pleisters

Uitslag door pleisters? Dit zijn de redenen en alternatieven

Krijgt u uitslag wanneer u pleisters gebruikt? Dan kan het zo zijn dat u allergisch bent voor de lijm die er voor de pleisters gebruikt is. Maar er zijn meer redenen voor pleisteruitslag, waar we in dit artikel op ingaan.

Uitslag door lijmlaag pleisters

In veel gevallen wordt de huidirritatie veroorzaakt door de lijm die voor de pleister wordt gebruikt. Het gaat dan vaak om lijmstoffen met acrylaten of colofonium. Als de huid hier niet tegen kan, dan ontsteekt die en is er sprake van een contactallergie. Daardoor wordt de huid rood en ontstaat er jeuk en irritatie op de plek van de pleister. Colofonium, ook wel colophony of rosin genoemd, wordt overigens in veel meer producten gebruikt. Zoals huishoudproducten als meubelwas, cosmetica en kartonverpakkingen. Het kan dus zijn dat u van die producten ook hinder ondervindt. De stof is afkomstig van de hars van naaldbomen. Dat is de reden dat mensen die er niet tegen kunnen, ook een allergische reactie kunnen krijgen bij het optuigen van de kerstboom.

Het zachte kussentje, dat meestal van katoen gemaakt wordt, en de kunststof bovenkant van de pleister geven minder vaak een allergische reactie. U kunt dus uitproberen of siliconenpleisters of speciale pleisters voor de hypoallergene huid wel kunnen in uw geval.

Langdurgig op dezelfde plek

Treedt de uitslag meestal pas op nadat de pleister al langere tijd op de huid zit? Dan kunt u dit proberen op te lossen door die vaker met een nieuwe te verwisselen en de lijmresten tussendoor goed van de huid te verwijderen. Treedt de reactie juist heel snel op en helpen andere soorten pleisters niet, dan kunt u als alternatief misschien beter gebruik maken van een gaasje en verband.

Pleisters met medicijnen

Sommige pleisters worden gebruikt voor de toediening van medicijnen. Het is dan minder makkelijk om over te schakelen op een alternatief. In dat geval wordt soms door de arts een ontstekingsremmende spray voorgeschreven. Daarmee wordt geprobeerd irritatie van de huid te voorkomen. Ook is het dan raadzaam om de pleisters steeds op een net wat andere plaats te plakken. Soms is het ook mogelijk om in plaats daarvan het medicijn bijvoorbeeld voortaan in tabletvorm in te nemen. Overleg dit met uw arts.

penicilline
Lees ook: Penicilline-allergie

Ontsteking remmen

Heeft u veel last van de uitslag, ook na het verwijderen van de pleister, dan kan een ontstekingsremmende crème verlichting brengen. Zoals bijvoorbeeld een corticosteroid-zalf, ook wel hormoonzalf genoemd. Die is, op doktersrecept, bij de apotheek verkrijgbaar. Ook kan antihistaminica soms verlichting brengen.

Herstellende zalf

Om de huid sneller tot rust te brengen nadat de pleister verwijderd is, kan het helpen om een herstellende zalf te smeren.

Allergietest

Het is mogelijk om via een allergietest te bepalen voor welke lijmstoffen in pleisters u precies gevoelig bent. De testen worden uitgevoerd door de polikliniek dermatologie van het ziekenhuis. Via uw huisarts kunt u een doorverwijzing vragen.

(Bron: archief, ziekenhuis.nl, huidinfo.nl, RTL Nieuws, mmc.nl, arocentrum.nl, squalan.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie