schimmel

Pas bij minder stoken en ventileren op voor vocht en schimmel in huis

Om op de energiekosten te besparen, kiezen veel mensen ervoor om minder te stoken. Tegelijk wordt er ook vaak minder geventileerd, om zoveel mogelijk warmte binnen te houden en de kou buiten. Die combinatie zorgt er echter voor dat het vochtgehalte in huis aanzienlijk toeneemt. En daarmee het risico op vervelende en ongezonde schimmel. Hier moet u rekening mee houden.

Stijgend vochtgehalte zorgt voor schimmel

Schimmel ontstaat bij een te grote hoeveelheid vocht in huis. Buiten dat de luchtvochtigheid van zichzelf hoog kan zijn, zoals bijvoorbeeld in het najaar vaak het geval is, komt vocht op nog veel meer manieren het huis binnen. Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger. Dit betekent niet dat u de verwarming hoog moet zetten, maar het is zeker niet aan te raden om de verwarming helemaal uit te laten. Overdag 18 graden en ’s nachts 15 graden is volgens GGD Leefomgeving een goede temperatuur om schimmel te voorkomen. Droge lucht is daarnaast goedkoper om te verwarmen. Dit komt doordat vochtige lucht meer massa heeft en dat kost meer energie om te verwarmen. Daar komt bij dat bij een hoge luchtvochtigheid de gevoelstemperatuur lager is en er dus meer gestookt moet worden voor een behaaglijk gevoel.

Ook ventileren van belang

Buiten dat de verwarming eraan meewerkt het vochtgehalte lager te houden en daarmee het risico op schimmel, is ook ventileren van belang. Door ventilatieroosters of een raam dat op een kier staat, wordt overtollig vocht afgevoerd. Terwijl in een huis dat helemaal potdicht zit juist al het vocht binnen gehouden wordt. Ook hiervoor geldt dat u niet opeens overal de ramen open hoeft te zetten, maar een subtiele luchtstroom in huis is wel noodzakelijk. In een eerder artikel vertellen we hoe u kunt ventileren bij kou, met zo min mogelijk warmteverlies.

Nog 9 schimmel- en vochtwerende maatregelen

Naast verwarmen en ventileren zijn er meer manieren om het vochtgehalte in huis naar beneden te krijgen en schimmels te voorkomen:

  • Douche zo kort mogelijk en maak de douche achteraf goed droog met een wisser.
  • Breng schimmelwerende muurverf aan in vochtige ruimtes zoals de badkamer.
  • Zet het interne ventilatiekanaal zo mogelijk op een hogere stand tijdens het douchen en koken of zet een raampje open.
  • Zet de afzuigkap aan tijdens het koken.
  • Houd zoveel mogelijk de deksels op de pannen tijdens het koken.
  • Centrifugeer de was nadat het wasprogramma voltooid is een keer extra, zodat de was minder lang hoeft te drogen.
  • Hang zo mogelijk de was buiten om te drogen. Maakt u gebruik van een droger, zorg dan bij voorkeur voor een afvoer naar buiten of zet een raampje open.
  • Houd uw huis goed schoon. Schimmel hecht zich makkelijker aan kalk en vuil.
  • In een slecht geïsoleerde woning ontstaan sneller condens en schimmel. Door de woning beter te isoleren gaat u dit tegen.

Lichamelijke klachten

Bij grotere hoeveelheden schimmel in huis ontstaan vaak problemen met de gezondheid of worden astma en andere luchtwegklachten verergerd. Er kunnen allerlei reacties ontstaan, zoals geïrriteerde rode, jeukende ogen, keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid.

schimmel
Lees ook: Zo verwijdert u schimmel uit vochtige ruimtes

Schimmel verwijderen

Des te eerder u erbij bent, des te makkelijker is schimmel weer te verwijderen. Dit kunt u doen met een schuursponsje en soda of chloor. Het is echter wel afhankelijk van de ondergrond, want niet alle materialen kunnen hier tegen. Draag tijdens het schoonmaken van de schimmel een mondkapje, dat voorkomt dat u wervelende schimmeldeeltjes inademt, die op keel, slijmvliezen of ogen kunnen slaan. Als de schimmel langere tijd aanwezig is, kan hij zelfs door de muur heen groeien. Vergevorderde schimmel in wanden of op plafonds moet u meestal laten verwijderen door een professioneel bedrijf en dat kan u op hogere kosten komen te staan, dan iets meer stoken en ventileren.

Buiten schimmel door een te hoge luchtvochtigheid in huis, kan het ook zijn dat de schimmel ontstaat door een bouwkundig probleem zoals lekkages, optrekkend vocht of koudebruggen. Dan is het sowieso verstandig om er een deskundige voor in te schakelen.

(Bron: RTL Nieuws, GGD Leefomgeving, Milieu Centraal, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Dirck says:

    Ik zie wel een oude link staan maar niet ; Voorkom vocht!

    Planten in huis is leuk maar teveel is water versprijden helaas.

    Douche? Ik heb geen voegen maar Sanitair kit gedaan in hele cabine… anti schimmel in en met wisser na afloop muur + douche wand droog vegen met kleine ramen wisser….
    Als je een hok van 1x1x2 meters hoog hebt is dat wel 8 meters vochtige wanden.
    Na wissen hou ik alleen 1 vierkante meter vochtige vloer over die sneller droogde omdat ik nu 8 meters zelf droog gewist heb!

