koffie

Tot deze tijd kunt u koffie drinken zonder slecht te slapen

We weten eigenlijk allemaal wel dat een kop koffie drinken in de avond niet heel goed is voor onze nachtrust. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat we wakker blijven. Maar op welk moment kunt u het beste uw laatste kopje voor die dag drinken?

Effect van cafeïne op uw slaap

Amerikaanse wetenschappers onderzoeken hoe lang het effect van cafeïne de nachtrust kan verstoren, schrijft het Algemeen Dagblad. Zij laten proefpersonen op verschillende tijdstippen voor het slapengaan 400 milligram koffie drinken. Dit staat gelijk aan zo’n 3 kleine kopjes (van 125 milliliter) of 1,5 grote mok. Het gaat om tijdstippen net voor het slapengaan, 3 uur ervoor en 6 uur ervoor. Uit de resultaten komt naar voren dat cafeïne tot 6 uur voordat u gaat slapen uw slaapkwaliteit kan beïnvloeden.

Verschillende onderzoeken

Libelle benoemt een onderzoek van het Sleep Disorders & Research Center. Hierbij krijgen sommige deelnemers een placebo en dus geen cafeïne. Uit dit onderzoek blijkt dat het drinken van cafeïne (niet alleen koffie dus) een effect heeft op de nachtrust. Degenen die een half uur voor het slapengaan cafeïne drinken hebben een flink verstoorde nachtrust. Maar ook deelnemers die 6 uur voor het slapen de stof binnenkregen hebben last van ‘enkele verstoringen’ van de nachtrust.

Cafeïne blijft lang in ons lichaam

Neurowetenschapper Matt Walker heeft een boek geschreven over de impact van koffie op onze slaap. Volgens hem werkt cafeïne langer door in ons lichaam dan u misschien verwacht. Na zo’n 5 tot 6 uur is de stof voor de helft uitgewerkt. Na 10 tot 12 uur is nog steeds een kwart van de cafeïne niet uit het lichaam verdwenen.

koffie
Lees ook: Kopje koffie? De keuze is reuze

Advies: drink geen koffie meer na 14.00 uur

Hoe uw lichaam cafeïne verwerkt, kan anders zijn dan dat van uw partner of vrienden. Daarom is een exact tijdstip om voor het laatst op die dag koffie te drinken lastig te zeggen. Maar het Sleep Disorders & Research Center raadt aan om na 14.00 uur geen koffie meer te drinken. Dan heeft de cafeïne geen effect meer op uw slaap.

Hoeveel kopjes koffie op een dag kunt u drinken?

Het Voedingscentrum zegt dat gezonde volwassen gemiddeld zonder problemen 5 kopjes koffie op een dag kunnen drinken. Daarnaast kunnen nog 3 kopjes groene of zwarte thee (wat ook cafeïne bevat). Mits u verder geen of weinig producten met cafeïne neemt.

lege maag
Lees ook: Koffie drinken op de lege maag, kan dat kwaad?

Cafeïnevrije koffie

Als u ’s avonds wel graag koffie drinkt, maar de cafeïne wilt vermijden, kunt u ook decaf drinken. Dan heeft u wel de koffiesmaak, maar niet het effect van een gewoon kopje koffie. Cafeïnevrije koffie is trouwens niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat nog ongeveer 3 milligram cafeïne per kopje. In een normale koffie zit 60 gram cafeïne. De 3 milligram staat gelijk aan een stukje melkchocolade.

(Bron: Algemeen Dagblad, Libelle, Talkshow M, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (8)

  Dori Bunschoten says:

  Het zal voor iedereen anders zijn, overdag drink ik geregeld een beker koffie en voor het naar bed gaan drink ik ook nog wel eens koffie , geen enkel probleem en slaap prima!!

  maxwout says:

  400 milligram — 60 gram — 3 milligram

   profiel-verwijderd says:

   60 gram😅. Dan ben je wel dood😥

  Len123 says:

  Is volgens mij heel persoonlijk.
  Wij drinken rond half 8 ‘s-avonds nog een mok/beker koffie en we slapen als rozen.
  Zijn we b.v. op een verjaardag dan drinken we nog later koffie en ook zonder problemen.
  enne, wij drinken (bijna) nooit alcohol!!

  Jeanna says:

  Ik drink vaak ‘s avonds laat nog koffie. Nooit last van gehad!

  MauHe says:

  Is natuurlijk voor iedereen anders. Ik moet ’s avonds geen koffie meer drinken op een werkdag als ik vroeg op moet, anders kom ik niet in slaap. Maar om al na 14.00 uur geen koffie meer te drinken lijkt me een beetje overdreven.

  Muisje6 says:

  Ik doe ’s avonds geen oog dicht, als ik nog laat koffie drink.
  Cafeïnevrije koffie gaat prima en je proeft echt geen verschil!!!

   Elenitsa says:

   Oei, cafeïnevrije koffie. Weliswaar proef ik geen verschil, maar ik word er nogal misselijk van. Aanvankelijk denk je dan, het zit tussen de oren, maar nee, ook zonder te weten wat ik dronk, had ik dat effect. Even uitproberen hoe het “valt” dus.