hete dranken

Waar of niet: het drinken van hete dranken verhoogt het risico op kanker

Laat u hete dranken eerst goed afkoelen of drinkt u ze het liefst zo heet mogelijk? En kan het kwaad om koffie of thee te drinken als die nog nauwelijks afgekoeld zijn?

Kwetsbare celwanden

Buiten dat u met hete dranken uw mond kunt verbranden, komen die vloeistoffen ook zo heet langs de slokdarm. Dat lijkt niet zo bevorderlijk voor kwetsbare celwanden, maar is dat ook zo? Nu.nl heeft uitgezocht of het drinken van hete dranken de kans op slokdarmkanker vergroot. Dat nieuws duikt namelijk regelmatig op in de media.

Onderzoek naar link tussen hete dranken en kanker

Zo worden in 2009 de onderzoeksresultaten gepubliceerd van een Iraans onderzoek. Daar komt uit dat het drinken van hete thee de kans op keelkanker verhoogt. Over de precieze kritieke temperatuur van de thee wordt dan niets vermeld. In 2016 doet de WHO ook onderzoek. Daarbij wordt geconstateerd dat hete dranken van boven de 65 graden ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ zijn. Ook Ellen Kampman, Nederlands hoogleraar voeding en ziekte aan Wageningen University and Research heeft onderzoek gedaan naar de link tussen hete dranken en (slokdarm)kanker. In dit geval in China. Zij heeft ontdekt dat in gebieden waar thee traditioneel heel heet gedronken wordt dit de kans op slokdarmkanker hoogstwaarschijnlijk vergroot.

tong
Lees ook: De kleur van onze tong zegt iets over onze gezondheid

Alcohol en roken risicofactoren

Door hele hete dranken te drinken vindt er een vorm van verbranding plaats in de slokdarm. Het maakt daarbij niet uit of dit thee is of een andere drank, zoals koffie. Kampman heeft gemerkt dat dit de kans op een specifieke vorm van slokdarmkanker verhoogt: plaveiselcelkanker. Beschadigde cellen zijn gevoeliger voor de kankerverwekkende invloeden van alcohol en roken. Door hete dranken te drinken wordt het kankerverwekkende effect van deze stoffen versterkt. RTL Nieuws meldt dat mensen die roken, minimaal 1,5 glas alcohol per dag drinken én hete thee drinken, tot 5 keer meer kans op slokdarmkanker hebben.

Hoe gevaarlijk is het drinken van hete dranken?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het drinken van hete dranken mogelijk kankerverwekkend is. Wel is er nog meer onderzoek nodig. Zo is het bijvoorbeeld niet precies bekend vanaf welke temperatuur hete dranken kankerverwekkend zijn. De ondergrens van 65 graden die de WHO opgesteld heeft voelt voor de meeste mensen al flink oncomfortabel aan. Volgens Kampman drinken we drankjes in Nederland over het algemeen veel minder heet dan in China en is er daardoor een veel kleiner risico. Ook Jolanda van Dieren, arts in het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis, stelt tegenover Editie NL dat Nederlandse theedrinkers zich niet gelijk grote zorgen hoeven te maken. Aangezien het hier veel minder de gewoonte is thee zo heet te drinken.

koffie
Lees ook: Feiten en fabels over koffie en thee

De gezondheidswaarschuwing geldt daarmee specifiek voor mensen die hun koffie of thee echt gloeiend heet drinken. En die daarnaast veel roken en drinken. Desalniettemin adviseert het KWF koffie en thee niet te heet te drinken, maar eerst enkele minuten te laten afkoelen.

(Bron: Nu.nl, RTL Nieuws, Margriet, KWF. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Lodijk says:

    Mijn Moeder heeft mij al heel vroeg BLAZEN geleerd

    Anna73 says:

    Mijn moeder leerde mij ook blazen.