slechte adem

Slechte adem? Dit is mogelijk de oorzaak

Wakker worden met een vieze smaak in uw mond of een slechte adem na het drinken van bijvoorbeeld koffie; het overkomt ons allemaal weleens. Maar wie vaker last heeft van een slechte adem, moet de oorzaak verder zoeken. Want er zijn oorzaken die een slechte adem geven waarvan u het niet verwacht.

Ontstaan slechte adem

Een slechte adem ontstaat doorgaans door bacteriën in onze mond. De bacteriën zitten op de tong, in etensresten tussen de tanden en kiezen of gaan zitten onder een gebitsprothese. Daarnaast kunt u zonder dat u het in de gaten heeft ontstoken tandvlees hebben. De bacteriën die hierdoor vrijkomen worden door onze mondbacteriën afgebroken en maken gassen aan en dat kan de onaangename geur veroorzaken. Dat is tevens de reden waarom u na een nacht slapen vaak met een vervelende smaak in uw mond wakker wordt. Het is voor bacteriën de ideale omgeving om gassen te maken.

Halitose

Wanneer er sprake is van een permanent vieze ademgeur die niet verdwijnt of vermindert door uitvoerig poetsen of spoelen, dan kan er sprake zijn van halitose. Halitose komt bij ongeveer 15 procent van de bevolking voor. En heel hard is dat percentage niet, omdat er veel schaamte heerst over dit onderwerp. Mensen zeggen niet graag dat ze iemands adem vies vinden ruiken. Vaak zijn mensen zich er daardoor dus ook niet van bewust dat ze uit hun mond stinken. Of u halitose heeft kan vast worden gesteld door een test. Neem hiervoor contact op met uw huisarts.

Goede mondhygiëne

Ga voor een goede mondhygiëne regelmatig naar de tandarts. Heeft u last van ontstoken tandvlees? Ga dan voor een behandeling naar de mondhygiënist. Want ongezond tandvlees kan verstrekkende gevolgen hebben. Er bestaat zelfs een verband tussen tandvleesproblemen en aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Poets minimaal 2 keer per dag uw tanden en verzorg uw tandvlees goed door te flossen en gebruik te maken van tandenstokers. Verwijder eventueel met een tongschraper achter gebleven tongbeslag. Weet u niet goed hoe het beste kunt poetsen? Laat u dan door uw tandarts of mondhygiënist adviseren.

Water drinken

Voor het afbreken van voedselresten en reinigen van onze mond is speeksel nodig. Speeksel bestaat uit water, slijm en verschillende eiwitten, antistoffen en enzymen. Speeksel beschermt onze mond ook tegen slijtage van de tanden en draagt bij aan de spijsvertering. Om het speeksel goed zijn werk te laten doen, heeft het vocht nodig. Het is dus ook voor de mondhygiëne van groot belang dat we voldoende drinken. Want drinkt u te weinig, dan neemt de speekselproductie af. En wie een droge mond heeft, heeft sneller kans op plaque. En die plaque zorgt weer voor een slechte adem. Dus voldoende drinken!

Medicijnen zijn van invloed

Hoewel er geen medicijnen zijn om een slechte adem te bestrijden, kunnen sommige medicijnen bijwerkingen hebben die een slechte adem wel veroorzaken. Bijvoorbeeld medicijnen tegen een te hoog cholesterol, diabetesmedicatie en antidepressiva. U kunt er een droge mond van krijgen en zoals eerder aangeven is dat een broedplaats voor aanslag in uw mond. Bij het slikken van medicijnen met deze bijwerking is het dus van groot belang om voldoende bij te blijven drinken. Mensen ment diabetes hebben nog een extra probleem, want de wisselende bloedsuikerspiegel kan ontstoken of gevoelig tandvlees veroorzaken. In beide gevallen geldt, drink voldoende zodat er voldoende speeksel wordt aangemaakt en bacteriën geen kans krijgen.

Dieet

Dat een slechte adem door voeding kan ontstaan, dat is bij velen wel bekend. Minder bekend is dat te weinig eten of een onregelmatig eetpatroon ook een slechte adem kan veroorzaken. Want wie te weinig eet of een maaltijd overslaat, zet de speekselklieren in de slaapstand. En dat speeksel hebben we juist zo hard nodig. Bij verschillende diëten waarbij met name de vetverbranding wordt gestimuleerd, kunnen ook gassen vrijkomen die een onaangename geur kunnen veroorzaken.

Tips!

Eet gezond en regelmatig. Bij voorkeur minimaal 3 keer  per dag en eventueel wat tussendoor. Daarmee houdt u de speekselproductie op gang. Rookt u? Misschien is het goed om te stoppen, want ook roken kan een slechte adem veroorzaken. Dat geldt ook voor teveel alcohol. Ga minimaal 2 keer per jaar naar de tandarts om uw gebit te laten controleren. En heeft u last van ontstoken tandvlees? Breng dan regelmatig een bezoek aan mondhygiënist. Overleg met hen hoe u het beste kunt poetsen en of een mondspoeling of -spray goed is voor. Maar blijf vooral goed drinken!

(Bron: Thuisarts/Margriet/archief)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  mary-anne says:

  ik heb geen slechte adem, maar al ongeveer 1,5 jaar een hele vieze metaalachtige smaak in mijn mond. Ik ben al bij allerlei doktoren geweest, heb allerlei onderzoeken gehad en verschillende medicijnen gehad, maar niets helpt.
  Ik heb zelfs een tand laten trekken, maar ook dat hielp niet.
  Ik rook niet en ik drink heel af en toe een glaasje wijn. Ik drink 2 liter water per dag en Ik eet gezond en ga 2 keer per jaar naar de tandarts.
  Wie kan mij helpen?

  oosterwijck says:

  Onlangs heb ik, bij verkoudheid, geadviseerd, om de mond te spoelen met waterstofperoxide (3%), om bacterien en virussen in de mond en keelholte te doden. Door dat advies, kwam een reactie van iemand met bloedend tandvlees/tandvleesontsteking. Natuurlijk is spoelen met waterstofperoxide ook een heel goede remedie tegen problemen in de mond met een slechte adem tot gevolg. Waarschijnlijk is dit ook een oplossing voor Uw vraag: metaalsmaak in de mond. Het kost amper iets (nog geen €2 per flesje, bij het Kruidvat) en is heel effectief. Ik heb nog nooit van dit verschijnsel gehoord, maar spoelen met waterstofperoxide (3%) kan een oplossing bieden. Er kwam een andere reactie van iemand, die adviseerde om het percentage van 3% te halveren. Dat kan natuurlijk ook, maar zelf gebruik ik regelmatig een 3% oplossing. Ik neem een klein slokje uit het flesje, houdt de vloeistof 2 minuten in de mond, spuug het uit en spoel daarna de mond met water.

  carlasvo says:

  Mary-Anne, u gebruikt verschillende medicijnen schrijft u.
  Een daarvan zou de oorzaak kunnen zijn zoals ook al hierboven vermeld staat.
  Lithium staat er bijvoorbeeld bekend om.