarbecues en kleine kermissen weer mogelijk zijn, mits zij dus niet meer dan 250 personen trekken.

Sauna’s en sportscholen weer open

Het kopje zegt het al: sauna’s en sportscholen mogen vanaf 1 juli 2020 weer open als er binnen 1,5 meter afstand wordt gehouden. Ook casino’s mogen weer bezocht worden. Ook hier geldt dat mensen die niet in hetzelfde huis wonen onderling 1,5 meter afstand moeten houden.

Nieuwe regels voor vervoer

In het openbaar vervoer mogen vanaf 1 juli alle stoelen weer bezet worden. Een mondkapje dragen is nog steeds verplicht. Het blijft belangrijk om de spits te mijden en de vervoerders drukken werkende Nederlanders op het hart om thuis te werken als dit mogelijk is.

Ook op het gebied van personenvervoer met de auto mag er weer meer. Eerder is het niet toegestaan om meerdere mensen uit andere huishoudens mee te nemen, maar dat mag vanaf 1 juli ook weer. Als u dit doet wordt het aangeraden een mondkapje te dragen.

Voor personenvervoer met taxi’s, touringcars en aanverwante vervoersmiddelen geldt dat er vooraf gereserveerd moet worden en dat er een checkgesprek plaats moet vinden. Ook is het dragen van een niet-medisch mondmasker verplicht.

Zingen weer mogelijk

Ook voor mensen die lid zijn van een koor is er goed nieuws. “Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Onder welke voorwaarden, daarover komt het RIVM op zeer korte termijn met een advies”, schrijft de Rijksoverheid hierover op de eigen website.

In tegenstelling tot zingen in koren is het hard schreeuwen of meezingen in groepen verboden. Voetbalsupporters mogen dus niet meezingen op de tribunes als het voetbalseizoen weer begint. Vermoedelijk is hier het laatste woord nog niet over gezegd.

Scholen weer helemaal open

De basisscholen kunnen inmiddels weer al hun leerlingen ontvangen en ook middelbare scholen mogen dit na de zomervakantie weer. Mbo- en hbo-scholen kunnen dan ook weer open, net als universiteiten. Op deze laatstgenoemde scholen moeten leerlingen en docenten wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. Dat komt omdat iedereen hier doorgaans boven de 18 jaar is en voor iedereen boven die leeftijd blijft de 1,5 meter-regel gelden.

Dit verandert er niet

Per 1 juli 2020 gaan er dus een aantal zaken veranderen, maar lang niet alle maatregelen worden losser. Zo blijven discotheken en nachtclubs waarschijnlijk tot 1 september gesloten en blijft de 1,5 meter-regel dus ook van kracht. Dat geldt ook voor deze regels:

  • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen. Een coronatest kunt u aanvragen door te bellen naar 0800-1202.
  • Was vaak uw handen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Wilt u meer lezen over de coronamaatregelen en de versoepelingen van 1 juli? Raadpleeg dan de website van de Rijksoverheid. 

Lees ook:
Coronavirus in Nederland: alle overheidsmaatregelen op een rij

(Bron: Rijksoverheid, ANP)

Geef een reactie