Zo spreekt u iemand aan die zich niet aan de coronaregels houdt

Ondanks dat sommige coronamaatregelen inmiddels weer zijn versoepeld, is het nog altijd zaak om 1,5 meter afstand te houden. Toch gaan sommige mensen wat losser met deze regel om dan anderen. Maar moet u er wat van zeggen als iemand dichter dan 1,5 meter van u afstaat in bijvoorbeeld de supermarkt? En hoe spreekt u uw omgeving nou het beste aan op dit onwenselijke gedrag?

Felheid

Over het algemeen reageren mensen vaak defensief als zij worden aangesproken op hun gedrag. Mensen die anderen aanspreken, worden al snel als aansteller gezien en worden in de praktijk bijvoorbeeld uitgelachen of zelfs uitgescholden. De felheid waarmee sommige mensen reageren kan een reden zijn om maar op uw tong te bijten en er niets van te zeggen. Maar wilt u toch aangeven dat u het vervelend vindt dat uw medemens zich niet aan de coronamaatregels houdt? Dan kunt u dit het beste doen door te communiceren vanuit een ‘ik-boodschap’. Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit legt aan nieuwswebsite Nu.nl uit hoe u dit doet: “Maak duidelijk wat iets met u doet en laat uw eigen kwetsbaarheid zien. U moet al snel reageren als iemand op uw lip staat. Ik geloof dat u er op zo’n moment goed aan doet een stap opzij te zetten en bijvoorbeeld te roepen: pas op, 1,5 meter. Zo laat u zien dat u schrikt.”

Zelfbeheersing is belangrijk

Ook is het belangrijk om te allen tijde uw zelfbeheersing te behouden, hoe frustrerend de situatie ook is. “Met communiceren reageren we vaak op de lading en niet op de inhoud. Dus hóe iemand iets zegt in plaats van wát iemand zegt”, legt Vonk uit. Het is dus zaak om uw emoties even opzij te zetten als u iemand wilt aanspreken op zijn of haar gedrag. Want wanneer u toegeeft aan uw boosheid, is de kans groot dat degene die u aanspreekt ook boos terug zal reageren, wat tot escalatie van de situatie kan leiden. En dat wilt u natuurlijk voorkomen in een drukke supermarkt.

Blijf altijd vriendelijk

Daarnaast wordt u door iets op een vriendelijke manier te zeggen, vaak niet als een aansteller gezien. En door meer vanuit uzelf te spreken hebben mensen vaak ook meer respect voor het feit dat u wel graag 1,5 meter afstand wilt houden. Roos Vonk geeft daar dit voorbeeld bij: “Voor mij is deze afstand goed, vindt u dat oké?”

Melden?

Naast dat het vervelend is, is het ook strafbaar als 3 of meer mensen in het openbaar de onderlinge afstand van 1,5 meter niet aanhouden. Maar moet u dit dan melden bij de politie? Als het gaat om een situatie in een winkel of (na 1 juni) om een terras of restaurant kunt u dit beter melden bij de gemeente, zij gaan namelijk over vergunningen. Bij een acute situatie, of bijvoorbeeld in het weekend als de gemeente gesloten is, kunt u wel bellen met de politie. Of meld het via dit meldformulier. Ga echter niet het noodnummer 112 bellen, dit is alleen voor situaties waarin elke seconde telt.
De politie kan natuurlijk niet voor elk akkefietje langskomen, maar kan er na uw melding bijvoorbeeld wel voor kiezen om de locatie beter in de gaten te houden.

Niet alleen negatief

Toch zorgt het waarborgen van genoeg afstand niet alleen voor negatieve reacties. Veel mensen kunnen het juist waarderen als zij zien dat iemand wel moeite doet om afstand te houden. Bijvoorbeeld door even het gras in te lopen bij het passeren, of door in de supermarkt een ander gangpad te nemen dan die waar een vakkenvuller aan het werk is. Want lang niet iedereen vindt de maatregelen overdreven.

