corona

Kunt u corona krijgen door het aanraken of eten van besmet vlees?

Een slachterij in Groenlo is tijdelijk gesloten omdat 1 op de 5 medewerkers positief testen op het coronavirus. Door deze sluiting rijst de vraag of mensen besmet kunnen raken door het aanraken of eten van besmet vlees. Wat is hier van waar?

Corona door voedsel?

Hoewel experts inmiddels steeds meer weten over het coronavirus, zijn er nog vele losse eindjes. Want kan het virus nu wel of niet overgedragen worden van voedsel op mensen? Aannemelijk is dat dit kan, want het eerste besmettingsgeval onder mensen is vermoedelijk veroorzaakt na het eten van besmet dierenvlees. Toch is het virus daarna alleen van mens op mens overgedragen en in zeer uitzonderlijke gevallen van dier op mens, zo schrijft onder andere het Belgische wetenschappelijke tijdschrift EOS. Dit laatste insinueert dus dat voedsel in elk geval geen voorname verspreidingsbron is.

Besmettelijk eten

Hoewel het dus nog niet met 100 procent zekerheid te zeggen is, lijkt het erop alsof de Belgische en andere wetenschappers gelijk hebben. Het coronavirus kan weliswaar overleven op objecten en voedsel, maar de kans dat iemand op die besmet raakt is klein, zegt ook het RIVM. Zelfs als het vlees dat u eet uit een slachterij kom waar veel werknemers COVID-19 hebben, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt.

Dat eten niet gezien wordt als een besmettingsbron heeft te maken met de manier waarop het coronavirus zich ‘gedraagt’. Wetenschappers weten inmiddels dat het virus alleen kan floreren in levende organismes. Op andere oppervlaktes kan het wel enige tijd overleven, maar de virusdeeltjes nemen dan wel snel af. Voedsel is dus absoluut geen ideale ondergrond voor het virus en de kans dat iemand via eten een coronabesmetting oploopt is dan ook niet zo groot.

Vlees uit besmette slachterij

In het geval van het vlees uit de slachterij in Groenlo reduceert ook de distributietijd de kans op besmetting. “Het duurt enkele dagen voordat vlees uit een slachthuis op iemands bord terecht komt. Dat de virusdeeltjes zo lang overleven is onwaarschijnlijk”, zegt woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA tegen RTL Nieuws.

Bovendien is vlees bij uitstek een product dat u niet alleen nu, maar altijd goed moet bereiden voordat u het eet. Het is natuurlijk een dierlijk product, waardoor goede verhitting zeer belangrijk is om de kans op een voedselvergiftiging weg te namen. Dit verhittingsproces helpt ook om eventuele coronadeeltjes te vernietigen, want het virus gedijt het best bij lage temperaturen.

Voorzichtigheid geboden

Hoewel het dus onwaarschijnlijk is dat u het coronavirus krijgt door het aanraken of eten van mogelijk besmet eten, is het wel verstandig om na het aanraken van producten in de winkel zo min mogelijk aan uw gezicht te zitten en uw handen grondig te wassen. Ook is het verstandig om fruit en groente extra goed te wassen, zegt het Voedingscentrum. Dit alles om de kans op besmetting nog kleiner te maken.

(Bron: EOS, RIVM, Archief, Voedingscentrum, Volkskrant)

Geef een reactie

Reacties (9)

  BBB Bhagwandin says:

  Dit moet me toch even van het hart.
  Door corona of dankzij corona is nu te zien hoe met het ‘personeel’ in slachthuizen wordt omgegaan.
  Ik vind dit echt vooroorlogse situaties en onvoorstelbaar.
  De vraag over besmetting van vlees dat afkomstig is van deze slachthuizen is beantwoord.

  Hans47 says:

  Lijkt mij heel sterk dat de directies van de slachthuizen niet weten hoe ze behandeld worden, je wilt toch gezonde en sterke werknemers want die functioneren het beste dus ga je kijken in het slachthuis en hun bewoning. Doe je dat niet ben je een heel slecht directie lid en moet je ontslag op staande voet hebben en geen ontslagvergoeding en geen WW direct alleen een lage sociale uitkering.

