kaneel

De vele gezondheidsvoordelen van kaneel

Kaneel is lekker door de appeltaart, maar wist u dat deze van oorsprong Aziatische specerij daarnaast nog allerlei gezondheidsvoordelen heeft? Wij zetten de voordelen voor u op een rij.

Kaneel remt de groei van schimmels en bacteriën

Het hoofdbestanddeel van kaneel is kaneelaldehyde. Dit geeft kaneel niet alleen de bekende smaak en geur, maar remt ook de groei van bepaalde schimmels en bacteriën. Zo kan het eten van kaneel bijvoorbeeld helpen bij de behandeling van de schimmelziekte Candida en werkt ook het gebruiken van kaneelolie schimmeldodend.

Kaneel werkt ontstekingsremmend

Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.

Kaneel helpt tegen een slechte adem

Een slechte adem ontstaat in veel gevallen doordat de bacteriën in uw mond uit balans zijn. Uit onderzoek is gebleken dat dagelijks gorgelen met een mengsel van water, kaneel en honing de slechte bacteriën uit uw mond kan houden. Ook dit heeft te maken met de antibacteriële werking van de specerij.

Kaneel verkleint het risico op hart- en vaatziekten

Uit onderzoek blijkt dat kaneel het cholesterol kan verlagen. 120 milligram per dag maakt al verschil. Verder verlaagt kaneel de bloeddruk en is aangetoond dat het positieve effecten heeft op mensen met diabetes type 2. Dit komt omdat het er voor zorgt dat de bloedglucosewaarden dalen.

Kaneel helpt de spijsvertering

Als laatste stimuleert kaneel de doorbloeding van het spijsverteringsstelsel. Ook maakt uw lichaam meer spijsverteringssappen aan wanneer u regelmatig kaneel eet. Deze sappen helpen bij het verteren van moeilijk verteerbaar eten en gaan brandend maagzuur tegen.

kaneel

Kaneel is afkomstig van de kaneelboom en wordt op deze manier geoogst.

Niet te veel

Kaneel heeft dus veel goede eigenschappen. Toch raadt het Voedingscentrum af om teveel kaneel te eten, omdat dit schadelijk voor uw gezondheid is. Kaneel bevat namelijk het stofje coumarine, wat een natuurlijke gifstof is. Dit komt niet alleen in kaneel, maar ook in bijvoorbeeld bergamot en tonkabonen voor. Coumarine beschermt de plant tegen dreigingen van buitenaf. Wanneer mensen te veel van deze gifstof binnenkrijgen, kan dit leiden tot leverschade of bloedstollingen.

Kleine kans

De kans dat dit echt gebeurt is gelukkig erg klein. De verschijnselen van een coumarinevergiftiging treden pas op wanneer u heel veel van de gifstof binnenkrijgt. Daarnaast neemt de hoeveelheid gif af tijdens het bewaren en bewerken van kaneel. Desondanks is het goed om te weten dat u kaneel, ondanks alle gezondheidsvoordelen, beter met mate kunt eten.

Koken en bakken met kaneel

Naast het feit dat kaneel veel gezondheidsvoordelen blijkt te hebben, is deze specerij natuurlijk ook erg lekker te verwerken in verschillende gerechten. Wij hebben ter inspiratie enkele voorbeelden voor op opgezocht:

Kaneelkrakelingen van Robèrt 

Stoofperen met kaneelmousse

Kaneelcouscous

Pumpkin Spice cake

(Bron: Margriet, Nu.nl, Voedingscentrum, Meermetolie.nl)

Geef een antwoord

Reacties (4)

 1. oosterwijck says:

  Is dit de aanzet tot Kaneel capsules, na de Kurkuma capsules (Kurkudin)? Kurkuma (geelwortel) poeder kost bijna niets en wordt nu in capsules verkocht voor veel geld. En ook aan Kurkuma worden allerlei gezondheidseigenschappen toebedeeld, die op niets berusten.

  1. Peter van Geest says:

   Mijn vrouw werd jarenlang behandeld met antibiotica, waaronder Pretnison en toch was ze om de paar weken erg ziek omdat haar auto-immuun systeem niet meer goed werkte. De artsen in het ziekenhuis wisten niet meer wat ze er aan moesten doen. Sinds twee jaar gebruikt mijn vrouw kurkuma poeder en is geen dag meer ziek geweest.
   Wij zijn er dus erg blij mee! Dat wat u zegt over de capsules is waar, er wordt veel te veel geld voor gevraagd.

 2. ALyB says:

  Het beste kun je ceylon kaneel gebruiken , daar zit heel weinig coumarine in. Deze kaneelsoort smaakt ook zachter [lekkerder].

 3. Nelleke reageert says:

  Verse kaneelthee werkt ook uitstekend bij maag-en darmklachten.
  Gewone thee zetten en 3 verse kaneelstokjes mee laten trekken in de thee. Is lekker en gezond. Wordt in Indonesie veel gebruikt bij diarreeklachten.