zout

We eten jaarlijks een kilo te veel zout

Zout. Het zit in veel levensmiddelen verwerkt en we strooien het graag over ons eten. Of dat nu thuis is of als we gaan uit eten. Volgens de Nierstichting leidt dit ertoe dat we jaarlijks 1 kilo te veel aan zout binnen krijgen. En dat is niet goed voor ons, vooral niet voor onze nieren.  Om daar verandering in te brengen is de stichting een samenwerking aangegaan met Koninklijke Horeca Nederland en wordt op de vakbeurs Horecava 9 januari 2018 de Nierstichting Restaurant Driedaagse geïntroduceerd. 

1 kilo

Jaarlijks krijgen we door ons eten gemiddeld 1 kilo te veel aan zout binnen. Zout zit overal in. Het overgrote deel van onze zout inname krijgen we niet binnen door het zout dat we zelf over eten strooien. We krijgen het binnen, omdat het verwerkt is in allerlei levensmiddelen. Deels omdat het een conserveringsmiddel is, maar vooral als smaakversterker. Er zijn producten waar extreem veel zout in zit zoals kruidenmixen en kant-en-klare soepen. Maar er zit ook zout in koekjes en in vla. Te veel zout kan een hoge bloeddruk en nierproblemen veroorzaken. In Nederland hebben meer dan 1,7 miljoen mensen chronische nierschade. Voor hen is zout eten zeer schadelijk.

Veranderen

Om een verandering te weeg te brengen is de Nierstichting een samenwerking aangegaan met Koninklijke Horeca Nederland. Op de Horecava, de horeca vakbeurs, introduceren zij de Nierstichting Restaurant Driedaagse. Op 6, 7 en 8 maart serveren toprestaurants onder het motto Proef de ongezouten waarheid een menu (lunch of diner) waarbij meer aandacht is voor pure smaken en wordt gekookt met minder zout.

Meer koken met kruiden

Boegbeeld van deze actie is Menno Post, topkok en eigenaar van 2 sterrenrestaurant De Bokkedoorns. Hij probeert op de vakbeurs zoveel mogelijk restauranthouders enthousiast te krijgen om aan dit initiatief mee te doen. Maar hij richt zich ook op de thuiskok. “Iedereen heeft een kruidenkast en daar moeten we beter gebruik van maken. Experimenteer meer met smaak,”aldus Post. Het is een begin, maar de stichting hoopt hiermee Nederland zoutbewuster te maken.

Nieuwsgierig of u te veel zout eet? Doe de zoutmeter-test op de website van de Nierstichting. Op de site vindt u tevens een overzicht met tips om te koken met kruiden.

(Bron: Nierstichting/NOS)

Geef een reactie