badkamerproducten delen

Deze badkamerproducten kunt u beter niet delen

Wanneer u niet alleen woont, is de kans groot dat u uw badkamer met 1 of meerdere mensen moet delen. Dan is het haast niet te voorkomen dat u verschillende spullen met elkaar deelt. Toch kunt u sommige producten beter voor uzelf houden. 

Handdoeken

Bij normaal gebruik wordt een handdoek niet per se vies, maar betekent dit dan ook dat u zonder problemen de handdoek van een huisgenoot kunt gebruiken? Het antwoord op die vraag is ja, wanneer u met iemand in hetzelfde huis woont heeft u namelijk vaak gelijke huidbacteriën, waardoor u elkaar dus niet kunt besmetten met deze bacteriën. Daarom kunt u in principe gewoon dezelfde handdoek gebruiken, of u het zelf fris vindt is weer een ander verhaal. Wanneer u last heeft van infecties of ontstekingen is dit echter een ander verhaal, via een handdoek kunt u bijvoorbeeld wel gonorroe of een oogontsteking doorgeven. Om het zekere voor het onzekere te nemen kunt u uw dus handdoek beter niet delen.

Nagelproducten

Een nagelknipper of nagelvijl lijkt misschien een verzorgingsproduct wat u met meerdere mensen kunt gebruiken, maar ook dat is niet het geval. Nagelproducten kunnen namelijk gemakkelijk nagelschimmels en zelfs wratten verspreiden, ook wanneer u de nagelknipper of vijl na gebruik schoonmaakt. Dit geldt trouwens ook voor nagellak en andere nagelverzorging. Wanneer u deze producten deelt met iemand die bijvoorbeeld een kalknagel heeft, kan de infectie via de nagellak worden overgedragen.

Scheermesjes

Het is misschien gemakkelijk om even snel het scheermesje van uw huisgenoot te pakken wanneer deze in de buurt ligt, maar hygiënisch is het niet. In een scheermesje verzamelen zich niet alleen veel dode huidcellen en bacteriën, maar ook de kans dat een scheermesje in aanraking komt met bloed is groot. En bloed is nooit fris en soms zelfs gevaarlijk. Gebruik daarom altijd uw eigen scheermesje.

Deodorantrollers

Niet gevaarlijk, maar wel onfris is het delen van een deodorantroller. Een infectie zult u er hoogstwaarschijnlijk niet door oplopen, maar bij gebruik komen er wel haartjes en huidschilfers op de roller. Deodorant gebruikt u juist om fris te worden, dan helpen de huidschilfers van anderen niet mee. Daarom kunt u het best een eigen deodorant aanschaffen.

Tandenborstels

Als laatste klinkt het misschien logisch om uw tandenborstel voor uzelf te houden, maar er zijn toch mensen die een tandenborstel delen met bijvoorbeeld hun partner. Dat is echter geen goed plan, tandenborstels zijn namelijk een broedplaats voor bacteriën. De bacteriën uit uw eigen mond zijn niet schadelijk, maar die uit de mond van een ander kunnen dat wel zijn en het is sowieso niet erg fris. Daarnaast kunnen virussen zoals herpes ook overgedragen worden via een tandenborstel, reden genoeg dus om uw tandenborstel niet te delen.

(Bron: Santé, Huidkliniek Amsterdam Zuid, Girlz.nl, archief)

Geef een reactie