(Bron: Nu.nl, Politie.nl)

Geef een reactie

Reacties (9)

 1. Groenleven says:

  heel erg goed informatie.

  ik heb filmpjes gezien van werklieden die van plastic buizen hoepels met doorsnee van 3 meter gemaakt droegen, of grote zwembanden om hadden, hahaha!!! ik dacht op een gegeven moment aan een hoed met grote rand maar dat is zo niet-praktisch en zeker als de zon niet schijnt lachwekkend , maar ja je wilt iets.

  boodschappen doen vergt veel van mijn energie, ik wordt niet bepaald blij en dus helpen tips als deze, dankjewel

 2. Nel van Rootzelaar says:

  Veel mensen schieten volledig in de stress als iemand te dicht in de buurt komt. Wat ik zelf doe: ik blijf gewoon even staan en glimlach. Kan je iemand niet ontwijken dan ga ik er mijn rug naar toe staan. Maak me absoluut niet boos. Je kan er ook zelf iets soepeler mee omgaan. Dan bedoel ik niet dat je het toe moet laten maar je kan ook denken, ik wacht wel even. Ik heb nog nooit iemand erop aangesproken maar glimlach even. Werkt veel beter en is een stuk minder stressen.

 3. maxwout says:

  even kuchen helpt ook vaak, laatste een keertje niet, toen maar hard gehoest, stond ik ineens alleen

 4. Hanni Luteijn says:

  Anderhalvemeter
  Steeds meer geluiden keren zich tegen de absurde anderhalvemeterregel voor iedereen, omdat die zinloos is. Hiermee wordt onnatuurlijk stressgedrag gekweekt. Stress bij het boodschappen doen! Stress om mensen te ontmoeten! Dat de VVD van premier Rutte hoog scoort in de peilingen is het resultaat van het aanjagen van angst onder de bevolking via de media. Zijn beleid is gestoeld op deze angst en eenzijdige RIVM virologen, niet op voor risicogroepen zoals ouderen en voor ondernemers verstandig gedifferentieerd beleid. Het nieuwe normaal is niet normaal. Stem bij de komende verkiezingen niet meer op de VVD met hun absurde coronamaatregelen, als u dat al van plan was. De VVD liet de ouderen volledig in de kou staan: geen mondkapjes, onvoldoende intensive care bedden enz. door bezuinigen op verkeerde dingen.

 5. Hansd says:

  Wijze opmerking en houding van Nel, en helemaal eens met Hannie ,

  Mag ik u een advies geven ?,
  Ga achter de waarheid van de cijfers ,zoals u gegeven door de gangbare media en instanties , aan , helaas krijgt u deze niet via dezelfde gangbare media.
  bv; groot in het nieuws dat er 225000 corona slachtoffers zijn wereldwijd . Vele denken dan ; oeff dat zijn veel mensen echter is dat slechts 0.003 % van dezelfde wereld bevolking en daar leg je geen hele wereld voor stil . Een normale griep telt wereldwijd vele male meer slachtoffers,
  Eergisteren groot in het nieuws : Corona dodenrecord treft Brazilië ; 12500 slachtoffers . Vele denken aan een rampspoed maar Brazilie telt 200 miljoen inwoners en dan stelt die 12500 niet veel meer voor . En voor degene die dan zeggen dat elke slachtoffer een moeder/vader heeft ; elke dag gaan er in nederland 500 mensen hemelen en die hebben allemaal ouders en/of familie.
  Nu in nederland een kleine 6000 overleden aan Corona , de meesten van hen hadden ook onderliggende gezondheids problemen . 2 jaar geleden eiste de griep in nederland 10000 slachtoffers en toen lagen de ziekenhuizen ook vol en ook toen overleden de meeste slachtoffers aan een long ontsteking .

  We moeten beseffen dat onze maatschappij vergrijst en daarom zal bij elke griepgolf jaarlijks meer mensen komen te overlijden omdat vaak een griep het zetje geeft wat een kwetsbaar lichaam niet meer aan kan .
  Onze overheid is dus 2 jaar geleden al gewaarschuwd dat ons zorgsysteem tekort schiet als er calamiteiten optreden en toch zijn er in die tussentijd een aantal ziekenhuizen gesloten , ic bedden afgestoten . We hebben in feite deze zg lockdown te danken aan een overheid die veel te zwaar bezuinigd heeft op de gezondheid en ouderen zorg . Vooralsnog lijkt de corona niet dodelijker dan de griep van 2 jaar geleden alleen de besmettelijkheid lijkt groter waardoor de piek hoger en aangezien al bleek dat we een flinke griep al nauwelijks aan konden , er nog meer bedden zijn afgestoten hebben we nu een probleem veroorzaakt door de overheid olv dhr Rutte .

