handdoeken

Hoe vaak kunt u een handdoek gebruiken zonder te wassen?

Gooit u een handdoek na het afdrogen direct in de wasmand of gebruikt u hem rustig nog een (paar) keer? Iedereen doet dat anders, maar hoe zit het eigenlijk? Is het echt nodig om een handdoek na één gebruik al te wassen vanwege de bacteriën of valt dat mee? 

Dode huidcellen

Wanneer u een handdoek gebruikt om uw lichaam af te drogen na het douchen bent u in principe helemaal ingezeept en schoon en kan de handdoek ook niet echt vies worden. Althans, dat is hoe veel mensen redeneren, maar daarbij wordt vaak niet meegenomen dat de huid bij het afdrogen huidbacteriën en dode huidcellen afgeeft. Dit is eigenlijk een soort onzichtbaar vuil wat tijdens de douchebeurt niet altijd wordt afgespoeld maar wel in de vezels van de handdoek gaat zitten. Het probleem van deze huidbacteriën is niet dat ze schadelijk of vies zijn, maar wel dat zij zich gemakkelijk vermenigvuldigen, zeker in een vochtige handdoek. Deze bacteriën en dode huidcellen zorgen ervoor dat een handdoek na gebruik eigenlijk niet meer schoon is te noemen.

Toch is het niet per se nodig om uw handdoek dan ook direct in de wasmand te gooien, de bacteriën zijn namelijk niet schadelijk. Gebruikt u een handdoek vaker dan één keer? Zorg er dan wel voor dat u de handdoek na gebruikt goed uithangt, op die manier kan de handdoek goed drogen en groeien en minder bacteriën in. Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.

Handdoek delen een goed idee?

Bij normaal gebruik wordt een handdoek dus niet per se vies, maar betekent dit dan ook dat u zonder problemen de handdoek van een huisgenoot kunt gebruiken? Het antwoord op die vraag is ja, wanneer u met iemand in hetzelfde huis woont heeft u namelijk vaak gelijke huidbacteriën, waardoor u elkaar dus niet kunt besmetten met deze bacteriën. Daarom kunt u in principe gewoon dezelfde handdoek gebruiken, of u het zelf fris vindt is weer een ander verhaal. Wanneer u last heeft van infecties of ontstekingen is dit echter een ander verhaal, via een handdoek kunt u bijvoorbeeld wel gonorroe of een oogontsteking doorgeven. Om het zekere voor het onzekere te nemen kunt u uw dus handdoek beter niet delen.

Hoe zit het met het washandje?

Een ander veel gezien product in de badkamer is het washandje, ondanks dat deze vaak van dezelfde stof al een handdoek is gemaakt is het geen goed idee om een washandje vaker dan één keer te gebruiken. Een washandje wordt namelijk vaak volledig nat gemaakt en blijft daardoor ook langer vochtig, waardoor bacteriën zich er erg snel in kunnen verspreiden.

(Bron: Eigen Huis en Tuin, Famme.nl, Sante.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

    MOBILITEITSDESKUNDIGE says:

    Nu hoor ik al zo ongeveer mijn hele leven (65- jaar), dat je geen geslachtsziekte van materialen kan oplopen.
    Je zou alleen een SOA kunnen oplopen van geslachtsgemeenschap.
    Dat heb ik nooit geloofd.
    Nu staat hier zwart op wit, dat je van een handdoek gonorroe kan oplopen.
    Dat is toch ook een SOA (Sexueel Overdraagbare Aandoening)?
    Zeer opvallend!

    Snipsnade says:

    Schurft kun je ook via een handdoek oplopen. Ieder een eigen handdoek. In studenten huizen hoor je wel eens van schurft en dan van gezamenlijk gebruik van textiel en ook handdoeken. .