    Ook koken met glazen deksels… stalen zie ik niets en elke keer open en vocht & warmte via wasemkap afvoeren vind ik maar niets.
    Daarnaast Hogedruk pan gebruiken, minder gas nodig, sneller en energie zuiniger wegens Stroomketel principe.

    Ook de losse Ali Express meters voor Temperatuur en Vochtpercentage kopen en gebruiken….
    Meten = weten en minder vocht is voordeliger verwarmen en droger huis is minder ventilatie nodig.

    Ook je huis niet onder de 15 C laten komen, dan kreeg je ook eerder vocht.

    Wasmachine? Bij binnen drogen na draaien 2e x centrifugeren! Koste weinig stroom voor draaien en pompje en hoe sneller en eerder droog je was is, des te droger ook jou woning.
    Maar een luifel achter de woning? Daar een droogmolen en in de wind… zolang geen regen of mist gaat het daar prima….
    Een overdekt terras, lekker zelf zitten tussen de schone was?
    Ik heb de droogmolen wegens paal in midden vervangen door vaste lijnen onder het dak.
    Grote lakens en zo aan de zijkant en in midden sokken en onderbroeken, kan ik mooi onder zitten….

    Buiten drogen gaat sneller en 90% van ’t jaar gaat dat prima, een droger huis is geen schimmel en stookte je ook voordeliger warm…
    Vocht verdampen is veel energie voor nodig.

    En leukste van mijn Terras; Een goede warmtepomp droger gebruikte elke dag stroom… en is duurder is aanschaf dan materiaal dat ik voor overkapte terras kwijt was voor Beugels, Balkjes en kunststof panelen hiervoor.
    Wel moet je een huis met goede zon liggen hebben helaas, en kijk waar je iets ging kopen!

    Hanns says:

    Overdag 18 graden en ’s nachts 15 graden is volgens GGD Leefomgeving een goede temperatuur om schimmel te voorkomen. Verwarming hoeft dus niet aan in de meeste huizen

    Heer Bommel says:

    Zoals in het artikel al staat, is het belangrijk na het douchen een raam in de badkamer zo wijd mogelijk open te zetten.
    Zeker in de winter is de luchtvochtigheid buiten relatief laag. De koude lucht die binnenkomt door het open raam bevat dus minder vocht dan de warme badkamerlucht. Daardoor daalt de luchtvochtigheid in de badkamer heel snel.
    Eigenlijk is dan 5 minuten luchten met geheel geopend raam voldoende.
    Er zijn overigens vrij goedkope hygrometers (vochtigheidsgraadmeters) te koop. Ik heb er een in de badkamer en check of de vochtigheidsgraad onder de 65% is. Lukt dat of gaat dat percentage b.v. niet onder de 70% omdat de buitenlucht ook te vochtig is, dan sluit ik het raam weer en zet de badkamer deur naar de hal open. Het eventueel nog overgebleven vocht, gaat dan de woning in en dat helpt ook, want die is meestal onder de 60% en veel droger moet het voor je slijmvliezen ook weer niet zijn.

    Het (voortduren) in de klapstand of op een kier zetten van een raam, heeft eigenlijk weinig zin. Wel koelt de ruimte er uiteindelijk behoorlijk vanaf, want ook alle muren en de vloer koelen op die manier af. Dat moet je dan allemaal weer verwarmen.

    Heer Bommel says:

    Zoals in het artikel al staat, is het belangrijk na het douchen een raam in de badkamer zo wijd mogelijk open te zetten.
    Zeker in de winter is de luchtvochtigheid buiten relatief laag. De koude lucht die binnenkomt door het open raam bevat dus minder vocht dan de warme badkamerlucht. Daardoor daalt de luchtvochtigheid in de badkamer heel snel.
    Eigenlijk is dan 5 minuten luchten met geheel geopend raam voldoende.
    Er zijn overigens vrij goedkope hygrometers (vochtigheidsgraadmeters) te koop. Ik heb er een in de badkamer en check of de vochtigheidsgraad onder de 65% is. Lukt dat of gaat dat percentage b.v. niet onder de 70% omdat de buitenlucht ook te vochtig is, dan sluit ik het raam weer en zet de badkamer deur naar de hal open. Het eventueel nog overgebleven vocht, gaat dan de woning in en dat helpt ook, want die is meestal onder de 60% en veel droger moet het voor je slijmvliezen ook weer niet zijn.

    Het (voortdurend) in de klapstand of op een kier zetten van een raam, heeft eigenlijk weinig zin. Wel koelt de ruimte er uiteindelijk behoorlijk vanaf, want ook alle muren en de vloer koelen op die manier af. Dat moet je dan allemaal weer verwarmen.

    bijbloem says:

    Het douchen kan je ook beperken door waterbesparende douchekop.
    Maar gewoon een kleine straal die voldoende is om jezelf te wassen.
    Het scheelt niet alleen vocht, maar ook in het gasverbruik.
    Het droog maken van de doucheruimte is dan ook veel minder werk.

    Ik heb een ruitenreiniger waarmee je de muren simpel kunt droog zuigen.