‘Vitamine C na hartstilstand helpt bij herstel’

Een shot vitamine C is mogelijk het medicijn voor overlevenden van een hartstilstand. Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam denken zo de sterfte, orgaanschade en behandelduur flink te verminderen.

Waarom vitamine C?

Tijdens een hartstilstand gaat er geen zuurstof richting de hersenen en overige organen, waardoor veel orgaanschade ontstaat. Wanneer de persoon wordt gereanimeerd, komt de bloedsomloop weer opgang. Dat is in eerste instantie gunstig, maar zorgt ook voor extra schade. Dit komt door de vorming van zuurstofradicalen; agressieve, zeer kleine deeltjes die de cellen in ons lichaam aanvallen. Doordat de vitamine C deze deeltjes vermindert ontstaat er minder schade. “Vitamine C vermindert de productie van zuurstofradicalen en kan zo de schade tegengaan,” aldus VUmc tegen nieuwssite ANP.

Een hoge dosis

Van de mensen die een hartstilstand in eerste instantie overleven, overlijden er elke week toch 12 in het ziekenhuis. De onderzoekers willen daarom zo snel mogelijk na een hartstilstand een hoge dosis vitamine C rechtstreeks in de bloedbaan toedienen.

(Bron: ANP, Nu.nl)

Geef een reactie