gemberthee

Verse gemberthee is gezond, maar drink het wel met mate

Een kopje thee drinken kan het hele jaar door. Groene, zwarte of kruidenthee, er zijn een hoop soorten. Verse gemberthee is geliefd bij velen, maar hoeveel kunt u hiervan drinken? We zoeken het uit.

De gezondheidsvoordelen van verse gember

Vooropgesteld: verse gember heeft een heleboel gezondheidsvoordelen. Zo is het goed voor de spijsvertering, houdt het de bloedsuikerspiegel stabieler en is het een ontstekingsremmer. Daarnaast zijn er nog 7 andere gezondheidsvoordelen, die zijn te lezen in een eerder artikel.

gember
Lees ook: Zo blijft gember het langste vers, bekijk onze bewaartips

We krijgen het warm van gemberthee

Gember is wat pittig van smaak en dat zorgt ervoor dat we er een warm gevoel van krijgen. Heeft u het vaak koud, drink dan eens een kopje verse gemberthee. Wie snel koude handen en voeten krijgt, kan er ook goed aan doen om eens verse gemberthee te drinken. Gember stimuleert namelijk de bloedsomloop en kan zo de koude handen en voeten verminderen.

Hoeveel gember mag u maximaal op een dag binnen krijgen?

Een hoop voordelen van verse gemberthee dus, maar te veel hiervan drinken kan vervelende bijwerkingen hebben. Wat is dan te veel? Meer dan 4 gram verse gember per dag. Uitgaande van 1 centimeter verse gember per kop thee, zijn dit meer dan 4 koppen thee op een dag. Gember kunt u ook geraspt door de thee doen, dan geeft het een nog sterkere smaak af. Het makkelijkste is om het dan in een thee-ei te doen, dan blijft het bij elkaar. Aangeraden wordt om 1 theelepel geraspte gember te gebruiken.

gember
Lees ook: Liefhebber van gember? Zelf kweken kan gewoon in de woonkamer

Welke bijwerkingen geeft te veel gemberthee?

Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten. Wie een hoge bloeddruk van zichzelf heeft, kan misschien de verlaagde bloeddruk als prettig ervaren. Maar wie juist al aan de lage kant zit, kan duizelig worden of zich licht in het hoofd voelen.

De maag- en darmklachten klinkt misschien dubbel, omdat het juist ook helpt bij bepaalde maag- en darmklachten. De spijsvertering verbetert van gember, maar te veel zorgt hier juist voor problemen. Ook kunt u een opgeblazen gevoel ervaren. Daarnaast kunt u last krijgen van brandend maagzuur, diarree en winderigheid.

Koken met gember

Bent u geen liefhebber van gemberthee, maar wilt u wel de voordelen van gember ervaren? U kunt het ook heel goed verschillende gerechten verwerken. Kijk eens op onze receptenpagina voor meer inspiratie.

(Bron: Archief, Margriet, Libelle, Voedingscentrum, Theeblog.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

  havel says:

  Ik heb last van brandend maagzuur, een van de adviezen is om voor de maaltijd(en) Gemberplakjes in groene thee te doen.
  Het helpt, maar nu lees ik in uw artikel dat gember brandend maagzuur kan veroorzaken?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

  Met vriendelijke groet,
  Hans van Velzen

   MAX Vandaag says:

   Beste havel, bedankt voor uw reactie. Het klopt dat een tevéél aan gember juist weer brandend maagzuur kan veroorzaken. Het gaat dan om meer dan 4 koppen thee per dag. Maar als u het met mate gebruikt, dan kan het inderdaad juist helpen bij brandend maagzuur. Daar hebben we op de redactie van MAX Vandaag zelf ook goede ervaringen mee.

   Janneke 25 says:

   Ook ik heb last van reflux en ben begonnen met gember thee.
   Het helpt idd voor maagzuur maar ik heb last van migraine en helaas lokt het drinken van de thee een aanval uit.
   1 kopje kan maar meer niet.

  Beau_b says:

  Goedendag,

  Wat ik begrijp uit het artikel, is 4 koppen gemberthee per dag het maximum om eventuele bijwerkingen te voorkomen. Misschien een “rare” vraag, maar gebruik je dan ongeveer 1 cm verse gember voor 4 kopjes, of neem je voor elk kopje een nieuw stukje gember. Want ook dat maakt denk ik wel verschil, qua sterkte/afgifte.

  Vr.gr.

   MAX Vandaag says:

   Goedendag, het gaat om maximaal 4 gram verse gember per dag. Dus dat is 1 centimeter (ongeveer 1 gram) verse gember per kopje thee. Met vriendelijke groet, redactie MAX Vandaag.

  HelenaEdD says:

  Pas op met gemberthee!
  Ik at dagelijks wat gemberpoeder door mijn havermout ontbijt. Maar na één kop thee met forse stukken verse gember in de horeca ben ik ’s nachts flink beroerd geworden. Ik ging door met de dagelijkse (beperkte hoeveelheid) gemberpoeder in mijn ontbijt. Daarna af-en-aan forse maagklachten. Onderzoeken in ziekenhuis. Uiteindelijk opgelost door een maand lang geen specerijen te gebruiken.