appelstroop tegen ijzertekort

Is het verstandig om ijzertekort aan te vullen met appelstroop?

Wie een ijzertekort heeft, krijgt nog wel eens het advies om dit met voeding aan te vullen. Wat extra spinazie, een stukje (rood) vlees of smeer appelstroop op uw boterham. Van spinazie is bekend dat het vol ijzer zit, maar ook appelstroop zou een goede bron van ijzer zijn. Maar is dat wel zo? Want hoe zit het met de hoeveelheid suiker in dit broodbeleg?

IJzertekort

IJzer hebben we nodig voor de vorming van hemoglobine in onze rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Daarnaast draagt ijzer bij aan een normale werking van ons afweersysteem. Een belangrijk onderdeel dus van onze dagelijkse voeding. Wie niet genoeg ijzer binnenkrijgt, kan zich vermoeid voelen, wat bleekjes zien, snel buiten adem zijn en last hebben van rusteloze benen. Door de vermoeidheid kan het ons denkvermogen aantasten en van invloed zijn op de spiercoördinatie. Vandaar de rusteloze benen.  Volwassen mannen moeten dagelijks ongeveer 11 milligram ijzer binnen krijgen. Volwassen vrouwen moeten gemiddeld 16 milligram binnen krijgen. Na de overgang nog maar 11 milligram. Let op: te veel ijzer is schadelijk voor de lever en vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Bloedarmoede

Wie een ernstig tekort aan ijzer heeft, heeft bloedarmoede. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen. Het geeft dezelfde klachten als bij een ‘gewoon’ ijzertekort. Aanvullen met alleen voeding is onvoldoende. In overleg met uw huisarts kunt u nagaan waar de bloedarmoede door komt en wat u nodig heeft ter aanvulling. Bij vrouwen komt bloedarmoede relatief gezien vaker voor.

Kans is klein

De kans op een ijzertekort is niet heel groot. Ons lichaam is heel goed in staat om ijzer uit voeding te halen. IJzer zit onder andere in rundvlees, kip, ei, spinazie, bietjes, rucola, andijvie, boerenkool, volkoren producten, fruit en peulvruchten. Door regelmatig één van deze voedingsmiddelen te eten, wordt het ijzergehalte in uw lichaam goed aangevuld.

Appelstroop

Een ander voedingsmiddel dat vol ijzer zit is appelstroop. Niet voor niets is vaak het advies om een boterham met appelstroop te eten om het ijzertekort aan te vullen. Maar hoe gezond is dit advies? Want behalve ijzer, zit er vooral ook heel veel suiker in appelstroop. Het ijzer dat in appelstroop is verwerkt komt niet, zoals u misschien denkt, uit de appels die erin zijn verwerkt, maar uit de suikerbiet. Suikerbieten zitten vol met ijzer, maar naast suiker zit de biet, zoals de naam al verklapt, vol suiker. Om aan de dagelijkse inname van ijzer te komen moet men 4 boterhammen met appelstroop eten. Maar diezelfde 4 boterhammen bevatten samen maar liefst 12 suikerklontjes aan suiker (!).

Dus wie het ijzertekort wil aanvullen kan het beste wat vaker bonen, volkoren producten, vlees, spinazie of boerenkool op tafel zetten. Dan wordt het lichaam voorzien van ijzer en niet van suiker.

(Bron: Voedingscentrum/Thuisarts/Quest)

Geef een reactie

Reactie

    bijbloem says:

    Bij de drogist kan je voor 120 dagen ijzertabletten kopen.
    Als je een tekort hebt dan is het wel raadzaam om dit met begeleiding van huisarts te doen.