Duur 03:20
Gepubliceerd op 22 februari 2022

Dokter Teds Spreekuur: botontkalking

In Dokter Teds Spreekuur geeft dokter Ted van Essen in diverse video’s op MAX Vandaag uitleg en extra informatie over uiteenlopende medische onderwerpen. Na de zomerse kwalen, komen in deze 10-delige reeks algemenere onderwerpen aan bod. Deze keer: botontkalking.

Botontkalking

Botontkalking is een begrip dat veel mensen wel kennen. Toch roept het vaak ook vragen op, want hoe kan ons bot ontkalken? Het opbouwen en afbreken van bot, gaat een heel leven lang door. En dat is maar goed ook, want anders zou ons bot na een breuk niet meer aan elkaar kunnen groeien. Man of vrouw, we krijgen er allemaal mee te maken. Maar bij wie gaat dit proces eerder van start en kunnen we iets doen om het te voorkomen? En wat is het belang van vitamine D bij de botopbouw? In de video geeft dokter Ted uitleg en vertelt wat we zelf kunnen doen om onze botten fit te houden.

Dinsdag 1 maart 2022 heeft dokter Ted het in Dokter Teds Spreekuur over doofheid. Bekijk hier alle video’s.

Geef een antwoord

Reacties (15)

  polletje says:

  Noch onze Gezondheidsraad, noch EFSA, kan enig wetenschappelijk bewijs leveren dat vitamine D uit een potje welke aandoening dan ook zou voorkomen of behulpzaam zou zijn bij de behandeling daarvan! (men zou eigenlijk ook dienen te spreken over een D-hormoon). Erg veel ziekten gaan gepaard met lagere streefwaardes voor het calcidiolgehalte (of 25hydroxy-vitamine D; afgekort: 25OHD) in het bloed. Het is dus beslist niet zo dat wanneer je die gehaltes m.b.v. vitamine D preparaten omhoog brengt – dus het symptoom bestrijd – je iets doet tegen de ziekte. Het is zeer de vraag of we onze ouderen wel vitamine D met of zonder calcium zouden moeten geven, zoals ook blijkt uit onderstaande studies: Bolland MJ et al: Should we prescribe calcium or vitamin D supplements to treat or prevent osteoporosis? Climacteric 2015; 18, Suppl 2: 22-31
  Reid IR et al: Effects of vitamin D supplements on bone mineral density: a systematic review and meta-analysis. Lancet 2014; 383: 146-155
  Bolland MJ et al: Calcium intake and risk of fracture: systematic review. British Medical Journal 2015; 351: h4580

   Dokter Ted says:

   Ik volg altijd de adviezen van de Gezondheidsraad, omdat daar de wetenschappelijke expertise bijeen is. En hun advies is vitamine D slikken voor ouderen en andere risicogroepen.

  Stans Myers says:

  Ik heb een vraag.
  Ik ben een vrouw, 75 jaar.
  Sinds 2 jaar slik ik prednisolon ivm slecht werkend afweersysteem. Op en af afbouwen van de dosis. Ik zit nu op 10g per dag. Ik gebruik Tacal D3 500 mg kauwabletten en sinds 2 maanden heb ik Alendroninezuur 70 mg.Vooral dat laatste me. Is er niet een andere manier om

   Stans Myers says:

   Ik deed iets niet goed maar ik denk dat deboodschap over komt.

   Dokter Ted says:

   Prednison verhoogt de kans op osteoporose, dus goed dat u daarvoor wordt behandeld.

   polletje says:

   Stans Myers: Onze Gezondheidsraad heeft het afgeraden om vitamine D + Calcium (=Tacal D3) te slikken om osteoporose tegen te gaan: het verhoogt het risico op een beroerte of hartaanval aanzienlijk. Zozeer dat hierdoor interventiestudies afgebroken moesten worden. Het calcium weet namelijk niet dat het alleen naar de botten zou mogen gaan, en zich niet mag gaan vestigen in de aderen, en daar arteriosclerose gaan veroorzaken.

  theresehenk says:

  Ik heb reuma en scoliose met veel pijn bij scheefgroei nu slik ik prednisolon 30 mg
  Ik moet alendroninezuur 70 mg en TacalD3 kauwtabletten kauwen en ik gebruik nog een keer p w
  Colecalciferol caps de prednisilos moet ik afbouwen

   Dokter Ted says:

   Prednison heeft inderdaad die nare bijwerking op de botten. Hopelijk mag ui de prednisolon afbouwen.

