Duur 01:49
Gepubliceerd op 24 maart 2020

Kunnen objecten ook het coronavirus overbrengen?

Het coronavirus verspreidt zich van mens op mens, maar kan het zich ook verspreiden via spullen of oppervlaktes? In steeds meer nieuwsartikelen lijkt deze vraag centraal te staan. Wij gaan op zoek naar het juiste antwoord.

Wat is de waarheid?

Het coronavirus beheerst al een tijdlang het nieuws. Nieuwe onderzoeken en bevindingen over het virus volgen elkaar in rap tempo op, waardoor het soms lastig is om te weten wat nu wel en niet klopt.

Bevestiging door onderzoek

Ook over het besmettingsgevaar via objecten en oppervlaktes lijkt onduidelijkheid te zijn. Dat komt vermoedelijk door een recent Amerikaans onderzoek dat uitwijst dat besmette vochtdruppeltjes uren tot dagen kunnen overleven buiten het lichaam. Door dit onderzoek ontstaat opnieuw aandacht voor dit thema. Toch bewijst het in feite alleen wat het RIVM al sinds het begin van de corona-uitbraak zegt: het virus kan zich hechten aan objecten en zo mensen besmetten, maar de kans dat dit gebeurt is klein.

Overleven is lastig

Dat besmetting via objecten niet voor de hand ligt komt mede omdat het virus alleen goed kan overleven onder ideale omstandigheden. Dat wil zeggen dat de temperatuur laag moet zijn en de luchtvochtigheid hoog. Vermoedelijk verminderen de virusdeeltjes snel als het binnen bijvoorbeeld 20 graden is en de luchtvochtigheid gemiddeld.

Handen wassen en van gezicht afblijven

Daarnaast wordt de kans op besmetting van spullen op mensen verder verkleint als iemand geregeld de handen wast, zeker na een bezoekje aan de supermarkt of andere (semi) openbare gelegenheid. Ook het gezicht zo min mogelijk aanraken is een maatregel die de kans op besmetting van spullen op mensen verkleint.

Meer informatie

Meer weten over de overdraagbaarheid van het coronavirus van objecten op mensen? Het RIVM heeft informatie over dit onderwerp op de webiste staan. 

Heeft u een andere vraag en kunt u het antwoord erop niet vinden op de webiste? Dan kunt u bellen met het speciale coronanummer van het RIVM. het nummer is 0800-1351.

(Bron: RTL, NOS, RIVM, archief)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Weet U dat de productiekosten van IC apparatuur verviervoudigd zijn en dat de vrachttarieven voor medische apparatuur ook verviervoudigd zijn, sinds het uitbreken van de crisis.

Bekijk ook

Meer