transvetten

Ongezonde transvetten in de ban

Ondanks dat al lange tijd bekend is dat transvetten, die bijvoorbeeld verwerkt zitten in koekjes en snacks, grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen worden deze industriële foute vetten wereldwijd nog steeds veel gebruikt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil hier binnen 5 jaar verandering in brengen.

Risico op hart- en vaatziekten

Transvet komt van nature voor in melk en vlees van herkauwers zoals koeien en schapen. Het zit ook in harde margarines, frituur-, bak- en braadvetten en in gebak, koek en snacks. Het wordt gebruikt om de smaak en houdbaarheid van producten te verbeteren en voor het harden van plantaardige oliën. Transvetzuren zijn een type onverzadigde vetzuren, maar ze zijn nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Uitbannen

Naar schatting van de WHO overlijden er wereldwijd jaarlijks zo’n 500.000 mensen aan de gevolgen van het eten van te grote hoeveelheden transvetten. In Europa is 1 op de 7 sterfgevallen gerelateerd aan het eten van transvetten. De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties komt op dinsdag 15 mei 2018 met een plan om overheden te helpen het gebruik van transvetten uit te bannen. In Denemarken is al sinds 2003 een limiet op het gebruik van transvetten. Het aantal hart- en vaatziektes is sindsdien gedaald en de Deense autoriteiten schatten dat de maatregel jaarlijks 500 levens redt.

In Nederland zijn we al goed op weg

In Nederland bevatten harde margarines en bak- en braadvetten tot voor kort nog vaak veel transvet. Inmiddels zit er veel minder transvet in deze producten door aanpassing van de techniek en het gebruik van andere grondstoffen. De WHO hanteert als norm dat mannen maximaal 3 gram transvetten binnen mogen krijgen en vrouwen maximaal 2 gram. Volgens het Voedingscentrum krijgen we in Nederland zo’n 1 á 1,5 gram transvetten per dag binnen. In ons land zijn we dus al goed op weg.

Wat kunt u zelf doen?

Door zoveel mogelijk te kiezen voor vloeibaar of zacht vet en niet te veel koek, gebak en snacks te eten, beperkt u de inname van transvet zoveel mogelijk.

Bekijk ook de voedingstips van het Voedingscentrum.

(Bron: ANP, NOS, Voedingscentrum)

Geef een reactie