Een man ligt 's nachts wakker en kan niet slapen.

Wat moet u doen als u ’s nachts wakker wordt en niet meer kunt slapen?

Goed slapen is belangrijk voor hoe we ons voelen. We hebben de rust nodig om de dag erna goed te kunnen functioneren. Niets zo vervelend om ’s nachts wakker te worden en niet meer verder te kunnen slapen. Wat kunt u dan het beste doen? We leggen het uit.

2 tot 3 keer per nacht wakker worden is normaal

Bij een gezonde slaap, worden mensen gemiddeld 2 tot 3 keer per nacht wakker. Vaak zijn ze dan maar kort wakker. Wanneer u vaker wakker ligt en het duurt langer dan 15 minuten, kan het een probleem worden.

Redenen om ’s nachts niet verder te kunnen slapen

Er zijn meerdere redenen om ’s nachts wakker te worden en niet direct weer in slaap te vallen. Dit kunnen lichamelijke klachten zijn, zoals pijn, jeuk, benauwdheid (slaapapneu), hoesten, snurken, zuurbranden, hartkloppingen, kuitkramp of rusteloze benen. Ook wie vaak moet plassen ’s nachts kan daardoor langere tijd wakker blijven. Maar ook angst, nachtmerries, piekeren of storende geluiden kunnen u uit uw slaap houden.

Een vrouw zit 's nachts op het toilet te plassen.
Lees ook: Moet u ’s nachts vaak plassen? Dat kan hierdoor komen

Wat kunt u het beste doen als niet meer kunt slapen ’s nachts?

Laat het licht uit, ga niet op de klok kijken en pak geen smartphone in de hand. Door het licht wordt u wakkerder. De klok geeft vaak alleen maar frustraties voor hoeveel of juist hoe weinig tijd er nog over is van de nacht. En de smartphone zorgt ook voor fel licht en dat u teveel wakker wordt. Volgens de Amerikaanse slaapexpert Dr. Biquan Luo kunt u het beste in 1e instantie in bed blijven liggen. Probeer te ontspannen en ademhalingsoefeningen te doen.

Zet white noise aan op de achtergrond

Wat ook kan helpen is om op dat moment zogenaamde white noise of witte ruis op de achtergrond aan te zetten. Dit is constant achtergrondgeluid, zoals het geluid van een ventilator, het ruisen van de zee of de wind die door bladeren blaast. White noise neutraliseert andere geluiden en maakt het daardoor minder afleidend.

Wanneer toch uit bed gaan?

Lukt het na 15 minuten niet om weer in slaap te vallen? Dan adviseert de Amerikaanse slaapexpert om toch uit bed te gaan. Zoek dan een comfortabele andere plek op, zoals de bank. Doe weinig licht aan en ga een boek of tijdschrift lezen. Het wordt afgeraden om de televisie aan te zetten, omdat dit teveel afleiding geeft. De bedoeling is juist weer te ontspannen, om vervolgens in slaap te kunnen vallen.

lichte slapers
Lees ook: Waarom worden lichte slapers van alles wakker en slapen anderen door alles heen?

Ga niks eten als u niet kunt slapen

Wanneer u uit bed gaat, kan een glas water drinken wel, maar ga niks eten. Wanneer u dit vaker gaat doen op hetzelfde tijdstip, zal uw lichaam hieraan wennen en om eten gaan vragen op dat tijdstip. Drink ook niet te veel water, want dan wordt u later wakker omdat u moet plassen. Neem geen extra melatonine in. Dit is het slaaphormoon, wat ook in pilvorm verkrijgbaar is. Dit doet vaker meer fout dan goed. Dat geldt ook voor veel andere (slaap)middelen zoals bijvoorbeeld Droomsap.

Piekert u ’s nachts vaak? Schrijf dan overdag uw emoties, angsten en twijfels op

Ligt u ’s nachts vaak wakker doordat u veel piekert? Plan dan overdag een zogenoemd piekerkwartiertje in. Schrijf op dat moment emoties, irritaties, angsten of twijfels op. Denk daarna over wat u daar zelf aan kunt veranderen en wat u moet accepteren. Door het op te schrijven, kunt u het misschien gemakkelijker uit uw gedachten zetten en ’s nachts slapen.

Naar de huisarts

Mochten de slaapproblemen te groot worden en u heeft er overdag teveel last van, bel dan de huisarts om het er eens over te hebben. Die kan u wellicht verder helpen.

slapen
Lees ook: 10 tips om beter te slapen

(Bron: archief, Telegraaf, Libelle, Hersenstichting. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (16)

    Arie-B says:

    Bij mij werkt het luisteren naar de Radio heel goed. Gaat piekeren tegen en je leert er ook nog bij.
    Bij voorkeur luister ik naar Radio 1.
    Behalve als omroep Zwart uitzend. Dat euwige gezeur over discriminatie afgewisseld door Oerwoudmuziek wordt ik doodziek van.
    Dan gaat de Radio over naar BNR.
    Maar goed, dat is mijn ervaring.

