kanker

Nieuwste inzichten op verkleinen van de kans op kanker bekendgemaakt

Na 10 jaar onderzoek heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds nieuwe aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker bekend gemaakt. De bevindingen van het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker zijn gelijktijdig gepresenteerd in Amsterdam, Londen en Washington.

Kankerpreventie

Het rapport Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective is het resultaat van meer dan 10 jaar onderzoek en is de langverwachte opvolger van eerdere rapporten over kankerpreventie uit 1997 en 2007. Opnieuw is wetenschappelijk bewezen dat voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen bij het wel of niet krijgen van kanker. De nieuwe aanbevelingen bouwen voort op die uit 2007. Hiervan worden de gezondheidsvoordelen in het dagelijks leven steeds weer bevestigd. De aanbevelingen hebben zich na 10 jaar staande gehouden en zijn nu aangescherpt op basis van de laatste inzichten.

Kanker voorkomen in Nederland

Elk jaar krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland kanker. In 2017 109.663 mensen. Volgens schatting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kunnen ongeveer 40 procent van alle gevallen van kanker voorkomen kunnen worden. Dat zijn bijna 44.000 mensen per jaar in Nederland.

Laatste stand van de wetenschap

Een panel van internationale wetenschappers heeft op basis van de laatste stand van de wetenschap richtlijnen voor gezonde voeding en leefstijl opgesteld. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar het opvolgen van deze aanbevelingen kan de kans op kanker verkleinen. Het opvolgen van elke aanbeveling levert gezondheidswinst op, maar het is het meest effectief om alle aanbevelingen op te volgen, als een totaalpakket aan gezonde voeding en leefstijl.

Nieuwste aanbevelingen voor kankerpreventie

  • Blijf op een gezond gewicht. Houd uw gewicht binnen gezonde grenzen (een Body Mass Index (BMI) tussen 18,5 en 24,9 kg/m2) en voorkom gewichtstoename op volwassen leeftijd.
  • Blijf in beweging. Maak lichaamsbeweging onderdeel van uw dagelijks leven – loop meer en zit minder.
  • Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Maak volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen een belangrijk onderdeel van uw dagelijkse voeding.
  • Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit. Het beperken van deze producten helpt u minder calorieën binnen te krijgen en uw gewicht gezond te houden.
  • Beperk het eten van rood en bewerkt vlees. Eet weinig rood vlees, zoals rund-, varkens- en lamsvlees. Eet weinig of geen bewerkt vlees.
  • Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suikers. Drink vooral water en ongezoete dranken.
  • Drink zo min mogelijk alcohol. Voor de preventie van kanker kunt u het best geen alcohol drinken.
  • Gebruik geen voedingssupplementen voor de preventie van kanker. Probeer de voedingsstoffen die u nodig heeft alleen uit voeding te halen.
  • Voorkom blootstelling aan tabak en te veel zon.
  • Voor moeders: geef uw baby borstvoeding, indien mogelijk. Borstvoeding is goed voor zowel moeder als kind.

Na de diagnose kanker: volg de aanbevelingen, indien mogelijk. Overleg met uw zorgprofessional wat het beste is in uw situatie.

Door het opvolgen van bovenstaande aanbevelingen krijgt u minder zout, verzadigde vetten en transvetten binnen. Dit helpt ook andere ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie