Oncode Institute

Onderzoekers bundelen krachten in strijd tegen kanker met Oncode Institute

Met de lancering van het Oncode Institute op maandag 5 februari 2018 gaat een groot samenwerkingsverband van start in de strijd tegen kanker. 9 instituten bundelen de krachten om nieuwe behandelmethoden sneller en goedkoper in te zetten voor kankerpatiënten.

Virtueel instituut

Het Oncode Institute is een onafhankelijk, virtueel instituut waarin kankeronderzoekers in Nederland zich verenigen. Het richt zich op 3 pijlers: excellent onderzoek, intensieve samenwerking en het benutten van wetenschappelijke kennis voor patiënten. Het doel is om inzichten over kanker zo snel en efficiënt mogelijk te vertalen naar betere en meer betaalbare zorg. De komende 5 jaar investeert KWF Kankerbestrijding, samen met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in totaal €125 miljoen in Oncode Institute.

Nieuwe behandelmethoden

In eerste instantie zijn er 43 senior-onderzoekers bij het instituut betrokken, die een onderzoeksgroep op het gebied van kanker leiden. In totaal zijn 560 onderzoekers betrokken van 5 academische ziekenhuizen: de Radboud Universiteit, het Hubrecht Instituut, het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie en het Nederlands Kanker Instituut (NKI). In Utrecht komt een coördinerend bureau van waaruit investeerders of farmaceutische industrieën geworven worden voor de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden.

Opening verricht door koningin Máxima

Koningin Máxima verricht maandagochtend de opening van het Oncode Institute in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Bij de opening spreken onder meer Hans Clevers (Prinses Máxima Centrum), Sigrid Attema-van den Broek (KWF Kankerbestrijding), Jan Schellens (Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek), Robbert Dijkgraaf (Princeton Instituut for Advanced Study) en David Livingston (Harvard Cancer Center).

(Bron: ANP, NRC)

Geef een reactie