sportscholen en bibliotheken weer open

Bibliotheken, dierentuinen en sportscholen weer open; dit mag er weer

Vanaf vandaag, woensdag 19 mei 2021, mogen we weer meer. En dat is goed nieuws voor onder andere de bibliotheken, sportscholen en dierentuinen, want die mogen weer open. Maar er mag nog meer. Ook de terrassen gaan langer open en er kan weer gezwommen worden. 

‘Pauzeknop’

In de persconferentie van dinsdag 11 mei 2021 kondigen premier Rutte en minister De Jonge versoepelingen aan. Er is alleen 1 maar, want gaan de cijfers niet naar beneden, dan drukt het kabinet de ‘pauzeknop’ in. Op maandag 17  mei komt het verlossende woord, de pauzeknop wordt niet ingedrukt en de versoepelingen gaan vanaf woensdag 19 mei in.

Doorstroomlocaties buiten open

Dit is onder andere goed nieuws voor de zogeheten doorstroomlocaties buiten. Zij mogen onder voorwaarden weer open. Het gaat om dierentuinen en pretparken. Zij mogen 1 persoon op 10 vierkante meter toelaten. De binnenruimtes in deze parken blijven wel gesloten voor publiek.

Openluchttheaters, -musea en monumenten gaan ook weer open. Ook hier geldt maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand houden. Daarnaast gaan locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen open. Daardoor kan er bijvoorbeeld weer muziekles, dansles of toneelles gegeven worden.

Sportscholen open

Voor wie naar de sportschool wil is er ook goed nieuws, want ook zij mogen onder voorwaarden weer open. Per ruimte mogen maximaal 30 mensen aanwezig zijn. De douches en kleedkamers blijven gesloten, dus kleed u van tevoren om. Binnenzwembaden mogen ook weer open. Hier kunt u zich wel omkleden, op gepaste afstand natuurlijk. Buiten sporten mocht al, maar nu ook weer in teamverband en met inachtneming van de 1,5 meter regel. Jongeren onder de 26 jaar mogen in team verband buiten sporten zonder afstand te houden.

Terrassen langer open en de bibliotheken open

Een andere versoepeling die onder stap 2 van het openingsplan valt, is het verruimen van de openingstijden van de terrassen. Die mogen nu open van 06.00 – 20.00 uur. En goed nieuws voor de bibliotheken. Zij mogen toch hun deuren vanaf 20 mei openen. Het reserveren van een bezoek en een gezondheidscheck zijn wel verplicht.

Volgende stap openingsplan

De volgende stap van het openingsplan wordt volgens minister De Jonge over 3 weken genomen. Bij een volgende stap mogen we meer mensen thuis ontvangen en kunnen ook de binnenruimtes van doorstroomlocaties en restaurants open. Ook denkt het kabinet over versoepelingen in het onderwijs. Het OMT komt daarover in het Pinksterweekend bij elkaar en het kabinet neemt daar volgende week een besluit over.

(Bron: NOS, Rijksoverheid, archief)

Geef een reactie