  Als u nu elke dag angstig opstaat en achter de geraniums gaat zitten bent u in feite al dood en dat is toch zonde van al die mooie dagen die wij nog kunnen hebben . Natuurlijk , als u kwetsbaar bent en tot de risicogroep behoord kunt u de drukte mijden , lekker uitwaaien op het strand zal weinig gevaar opleveren , een druk strandterras daarna opzoeken zal een groter risico inhouden . Aan u de keus welk risico u wilt nemen .

  Laten we onze grondwettelijke vrijheden koesteren , die vrijheden , waarin we nu behoorlijk in beperkt worden , staan niet voor niets in de grondwet .Het is toch te gek dat de politie bij u achter de voordeur komt kijken of er bij u teveel mensen aanwezig zijn , u mag uw verjaardag niet meer vieren met uw familieleden …..

  Even iets over dat klikken; het is vreemd dat de overheid dit stimuleert , ik ben opgevoed met het gegeven dat klikken niet netjes is . In de oorlog zijn veel verzetsstrijders omgekomen doordat zij verklikt zijn door ‘brave’ medeburgers . Dat moeten we gewoon niet willen , wordt geen fijne maatschappij om in te leven. Ik heb het natuurlijk niet over zware misdaden zoals moord en mishandeling.
  Als laatste ;
  We willen zo goed zijn voor onze ‘oudjes ‘
  Mijn 99 jarige moeder is 2 jaar geleden overleden , ze was al een paar maanden aan het kwakkelen en had 24 uurs zorg in haar eigen huis . Ze had een aanvalletje gehad en kon moeilijk meer slikken en niet meer bewegen , haar laatste uren waren aangebroken .
  Ze kreeg een morfine pompje die net genoeg gaf om wat suf te worden maar niet voldoende om haar in een diepe slaap/coma te brengen . Dat mag niet want anders bestaat de kans dat huisarts of verplegers vervolgt worden wegens moord (99 jaar ! ) . Waarom moet mijn moeder bij bewustzijn door verstikking (vocht achter haar longen ) een doodstrijd voeren , ik was erbij en vond het verschrikkelijk te zien en de opmerking van de verpleger dat iedereen zo dood gaat is veelzeggend .
  Als we het zo goed voor hebben voor onze oudjes en kwetsbaren laten we dan nu eens beginnen dat we op een humane manier mogen overlijden ! Zolang dat niet geregeld is vind ik elke opmerking dat we opkomen voor onze ouderen hypocriet want dat we allemaal een keer komen te overlijden is een zekerheidje .

  U toch nog een lang en blij leven toegewenst ,
  Hans

  1. Omajiet says:

   voor Hans,
   ik heb Uw stuk gelezen, goed geschreven en de ( bittere) waarheid.
   Hier kan ik me geen 100 maar 1000% achter scharen.

  2. Embvr says:

   En zoals u zijn nou juist die mensen die zich er dus niet aan houden en een gevaar zijn voor anderen.
   Om met uw eigen woorden te spreken: ‘Ga achter de waarheid aan’ van de ziekenhuizen en De IC’s.een normale griep….disnis geen normale griep. Nooit de mensen op de IC’s gezien? Ga ff kijken en geef dan nog eens commentaar als hierboven.

  3. Hansd says:

   @Embvr,
   U laat zich regeren door de angst en die is altijd een slechte raadgever . Mijn moeder vertelde mij ook vaak het volgende spreekwoord :
   Een mens lijdt dikwijls het meest
   Door het lijden dat hij vreest
   Doch dat nooit op komt dagen.
   Zo heeft hij meer te dragen
   Dan God hem te dragen geeft.

   Wellicht heeft u daar iets aan .

 6. luk1951 says:

  1,5 m Rutten maatregel is zinloos, dat werkt alleen met mondkapjes, niesen of hoesten in een winkel wetenschappelijk vastgesteld bestrijk je een gebied van 18 x 5 m. 1,5 met medisch mondkapje n bril en hoofdkap en handschoenen, in de buurt van een corona patiënt hoop je dat het helpt. Nu had iedereen gehoopt dat met corona-testen je weet waar je aan toe bent, blijken die testen niet betrouwbaar, willen ze nu dat je bang bent en blijft?