Hypoallergeen

Is een hypoallergeen huisdier écht geschikt voor mensen met een allergie?

Een hond of een kat is een fijn gezelschapsdier. Er is altijd iemand in huis die blij is om u te zien en aandacht vraagt. Een harig vriendje kan ervoor zorgen dat u minder eenzaam bent. Maar niet iedereen kán tegen een huisdier, in verband met een allergie. Huisdieren die hypoallergeen zijn, zoals honden en katten, bestaan maar zorgt dat er echt voor dat u geen last van uw allergie krijgt? We zochten het voor u uit.

Wat is een allergie?

Allereerst wat is een allergie? Een allergie is een verkeerd gerichte reactie van het afweersysteem tegen een onschadelijk eiwit. Dit worden allergenen genoemd. Volgens kinderarts-allergoloog Monique Gorissen van het Deventer Ziekenhuis reageren mensen met een honden- of kattenallergie op ‘eiwitten uit het speeksel en andere klieren, maar ook op de huidschilfers (roos) van dieren’. Hierdoor kunt u gaan niezen, jeuk in de ogen of in de neus krijgen of benauwd worden. De term hypo staat voor te weinig of onvoldoende. Hypoallergene huisdieren hebben dus te weinig of onvoldoende allergenen. Daardoor kunnen de klachten minder zijn dan bij andere huisdieren die meer haar verliezen.

Volledig allergievrij

Fokkers van Australian Labradoodles zeggen dat, zolang het een 100 procent rasechte Labradoodle is, deze hond geen haren verliest en geschikt kan zijn wanneer u een allergie heeft. Allergologen zoals Monique Gorissen zeggen daarentegen dat een volledig allergievrij huisdier niet bestaat.

Rassen die hypoallergeen zijn

Mocht u, als u huisdierenallergie heeft, het dus aandurven een hypoallergeen huisdier te nemen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn er verschillende rassen honden en katten die bekendstaan als hypoallergeen. Bij honden kunt u naast de Labradoodle denken aan een Yorkshire Terriër, Poedel, Basenji of Shih Tzu. Bij katten staan de rassen Sphynx, Abessijn, Bengaal en de Siberische kat bekend als het meest geschikt.

Allergiemedicijnen

Medicijnen voor een (lichte) allergie voor honden of katten zijn er ook. Zo zijn er neussprays, oogdruppels, tabletten tegen allergie of zelfs immunotherapie. Die laatste is een extremere behandeling die 3 tot 5 jaar duurt met injecties, tabletten of druppels met extracten van huidschilfers. Dit is bijvoorbeeld voor mensen die afhankelijk zijn van een geleidehond of die in hun beroep dieren niet kunnen vermijden.

Niet 100 procent zeker

Er zijn dus huisdieren die hypoallergeen zijn. Maar of u helemaal geen allergische reactie krijgt, is niet 100 procent zeker. Mocht u wel een allergische reactie krijgen op een hypoallergeen huisdier, dan kunt u gebruikmaken van medicijnen. Het is maar net of u dat het waard vindt.

(Bron: Erasmus MC patiëntenfolder, Deventer Ziekenhuis, Medisch Centrum voor Dieren, Mc Sweeney’s Doodles, HLN. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Babilon says:

    Er werd altijd gedacht dat allergie veroorzaakt wordt door de vacht van het dier. Echter speeksel van het dier speelt ook een grote rol. Dit is een ontdekking die veel mensen niet kennen. In principe is dus geen enkel dier hypoallergeen.