   B.Harmsen says:

   Mijn werkgever heeft/is in de ruim 37 jaar dat er werkte nog nooit geïnformeerd/komen kijken hoe ik woonde en in slachthuizen etc. is het normaal dat men niet op 1,5 meter werkt maar verder is het er geen rotzooi.

  marianke brugman says:

  Eet nooit rauw vlees, dan weet je zeker dat het goed is. Ook dus geen broodje tartaar. Bijv. mijn hond krijgt nooit rauw vlees, Het is momenteel een rage om je dier rauw vlees te geven. Ik heb al 50 jaar een hond en heb altijd het vlees gekookt, runderhart, lamshart enz. Hopelijk heeft iemand iets aan mijn informatie.

  imaneging says:

  De mededeling dat het Covid-19 virus alleen van mens op mens over zou kunne gaan is onjuist. Hret is van mensen op honden, katten tijgers en nertsen overgegaan. Ik vind het heel kwalijk dat Max zulke onjuiste en gevaarlijke stellingen poneert. Het is ook een schande dat er nog steeds niet is opgetreden tegen de slachterijen. De regering maakt zich duidelijk meer zorgen over de boeren en hun varkens dan over de volksgezondheid. Dat hebben we eerder gezien toen het om de geiten en de geitenfokkers ging met als gevolg Q-koorts.
  Los van de volksgezondheid is duidelijk dat het lot van de werknemers in de slachterijen een schande is. Niet alleen dieren, maar ook mensen worden verbruikt te behoef van de winsten. Deze kapitalistische misdrijven komen dus niet alleen in de textiel industrie in Bangladesh maar ook bij onsWest-Europa en de VS. Het schuld besef bij de bedrijven en de regering is nog niet eens begonnen te dagen.Ze kunne ook niet zeggen: “We weten het niet” want de vakbonden en zelfs het UVW hebben aan de bel getrokken. Nu blijkt dus ook Max schuldig aan het verdoezelen van de gevaren, SCHANDE!!!!! Iman Heijstek

   profiel-verwijderd says:

   Het is niet alleen in de vleesindustrie dat buitenlandse werknemers in het nou zitten.
   Al veel eerder bekend dat deze buitenlandse werknemers worden uitgebuit. Kijk naar de aspergeteelt naar de tomatenteelt etc etc.

   MAX Vandaag says:

   Beste imaneging, bedankt voor uw reactie. In bovenstaande tekst bedoelden wij niet dat het alleen van mens op mens overdraagbaar is, maar dat het in het geval van besmettingen bij mensen in Nederland tot dan toe steeds van een ander mens afkomstig is geweest. We schreven dit voor bekend werd dat het zeer waarschijnlijk ook van een nerts op een mens is overgegaan, dus u heeft gelijk dat we de tekst daarop moeten aanpassen. Dat het ook van mens op dier over kan gaan, beschreven wij al in dit artikel: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/coronavirus-en-uw-huisdier-dit-is-wat-we-nu-weten/

  Lizart says:

  Gisteren zag ik een Roemeens busje met 8-10 mensen erin, dat op het punt stond te vertrekken.

  oosterwijck says:

  Als je het Corona virus kan oplopen, door het aanraken van deurklinken en handen schudden en verpakkingen in winkels en overdracht van bankbiljetten bij betalen, kan je het virus overal oplopen. Dus ook door aanraken van vlees. Dus ook in transportmiddelen en ruimten waar mensen bij elkaar komen/ontmoeten. Belangrijk is: overal en altijd besmettingen voorkomen. We zullen moeten leren leven (tot in de verre toekomst), met afstand houden en contacten met anderen vermijden. Totdat een kwart van de wereldbevolking geruimd is. Net zoals in: kippenschuren, varkensschuren en Nertsenfarmen is overdracht bij mensen mogelijk in de Efteling, het zwembad en de supermarkt.