Kaneelsuikercouscous van Nadia Zerouali

Thuis is het vroeger bij Nadia vechten om de restjes gestoomde couscous. Op geboortefeesten is het ook een veel gegeten gerecht, couscous seffa. Dan doen ze er rozijnen, amandelen, kaneel en poedersuiker door. In Tijd voor MAX maakt Nadia samen met Janny van der Heijden van de gestoomde couscous kaneelsuikercouscous.

Ingrediënten:

  • 350 gram fijne couscous
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1/2 theelepel zout
  • 50 gram roomboter
  • 1 liter melk
  • 3 theelepels anijszaad (hele korrel en gemalen)
  • (versgemalen) kaneelpoeder
  • suiker en eventueel wat poedersuiker

Bereidingswijze:

Doe de couscous in een grote schaal of kom, besprenkel met 2 eetlepels zonnebloemolie en bestrooi met ½ theelepel zout. Wrijf en masseer de couscous, zodat elke korrel licht glimt van de olie. Besprenkel met wat lauwwarm water (ca. 100 milliliter) en laat de couscous een paar minuten staan totdat het water volledig opgenomen is.

Wrijf de couscous een beetje los tussen de handen (niet pletten), schep in het bovenste deel van een couscouspan en stoom de couscous ongeveer 15 minuten. Schep de eenmaal gestoomde couscous terug in de grote schaal, herhaal alle stappen en stoom voor een tweede keer op dezelfde manier.

Schep de tweemaal gestoomde couscous terug in de grote schaal, verdeel de boter in stukjes erdoor en stoom voor de derde en laatste keer nog 10 tot 15 minuten totdat elke korrel los, zacht en fluffy is.

Verwarm ondertussen de melk met het hele en het gemalen anijszaad (en naar smaak wat suiker of honing) in een steelpan met dikke bodem. Laat op laag vuur op smaak komen. Zeef eventueel de hele zaadjes  eruit. Meng wat kaneel en suiker naar smaak door de warme couscous. Bestrooi eventueel met wat extra kaneel en (poeder)suiker. Geef de warme anijsmelk er apart bij om erover te schenken of er apart bij te drinken.

(Bron: Nadia Zerouali)

Geef een reactie