  Antonetta says:

  goeden avond Dokter Ted, Ik heb onlangs mijn medische gegevens nagekeken en daar stond in dat ik een kalkarm skelet heb en mijn aders verkalkt zijn .
  Hoe kan dat ,ik ben 25 jaar vegetarisch en rook ruim 50 jaar niet meer, ik ben vrouw 85 jaar kunt u mij uitleggen verkalkte aders en een kalk arm skelet.
  Met vriendelijke groet Antonetta.

   Dokter Ted says:

   Beste Antonetta,
   Helaas zijn zowel het kalkarme skelet als de verkalkte aders op uw leeftijd veelvoorkomend. Uw voeding zal daar zeker mee te maken hebben, alsook uw aanleg. En ja, die twee zaken kunnen naast elkaar voorkomen (de kalk is dus van plek veranderd). Eigenlijk hoeft u er geen rekening mee te houden als u er geen klachten van heeft. Wel vitamine D nemen en voldoende kalk in de voeding.

  polletje says:

  Dokter Ted: Welk advies van onze Gezondheidsraad volgt u nu? Ziet u niet hoe tegenstrijdig onze Gezondheidsraad adviseert? Ik citeer uit het meest actuele advies uit de Voedingsnormen volwassenen 2018: “De Gezondheidsraad gaat in het meest actuele advies kort in op de combinatie tussen calcium en vitamine D. De combinatie van vit D en calcium is echter uitgebreider aan bod gekomen in het advies Richtlijnen Goede Voeding 2015 (zie dit achtergronddocument: Vitamine- en mineralensupplementen – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015 | Advies | Gezondheidsraad). De Gezondheidsraad heeft toen geconcludeerd dat het gebruik van supplementen met 1,2 gram calcium per dag het risico op coronaire hartziekten verhoogt. Ten aanzien van supplementen met zowel vitamine D als calcium was er te weinig onderzoek beschikbaar en kon geen conclusie geformuleerd worden. Een effect van het gebruik van vitamine D-supplementen op het risico op coronaire hartziekten is onwaarschijnlijk. Vanwege de conclusie dat calciumsupplementen het risico op coronaire hartziekten verhogen, adviseert de Gezondheidsraad om een toereikende calciuminname (de aanbevolen hoeveelheid) liefst via de voeding te realiseren.” Het is toch duidelijk dat mevrouw Myers streng afgeraden zou moeten worden om Tacal D3 te slikken?

   Dokter Ted says:

   Ik kan alleen algemene adviezen geven en niet op persoonlijke omstandigheden ingaan, aangezien ik de personen die reageren op deze site niet kan onderzoeken of uitgebreid spreken. Mevrouw Myers kan dat dus het beste bespreken met de haar behandelende dokters.

  Innnnna says:

  Ik hoor dat u zuivel en eieren adviseert tegen botontkalking. Dit is zeer onjuist. Juist deze producten bevorderen botontkalking. Veel fruit, groene blad groente (vit C), vit D, noten, zaden, peulvruchten en zeewier gaan botontkalking tegen. In zuivel gebruikende landen komt botontkalking veel en veel meer voor dan in niet zuivel gebruikende landen. Zuivel gebruiken tegen botontkalking is hetzelfde als roken om gezonde longen te krijgen. :))

  Astroyet says:

  Ik ben ingelogd, maar kan de video’s van dr. Ted niet bekijken. Als ik op de pijl klik spring ie op zwart: geen beeld en ook geen geluid.
  Wat moet ik doen?

  Jetteke de Visser

   MAX Vandaag says:

   Beste Jetteke, bedankt voor uw reactie. Wat vervelend dat de video bij u niet afspeelt. We hebben het gecheckt, maar bij ons is de video technisch in orde en speelt hij wel af. Het is voor ons helaas niet te zeggen waarom hij bij u niet werkt. U zou kunnen uitproberen of video’s op andere websites het bij u wel doen en anders via internet naar een oplossing zoeken.

Bekijk ook

Meer