      Yfke says:

      Heel herkenbaar.

    xinixx says:

    Wat bij mij helpt, ik leer vreemde talen en dan houd ik ingedachte een conversatie met al dan niet een ingebeelde persoon of situatie. Ondersteund onbewust ook het leerproces, ook nog zonder extra moeite.

    Yfke says:

    Ook ik kan alleen slapen met de radio aan. Dit vanaf mijn 14e, ben nu 59. Begin met ‘t Oog op morgen, daarna blijf ik op radio 1. Wanneer het minder leuk is, luister ik een programma van overdag terug. Het luisteren naar iets anders is het enigste dat mijn gedachten kan stilzetten.

    namreh says:

    Fijn, Arie-B, dat u over veel een mening heeft en die hier dan ook graag uit.
    Maar uw mening over omroep Zwart heeft niets met dit onderwerp te maken, dus hoeft u niet op te schrijven.

    Algemeen: het zijn geen redenen om niet verder te kunnen slapen, maar oorzaken.
    Trouwens, ga de kwadraten vanaf 1 berekenen en kijk eens hoe ver u komt. Als u ‘wegpiekert’, opnieuw beginnen!
    Voor u het weet, slaapt u. Hoop ik.

      Guillaume says:

      Natuurlijk heeft Arie-B hier een punt, want juist van ergernissen kom je niet in slaap, dus van eenzijdige discriminatie -zoals door omroep Zwart gepropageerd- evenmin. Ik vermoed dat een omroep Wit eenzelfde reactie teweeg brengt bij de getinte mens, vandaar.

    Jeanna says:

    Bijna al deze dingen die niet mogen, helpen bij mij uitstekend om in slaap te komen. Dat is dus voor iedereen verschillend. Een half uurtje een spelletje op mijn tablet en ik slaap weer als een roos!

    eveline says:

    Mijn oplossing is een paar lepels met yoghurt en daar slaap ik op helpt bij mij altijd.

    johnfromeur says:

    Lijkt me juist zeer relevant wat Arie-B opmerkt mbt omroep zwart. Er wordt gevraagd om goede tips die helpen dan is het geven van een advies om iets niet te doen even zo een goede tip.

    Emely says:

    Deze oefening helpt: Mond dicht, tong tegen gehemelte doen. Inademen door de neus in drie tellen, uitademen in zes tellen. Dus, snel inademen en langzaam uitademen. Concentreer je op de ademhaling.

    josje1950 says:

    Ik heb ervaring als slechte slaper niet een kwartiertje wakker liggen maar uren.
    Ik kan vergelijken:
    Ik zet bij mezelf de tv aan Sleeptimer aan Mijn slaapkamer is niet donker, dakraam zonder gordijn.
    Mijn vriend heeft geen tv op de slaapkamer en die is aardedonker en ook daar staar ik soms uren naar het plafond. Ik heb het geluk dat ik senior ben dus geen wekker nodig Ik heb er geen last van slaap nooit overdag

    Eva111 says:

    Totaal niet relevant wat arie-b opmerkt over Omroep zwart en oerwoudmuziek. Dit soort opmerkingen horen thuis op het openriool X. Begrijp niet dat de redactie dit soort commentaar niet blokt.

    IngeH says:

    Als ik na15 min niet weer in slaap ben pak ik m’n ereader en lees mn boek verder. Inmiddels heel veel boeken gelezen! Het licht van m’n ereader is heel zacht geel licht, dus geen last voor m’n man.

    aqualung says:

    In de avonduren geen koffie meer drinken, niet in het felle licht zitten en rustige tv programma’s kijken.

    Lavendel says:

    Misschien nog een tip om je gedachten af te leiden ….. neem een kort woord in gedachten (1 lettergreep) bv HUIS Daarna verzin je een woord dat eindigt op de laatste letter van HUIS dus een S. bv STOK. Dan volgt een woord dat eindigt op een K (laatste letter van STOK). Verzin dus steeds een woord dat begint met de laatste letter van het vorige woord. Volgende woord zou dus KUNST kunnen zijn. Dan een woord met een T.
    Maak ‘t niet moeilijk en verzin simpele woorden van 1 lettergreep. Voor je ‘t weet ben je in dromenland. Succes!

    rgwrgw says:

    ik zet zelf Arrow Classic Rock aan in de zachtst denkbare stand, dit omdat in de nacht de omgevingsgeluiden sterk afnemen en je radio geluid midden in de nacht als te hard kunt ervaren. Arrow Classic Rock is een zender met populaire muziek, weinig DJ gepraat, werkt uitstekend voor mij. Ik kan er uitstekend bij slapen. Wat mij betreft een aanrader.