Vitamine D

Jaap Seidell: ‘In de winter kan uw lichaam wel wat extra vitamines gebruiken’

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam. Elke maand vertelt hij in Tijd voor MAX over een voedingsmisverstand of trend. Deze keer heeft hij het over vitamines waarvan wij er wel wat extra kunnen gebruiken in de winter.

Vitamine D-tekort

In de winter komt de zon later op en gaat hij ook weer eerder onder, daardoor ligt een vitamine D-tekort op de loer. Deze vitamine halen wij namelijk onder andere uit zonlicht. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat u genoeg zonlicht tot u neemt, maar in de winter kan dit best een opgave zijn.

Zo krijgt u genoeg binnen

Toch is het ook in de winter belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen. Een tekort heeft namelijk invloed op zowel lichaam en geest. Bij ouderen is een tekort vooral te merken aan vermoeidheid, vergeetachtigheid en een slechte weerstand. Maar ook jonge kinderen, mensen met een getinte huidskleur, zwangere vrouwen en mensen die weinig buiten komen krijgen snel last van een vitamine D tekort in de winter. Jaap Seidell raadt deze mensen dan ook aan om extra vitamine D te nemen. U kunt vitamine D bijvoorbeeld uit voedsel halen: “Vooral in vette vis en in vlees en eieren zit vitamine D. De vitamine wordt ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Maar ik zou vooral toch tabletjes vitamine D aanraden, type D3,” vertelt Seidell.

Vitamines combineren

Ook goed om te weten is dat uw lichaam vitamines het best opneemt wanneer u ze met elkaar combineert. “Vitamine D heeft u bijvoorbeeld weer nodig om calcium op te nemen.” U kunt echter niet alle vitamines met elkaar combineren. Vitamine A werkt de vitamine D-opname bijvoorbeeld juist tegen. Vitamine A komt onder andere voor in dierlijke producten zoals vlees en zuivel.

Meer over Vitamine D

Wilt u meer weten over vitamine D? Jaap Seidell vertelt in de Tijd voor MAX aflevering van 15 januari 2020 over dit onderwerp.

Bekijk ook de volgende artikelen:

Met deze tips krijgt u genoeg vitamine D binnen

Dokter Ted over vitamine D

Zo houdt u uw vitamine D op peil

(Bron: redactie Tijd voor MAX, Gezondheidsnet, Archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Marianne Steenstra says:

    ik moet extra vitaminen slikken i.v.m. een darmziekte in de slijmwand van de darmen, daardoor worden heleboel vitaminen afgebroken. Ik slik B totaal, C-1000, E-400 en zink en magnesium elke dag. Mag ik niet mee stoppen.
    Verder heb ik ook nog de ziekte van Andrew Barber, waar niets tegen te doen is, dan alleen insmeren met 2 verschillende zalven.

    VeraVL says:

    Ik heb al jaren magnesium tabletjes ingeslikt voor winterhanden-en voeten. Nu hoor ik steeds dat magnesium olie nog beter is, omdat het lichaam het zo beter opneemt. Een vriendin van mij gebruikt dit voor rusteloze benen, zou het ook werken voor perniones?