terrassen

Terrassen weer open en winkelen zonder afspraak: hoe gaat dat er in de praktijk uitzien?

Vanaf 28 april 2021 gaan de terrassen weer open en kan er weer gewinkeld worden zonder afspraak. Aan deze versoepelingen kleven wel enkele voorwaarden. Deze voorwaarden werpen allerlei vragen op. Wij proberen er een aantal te beantwoorden.

Winkelen zonder afspraak

Hoeveel klanten mogen er tegelijk in een winkel zijn?

1 van de voorwaarden voor winkelen zonder afspraak is dat alle niet-essentiële winkels een maximaal aantal klanten mogen toelaten. Winkels kunnen kiezen: of 1 klant per 25 vierkante meter, of 2 klanten per verdieping, mits de winkel meerdere verdiepingen heeft. Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisten, hoeven zich niet te houden aan het maximaal aantal klanten.

Vervalt het bestellen en afhalen op afspraak?

De regels rondom het bestellen en afhalen op afspraak vervallen. dat betekent niet dat dit hele systeem ook beëindigd wordt in alle winkels. Het is natuurlijk aan de ondernemers zelf om te beslissen of zij hiermee door willen gaan, of niet.

Gelden er andere regels voor gevaccineerde klanten?

Nee, iedereen die is gevaccineerd moet zich ook houden aan de geldende regels. Dat wil zeggen: mondkapje dragen in de winkel, afstand houden en zoveel mogelijk alleen winkelen.

Er moet zoveel mogelijk alleen gewinkeld worden, mar wat als iemand niet alleen naar de winkel kan?

Hiervoor is een uitzondering gemaakt. Mensen die niet alleen naar de winkel kunnen, mogen een begeleider meenemen. Samen tellen zij dan als 1 klant.

Houden de niet-essentiële winkels de reguliere openingstijden aan?

Dit soort winkels mogen tussen 06.00 en 20.00 uur open zijn. Koopavonden zijn dus voorlopig niet toegestaan.

Opening van de terrassen

Vanaf 28 april gaan de terrassen open. Betekent dit dat binnenruimtes van de horeca dicht blijven?

Ja. Binnen mogen er geen gasten ontvangen worden. Horeca zonder terras moeten de deuren dus nog gesloten houden voor klanten.

Mogen horeca met terras de reguliere openingstijden aanhouden?

Nee. Horecaondernemers met terras mogen van 12.00 tot en met 18.00 uur mensen toelaten. Daarna wordt het risico op besmettingen volgens de Rijksoverheid groter, omdat er tijdens het avondeten nogal eens iets wordt gedronken en afstand houden dan lastiger wordt. Vandaar dat er is gekozen voor een sluitingstijd van 18.00 uur.

Kunnen terrasgasten wel gebruik maken van het toilet?

Voor wc-bezoek mogen klanten wel naar binnen. Dat geldt ook voor mensen die willen betalen of gebruik willen maken van de garderobe.

Hoeveel mensen mogen er tegelijk aan 1 tafel plaatsnemen?

Als mensen niet samen 1 huishouden vormen, mogen er maximaal 2 mensen aan aan tafel zitten. Voor mensen die wel tot 1 huishouden behoren geldt geen maximum. Vooraf reserveren is verplicht.

Gaan terrassen van sportkantines ook open?

Nee, die mogen nog niet open. Dat komt omdat er geen publiek aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden. Terrassen bij bedrijfskantines mogen overigens wel weer opstarten.

Geldt er een maximaal aantal gasten op terrassen?

Ja. Terrassen mogen, of ze nu klein of groot zijn, maximaal 50 gasten ontvangen. Kleine terrassen zit dan al snel vol, maar grote horecabedrijven kunnen zodoende vermoedelijk niet alle stoeltjes vullen.

Meer informatie

Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Of wilt u meer weten over de regels rondom winkelen zonder afspraak en terrasbezoek? Op de website van de Rijksoverheid– waar wij bovenstaande informatie ook vandaan hebben – kunt u alles nalezen.

(Bron: Rijksoverheid)

Geef een reactie