Prinsjesdag 2023

Demissionair kabinet, debuut Alexia: hoe ziet Prinsjesdag 2023 eruit?

Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, is traditioneel de dag waarop het kabinet de plannen voor het komende jaar bekendmaakt. Maar geldt dat ook als het kabinet op Prinsjesdag demissionair is? We geven een korte uitleg over Prinsjesdag 2023.

Afscheid van prominente politici

Voor meerdere politieke kopstukken wordt het de laatste keer dat ze tijdens Prinsjesdag in functie zijn. Premier Mark Rutte heeft in juli 2023, vlak na de val van zijn 4e kabinet, al bekendgemaakt dat hij de politiek gaat verlaten. Ook prominente politici als Sigrid Kaag, Carola Schouten, Kees van der Staaij, Attje Kuiken, Farid Azarkan en Tunahan Kuzu keren na de verkiezingen in november niet terug in Den Haag. Hetzelfde geldt voor Wopke Hoekstra, maar de voormalig CDA-leider gaat Frans Timmermans opvolgen als Eurocommissaris namens Nederland.

Hoe ziet Prinsjesdag 2023 eruit?

Prinsjesdag 2023 zit dus tussen de val van Rutte-IV en de eerstvolgende verkiezingen in. We hebben dan een demissionair kabinet, dat alleen lopende zaken afhandelt en geen grote wetsvoorstellen indient. Tenzij er urgente zaken spelen, zoals de stikstof- of asielcrisis. De zogeheten begrotingscyclus, tijdens Prinsjesdag vastgelegd in de miljoenennota, gaat altijd door, of het kabinet nu wel of niet demissionair is. Eind augustus 2023 is er een akkoord bereikt over de begroting voor het nieuwe jaar. Op Prinsjesdag zal Kaag, als demissionair minister van Financiën, voor de laatste keer het bijbehorende koffertje aanbieden. In deze video van MAX Vandaag gaan we dieper in op de traditie van dit koffertje.

Wachtgeld Rutte Kaag Hoekstra
Lees ook: Hoe zit het? Hoeveel wachtgeld krijgen Mark Rutte, Sigrid Kaag en hun vertrekkende collega’s?

Dat dit tijdens de derde dinsdag van september het geval is, is overigens niet uniek. In deze eeuw is het al 5 keer eerder voorgekomen. De laatste keer dateert van 2021, midden in de langste kabinetsformatie in de Nederlandse geschiedenis die uiteindelijk zal uitmonden in het kabinet-Rutte IV.

Verandert er verder nog iets aan de opzet van Prinsjesdag? Voor de koninklijke familie in elk geval niet. Koning Willem-Alexander zal gewoon de troonrede uitspreken, zoals is vastgelegd in de Grondwet. Ook zal er opnieuw een rijtoer door Den Haag plaatsvinden. Nieuw is de aanwezigheid van prinses Alexia op het balkon van Paleis Noordeinde. De 2e dochter van Willem-Alexander en Máxima heeft op 26 juni 2023 haar 18e verjaardag gevierd. Nu mag ze als meerderjarige van de partij zijn bij officiële gelegenheden zoals Prinsjesdag.

Hoe kunt u Prinsjesdag 2023 volgen?

De live-uitzending van Prinsjesdag 2023 kunt u overdag volgen via de NOS, vanaf 12.25 uur op NPO 1. Zodra de details uit de miljoenennota bekend zijn, zal MAX Vandaag tekst en uitleg geven over de belangrijkste zaken, net als in voorgaande jaren. Later op de dinsdag schuift politiek commentator Kees Boonman aan bij Tijd voor MAX.

Kees Boonman BBB CDA VVD GroenLinks/PvdA
Lees ook: De verkiezingsprogramma’s van BBB, VVD, CDA en GroenLinks/PvdA: Kees Boonman legt uit

(Bron: Archief, Tweede Kamer, Parlement.com, De Nederlandse Grondwet, NOS. Foto: Bart Maat/ANP)

Geef een reactie