abrikozenpitten

Abrikozenpitten van Erica in de kast liggen? Eet ze niet op!

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) versnelt het onderzoek naar de abrikozenpitten die drogisterijketen Erica verkoopt. In deze pitten zit een te hoog gehalte waterstofcyanide (blauwzuur), wat zeer schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Intensief onderzoek

Het onderzoek is versneld omdat een oudere man in december 2017 bijna overlijdt na het eten van een half zakje abrikozenpitten gekocht bij natuurdrogisterij Erica. Na onderzoek blijkt dat de pitten bijna 200 keer meer dan de toegestane hoeveelheid blauwzuur bevatten. Dit is zeer gevaarlijk, want dit kan lijden tot een levensbedreigende blauwzuurvergiftiging. Om uit te sluiten dat abrikozenpitten van andere fabrikanten en winkels niet hetzelfde hoge blauwzuurgehalte bevatten, gaat NVWA nu intensief met de zaak aan de slag.

Terug naar de winkel

Inmiddels heeft Erica op aanraden van de NVWA klanten geadviseerd de abrikozenpitten niet meer te eten. Iedereen die nog een zak in de kast heeft liggen, mag deze terugbrengen naar de winkel en krijgt geld terug.

Wat is blauwzuur?

Waterstofcyanide, of blauwzuur, is een giftige stof die in vruchten zoals abrikozen, perziken en pruimen aanwezig is. Het gaat hier om lage gehaltes, waardoor het eten ervan geen gezondheidsklachten veroorzaakt. te veel blauwzuur is wel schadelijk en kan leiden tot een blauwzuurvergiftiging. Een dergelijke vergiftiging kan opgelopen worden via voedsel en via de lucht. De stof zit namelijk niet alleen in vruchten, maar ook in kunststof bouwmaterialen.

UPDATE: Ook de abrikozenpitten van het merk Jacob Hooy zijn uit de handel gehaald. Deze bevatten een te hoog gehalte blauwzuur. Onaangebroken verpakkingen kunnen teruggebracht worden naar de winkel. Het aankoopbedrag wordt dan teruggegeven.

(Bron: ANP, NVWA, Erica, NOS)

Geef een antwoord

Reactie

 1. JHPX says:

  Beste lezer,
  ik weet niet wat u gelooft over abrikozenpitten.
  Abrikozenpitten verbieden, dan ook medicijnen verbieden.
  Want die zijn ook dodelijk wanneer je de voorschriften in de wind slaat.

  Mijn moeder heeft darmkanker gehad en omdat zij niet blijvend een stoma wilde, heeft de oncoloog een deel van het kankergezwel laten zitten. Omdat zij al 86 was, ging hij er van uit dat hetgeen er van het gezwel bleef zitten, op haar leeftijd zo langzaam zou groeien dat zij zeer waarschijnlijk aan iets anders zou overlijden.

  Een jaar of drie vier begon ze weer problemen met haar darmen te krijgen (diarree) en ze was bang dat de kanker weer de darm verstopt had. Zij wilde niet meer naar de dokter.
  Ik heb haar abrikozenpitten gegeven, waar zij er ongeveer 3 maanden lang 50 à 60 per dag van at.

  Het enige wat er gebeurd is, is dat het kankergezwel wat ze in het ziekenhuis in haar darm hadden laten zitten volkomen weg is. Ze hebben toen ze na drie maanden wel naar de dokter wilde, haar darmen onderzocht (endoscopie) en konden geen kanker meer vinden. Ze hebben weefsel op kweek gezet en daar zat ook niets meer in van de achtergebleven kanker. De diarree werd veroorzaakt door kleine, voor het blote oog onzichtbare, ontstekingen.

  De bewuste man waardoor dit hele voorval zo ’n omvang gekregen heeft, is de eerste Nederlander die zo dom geweest is om het hele zakje in één keer leeg te eten. Niet aan het voorschrift van 5 pitjes per dag gehouden en nu van de daken roepen dat ze giftig zijn. Het stond er duidelijk op.
  Dan moeten ze medicijnen ook gaan verbieden om in huis te hebben. Wanneer je een heel zakje bloedverdunners op eet in één keer of een ander medicijn, dan loopt het ook niet goed met je af.

  Mijn moeder is er niet ziek van geworden en al helemaal niet door overleden.
  Daarentegen is zij er door van haar darmkanker genezen.

  Eet smakelijk en gezond, maar geen 50 tegelijk.

  Mijn moeder at er 50 à 60 per dag, verdeeld in kleine porties, over de hele dag. En nooit meer dan 10 per keer met tussenpozen van 1,5 à 2 uur.

  Het zijn dus hele waardevolle pitten, mits verstandig gebruikt, volgens de voorschriften.