Leefstijl invloed op denkvermogen

Wat is de invloed van onze leefstijl op ons denkvermogen? Doe mee aan het onderzoek

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het effect van een gezonde leefstijl op ons denkvermogen. Een belangrijk Fins onderzoek (FINGER) toont aan dat dit ook daadwerkelijk zo is. Lichaamsbeweging in combinatie met een gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en trainen van ons brein, kan de achteruitgang van het denkvermogen van ouderen voorkomen. De onderzoekers van FINGER-NL willen dit onderzoeken onder een grote groep Nederlanders en daar kunnen ze uw hulp bij gebruiken. 

Effect op ons denkvermogen

Een ongezonde leefstijl vormt een risicofactor voor de achteruitgang in ons denkvermogen. Het denkvermogen gaat over dingen kunnen onthouden, nieuwe dingen leren en onze aandacht erbij houden. Steeds meer mensen ervaren dat hun geheugen of denkvermogen achteruit gaat naarmate de leeftijd vordert. Dit heet cognitieve veroudering. Maar doordat we steeds ouderen worden, krijgen we ook vaker te maken met hersenziekten als dementie.

Om meer te weten te komen over hersenziekten is onderzoek nodig. Daarom ondersteunt Hersenonderzoek.nl, een initiatief van Alzheimercentrum Amsterdam en gesteund door Alzheimer Nederland en de Hersenstichting, onderzoekers bij het vinden van deelnemers voor hun studies.

FINGER-onderzoek

Het Finse onderzoek FINGER heeft aangetoond dat de combinatie van onder andere lichaamsbeweging, een gezond eetpatroon en het trainen van ons brein, de achteruitgang van het brein van ouderen kan voorkomen. Met het Nederlands vervolgonderzoek FINGER-NL, dat is aangepast op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, willen de onderzoekers 2 jaar lang onderzoeken of het positieve effect van leefstijl op het denkvermogen opnieuw is aan te tonen.

Meld u aan!

Voor dit FINGER-onderzoek is Hersenonderzoek.nl op zoek naar mensen tussen de 60 en 79 jaar die minimaal 3 risicofactoren hebben voor cognitieve achteruitgang. Denk daarbij aan een hoge bloeddruk, eerstegraads familieleden met dementie, weinig beweging, een ongezond eetpatroon of andere factoren die een rol kunnen spelen. Kijk voor meer informatie over het onderzoek op de website van Hersenonderzoek.nl en meld u aan. Heeft u vragen over het onderzoek, dan kunt u die per mail stellen aan: fingernl@amsterdamumc.nl.

Dit onderwerp wordt besproken in de uitzending van Tijd voor MAX op 27 januari 2022.

Geef een reactie

Reacties (6)

  schalekamp says:

  Ik wil dolgraag mee doen maar……..ik woon in Middelburg

  Helaas telt zeeland weer niet mee.

  Overigens vind ik het een pracht initiatief

  Met vr. gr. Annelies Schalekamp , 72 jaar

   MarBot says:

   Tja, Groningen is het dichtste bij, maar dan moet ik me ook kunnen aanmelden en dat is het probleem, de site geeft een foutmelding!

  Yria says:

  de site geefr foutmelding,
  Yria

   MAX Vandaag says:

   Beste Yria en MarBot, bedankt voor uw reacties. Bij ons doet de link naar het onderzoek het, welke site geeft precies een foutmelding? Dan zullen wij dat doorgeven.

  rozenbottel says:

  Die aardappels….. iemand had ddaaarop gereageerd! Hij/zij heeft volkomen gelijk
  Er zitten dacht ik nog enkele nuttige voedingsmiddelen in waaronder o.a. kalium!
  Voor een verdere aanvulling houd ik mij aanbevolen en alvast bedankt.

  Peter Schepes says:

  Ik wil heel graag meedoen aan het onderzoek. Voorkeur locatie Maastricht of Nijmegen.
  Woon in Zuidland, 20 km ZW Rotterdam. Heb in Maastricht 3 vrienden wonen. Ik kan dan een dag onderzoek combineren met een bezoek aan vrienden. Dat is dan mooi meegenomen. Ik ga ook graag naar een andere locatie. Mijn hoofd drijfveer is meedoen met het onderzoek.
  Enige info over mij.
  Ben 70 jaar en sinds 3 jaar weduwnaar. Zit naar de Australië Open tennis te kijken en dat was ook zo in 2015 toen ik met pensioen ging. Dan kon je ‘ochtends tennis kijken en aansluitend snooker volgen op TV. En kom dan maar eens uit je stoel. Toen mijn vrouw nog leefde gaf zij wel een corrigerend signaal. Nu moet ik dat zelf doen. Als met mooi weer is kan je naar buiten, maar bij het weer van de afgelopen weken trok dat niet echt.
  Gisteren en vandaag wel zon, daarom gisteren de golfbaan weer bezocht.
  Ik ben gedreven om aan het onderzoek mee te doen.