kruidenpreparaten

Deze 8 kruidenpreparaten kunnen de werking van medicijnen nadelig beïnvloeden

Bij het gebruik van medicijnen is het belangrijk om op te passen met bepaalde soorten kruidenpreparaten. Kruiden lijken vaak onschuldig, omdat ze uit de natuur komen, maar in combinatie met medicijnen kunnen ze ongewenste of zelfs zeer ongezonde effecten hebben. We zetten (een deel van) de kruidenpreparaten op een rij waar dat voor geldt.

Effect op de gezondheid niet altijd duidelijk

Kruiden die we in ons voedsel gebruiken hebben een lage dosering van bepaalde stoffen en kunnen daarom geen kwaad. Bij kruidenpillen of -preparaten is dat soms een heel ander verhaal. Ze worden onder andere gebruikt om gewicht te verliezen, beter te slapen of te concentreren en om te ontspannen. Het is niet altijd goed onderzocht wat het effect ervan op de gezondheid is. Zeker in combinatie met bepaalde medicijnen kunnen er dan onwenselijke of gevaarlijke effecten optreden.

Wisselwerking of bijwerkingen

Bij het gebruik van kruidenpreparaten kan er een wisselwerking optreden met bepaalde medicijnen. Dat kan ervoor zorgen dat een medicijn beter of juist slechter wordt opgenomen in uw lichaam. Dan krijgt u meer of juist minder ervan binnen, dan de bedoeling is. Daarnaast kan het gebeuren dat kruidenproducten en medicijnen elkaars werking versterken. Met tot gevolg dat u eerder last kunt krijgen van bijwerkingen.

Sint-janskruid

In maart 2021 schrijven we al over het gebruiken van sint-janskruid. Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat geneesmiddelen met daarin sint-janskruid andere medicatie tegenwerkt. Zo kan chemotherapie er mogelijk minder goed door aanslaan, net als middelen tegen schimmel -of virusinfecties. De werking van antidepressiva of kalmeringsmiddelen kan daarentegen juist versterkt worden door sint-janskruid. Om deze reden adviseert het RIVM dan ook om sint-janskruid niet te gebruiken in combinatie met andere medicatie. Maar ook wanneer het kruid niet wordt gecombineerd met medicijnen, is het volgens het RIVM mogelijk dat onder andere diarree, angsten en duizeligheid optreden bij het gebruik ervan.

grapefruit
Lees ook: De nadelige invloed van grapefruit en andere citrusvruchten op sommige medicijnen

Chinees kaneel

Kaneel bevat de stof coumarine, dat in een hoge dosering bloedverdunnend werkt. Bij Ceylon kaneel is het coumarinegehalte heel laag, maar Chinese kaneel bevat er een stuk meer van. Een stukje appeltaart met Chinese kaneel eten kan geen kwaad, maar anders is dat in het geval van preparaten met Chinees kaneel. Die bevatten namelijk een veel hogere dosis ervan. In combinatie met bloedverdunners (die ook coumarine bevatten) is dat gevaarlijk. Daardoor kunnen er bloedingen optreden. Een hoge dosis kan ook leverschade veroorzaken. Wie cholesterolverlagers gebruikt loopt daar meer kans op. Een langdurig gebruik van veel coumarine is daarnaast mogelijk kankerverwekkend, meldt het Voedingscentrum.

Knoflookpillen

Wie bloedverdunners slikt, kan beter geen knoflookpillen gebruiken. Die hebben namelijk een remmend effect op de bloedstolling en kunnen de werking van antistollingsmiddelen (bloedverdunners) versterken. Als gevolg daarvan kan het gebeuren dat het bloed te weinig stolt, waardoor er bloedingen kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen knoflookpillen een wisselwerking hebben met een aantal andere medicijnen: spierverslappers, antikankermedicijnen, maagzuurremmers en antivirale medicijnen (hiv medicijnen).

Amerikaanse gingseng

Kruidenpreparaten met Amerikaanse gingseng kunnen een wisselwerking hebben met bloedverdunners. Ook kunnen ze invloed hebben op de bloedstolling en neemt het risico op trombose of een hart- of herseninfarct toe.

gemberthee
Lees ook: Verse gemberthee is gezond, maar drink het wel met mate

Groene thee

Van groene thee zelf kunt u gerust 3 kopjes per dag drinken. Kruidenpreparaten met groene thee kunnen echter een wisselwerking hebben met verschillende medicijnen. Dat geldt voor antipsychotica, foliumzuur (B-vitamine) en hart- en vaatmedicijnen. In het geval van foliumzuur en bètablokkers (bij hart- en vaatziekten), kunnen preparaten met groene thee de werkzaamheid van het medicijn verminderen.

Kurkuma

Kruidenpreparaten met kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, kunnen een wisselwerking hebben met antikankermedicijnen, bloeddrukverlagers en ontstekingsremmers. Kurkuma kan er dan voor zorgen dat zo’n medicijn minder goed werkt.

Ginkgo

Kruidenpreparaten met ginkgo (Japanse notenboom) hebben met 6 verschillende soorten medicijnen een wisselwerking: antipsychotica, pijnstillers, hart- en vaatmedicijnen (bloeddrukverlagers), maagzuurremmers, diabetesmiddelen en bloedverdunners. Kruidenproducten met ginkgo kunnen daarnaast invloed hebben op uw bloedstolling.

abrikozenpitten
Lees ook: Abrikozenpitten van Erica in de kast liggen? Eet ze niet op!

Valeriaan

Kruidenproducten met valeriaan kunnen een wisselwerking hebben met antipsychotica. Zo komt er bij het middel alprazolam een hogere hoeveelheid van het medicijn in het bloed. Hierdoor werkt het middel sterker en wordt de kans op bijwerkingen vergroot. Kruidenpreparaten met valeriaan kunnen daarnaast een vergelijkbaar effect hebben als medicijnen met een kalmerende werking. Wanneer u ze gelijktijdig gebruikt, dan kan het kalmerende effect versterkt worden.

Raadpleeg uw huisarts

Op het etiket en de bijsluiter van medicijnen vindt u in veel gevallen informatie over wisselwerkingen met kruidenproducten. Het is daarnaast altijd verstandig om eerst uw arts te raadplegen of uw apotheker om advies te vragen wanneer u een kruidenpreparaat wilt gaan gebruiken.

Bron: archief, RIVM, College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG), AD, Voedingscentrum, thuisarts.nl, apotheek.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord