grapefruit

De nadelige invloed van grapefruit en andere citrusvruchten op sommige medicijnen

Sommige medicijnen gaan niet goed samen met grapefruit en andere citrusvruchten. Er is dan een kans dat het medicijn minder goed werkt of dat er meer bijwerkingen optreden. Waar moet u op letten?

Waarschuwingssticker op het etiket

Medicijnen waarvan de werking wordt beïnvloed door grapefruit en andere citrusvruchten zijn voorzien van een sticker op het etiket. Met de melding ‘Bij dit middel geen grapefruitsap drinken’, ‘Pas op met grapefruitsap’ of ‘Pas op met citrusvruchten’. U krijgt dan meestal een speciale folder mee van de apotheek.

Waarom wordt de werking van medicijnen beïnvloed door citrusvruchten?

Stoffen in grapefruit en sinaasappel, furanocoumarines genaamd, vertragen de opname van bepaalde medicijnen of houden deze tijdelijk tegen. Dit zorgt ervoor dat er minder van het medicijn in uw lichaam komt en het medicijn minder goed werkt. Of dat door de ophoping van het medicijn de stoffen langer in het lichaam blijven, wat bijwerkingen tot gevolg kan hebben. Dit treedt elke keer op wanneer u grapefruit of sinaasappel eet of het sap ervan drinkt. Het effect is meestal na een paar uur weer voorbij. Des te vaker en des te meer grapefruit of sinaasappel u consumeert, des te groter is de kans dat uw medicijn minder goed werkt.

Witte laag
Lees ook: Witte laag in citrusvruchten weghalen of juist opeten?

Welke citrusvruchten beïnvloeden de werking van medicijnen?

Van grapefruit en sinaasappel is bewezen dat ze de werking van bepaalde medicijnen kunnen beïnvloeden. Het is niet duidelijk of dit ook geldt voor mineola’s of mandarijnen. Daarom is het advies om dezelfde voorzorgsmaatregelen te nemen als bij grapefruits en sinaasappels. Appels en appelsap kunt u meestal gewoon eten of drinken, mits u ze met mate nuttigt. Bij meer dan 1 liter appelsap of meer dan 6 appels is er een kans dat bepaalde medicijnen minder goed werken, vermeldt apotheek.nl.

Wanneer kunt u veilig grapefruit en sinaasappel nemen als u medicijnen slikt?

In de bijsluiter of folder die u van de apotheek meekrijgt leest u óf en hoeveel citrusvruchten u mag nemen. Raadpleeg uw apotheek bij twijfel. In het geval van de waarschuwing op het etiket ‘Pas op met citrusvruchten, lees folder’ adviseert apotheker.nl na het innemen van uw medicijn minstens 4 uur te wachten met het eten van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap). Verder wordt geadviseerd per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels te eten. En per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap te drinken. 1 glas bevat namelijk al snel sap van meerdere grapefruits of sinaasappels. Soms adviseert uw arts of apotheker u een hogere dosering van uw medicijn te gebruiken om het effect te verbeteren. Of is er een ander medicijn beschikbaar dat u wel kunt gebruiken in combinatie met grapefruit(sap) en sinaasappel(sap).

Op apotheek.nl kunt u controleren of u bij uw medicijn citrusvruchten mag nemen. Voer de medicijnnaam in en kijk onder het kopje ‘Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?’ U kunt het ook in de bijsluiter bekijken of bij uw apotheek navragen.

(Bron: Apotheek.nl, KNMP, NRC, De kennis van nu, Voedingscentrum, AD)

Geef een reactie