schimmel op potgrond

Schimmel of paddenstoelen op de potgrond van kamerplanten: dit is hoe het komt

De potgrond waarin kamerplanten staan kan soms zomaar opeens gaan schimmelen. Of er groeien zelfs paddenstoelen op. Zulke schimmel is niet schadelijk voor de plant, maar fraai staat het niet. We gaan in op hoe het komt en geven oplossingen als u er vanaf wilt.

Potgrond en sporen in de lucht

Soms zijn de schimmels al in de potgrond aanwezig als u die koopt. Als u uw plant erin zet is het een kwestie van tijd tot die zich laten zien. Zeker als de kluit vrij nat gehouden wordt. Dit zijn ideale omstandigheden voor schimmels en paddenstoelen. Door er bij de aanschaf op te letten dat het om steriele potgrond gaat, kunt u voorkomen dat u de schimmels mee naar huis neemt. Maar schimmelsporen komen ook in de lucht voor en kunnen dus ook op die manier in de aarde terecht komen.

Niet schadelijk

Ook al staat het niet zo mooi als er zich witte schimmel aan de bovenkant van de potgrond vormt, schadelijk voor de planten is het gelukkig niet. Op den duur kan er een geelkleurig plakkaat van de sporen in de aarde ontstaan of groeien er zelfs paddenstoelen uit. Deze schimmels leven van dood materiaal en laten de plant verder met rust. De schimmels die op den duur rondom de wortels aanwezig zijn, zijn zelfs nuttig voor de plant. Ze helpen de plant voedsel tot zich te nemen en de plant geeft de schimmels daar weer suikers voor terug. Een prachtige symbiose dus. Ontstaat er schimmel op de plant zelf is het echter een ander verhaal, dat zijn andere schimmels en die kunnen wel degelijk kwaad.

paddenstoelen potgrond

Is er iets aan schimmel en paddenstoelen te doen?

Mits er niet te grote plakkaten met schimmels of paddenstoelen ontstaan, die de grond afsluiten, kunt u het in principe laten zitten. Wilt u er liever niet tegenaan kijken of voorkomen dat huisdieren ervan eten, dan kunt u verschillende dingen doen. Schraap in eerste instantie met een lepel de bovenste laag van de aarde weg (pas hierbij op voor de wortels) en vul aan met een laagje nieuwe, steriele potgrond. Houd de plant vervolgens net iets droger, zodat de bovenste laag niet continu erg nat is en plaats de plant in een goed geventileerde ruimte (geen tocht). Voor veel planten geldt sowieso dat ze beter iets minder, dan teveel water kunnen krijgen. Bekijk ons kamerplantenoverzicht voor de wensen van heel veel verschillende planten.

Verpotten

Is er erg veel schimmel in de gehele grond aanwezig, dan kunt u er ook voor kiezen de plant te verpotten in verse, steriele aarde. Plaats de plant in een binnenpot met drainage-gaten en daarna in een sierpot. Er kan zo meer lucht bij de potgrond komen, wat schimmelvorming ook helpt voorkomen.

schimmel potgrond

Kaneel

Vaak blijven schimmels of paddenstoelen na het verwijderen alleen tijdelijk weg. Door een kleine hoeveelheid kaneel op de bovenkant van de aarde te strooien wordt nieuwe schimmelvorming over het algemeen succesvol voorkomen.

(Bron: Sprinklr, RTL Nieuws, Roomed, Groene Passies, archief)

Geef een reactie